Honda CB650R & CBR650R 2023 - Νέα χρώματα και γραφικά

Συνεχίζουν την πορεία τους οι τετρακύλινδροι απόγονοι του πρώτου Hornet
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/10/2022

Τα CB650R & CBR650R που μοιράζονται την ίδια τετρακύλινδρη βάση που προέρχεται από το original Hornet, με στιλιστικές διαφοροποιήσεις, δέχονται φρεσκάρισμα για το 2023 με τη γυμνή μοτοσυκλέτα να διατίθεται σε δυο νέα χρώματα, και με τη sport πρόταση να δέχεται επίσης νέα χρώματα αλλά και νέα γραφικά.

Οι δυο CB650 μοτοσυκλέτες έκαναν το ντεμπούτο τους το 2019 (φωτό άνω), με τη γυμνή CB650R να διαθέτει νέο-ρετρό στιλ που η Honda ονομάζει Neo Sports Cafe, και με τη σπορ CBR650R να αποτελεί μια πρόταση με σπορ μεν εμφάνιση αλλά με κύριο στόχο την καθημερινή χρήση και όχι τις πίστες. 

Γυρίζοντας τον χρόνο λίγο πιο πίσω, και συγκεκριμένα στο 2014, βρισκόμαστε στην παρουσίαση των απογόνων του τετρακύλινδρου Hornet 600 (1998-2013), που η Honda ονόμαζε CB650F και CBR650F. Το επίπεδο του εξοπλισμού των δυο πρώτων CB650 ήταν ιδιαίτερα συμβατικό (μη ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, συμβατικό πιρούνι, ατσάλινο πλαίσιο, 85 hp αντί των 100 hp του Hornet, κ.α.), απογοητεύοντας αρκετούς φίλους του τετρακύλινδρου προγόνου τους, που είδαν την κορυφαίων προδιαγραφών γυμνή μοτοσυκλέτα της Honda να υποβαθμίζεται σε προδιαγραφές και επιδόσεις, με έναν σαφώς πιο οικονομικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στη διεύρυνση του αγοραστικού κοινού.

Το 2021, η Honda βελτίωσε τις δυο προτάσεις της, τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά, με πολύ πιο σύγχρονο και όμορφο design, νέο, ανεστραμμένο αυτή τη φορά πιρούνι 41 mm, αναβαθμισμένο πίνακα οργάνων, ισχυρότερο Euro 5 κινητήρα 94 hp, και νέα θέση οδήγησης μεταξύ άλλων.

Ο εξοπλισμός των δυο μοντέλων συνεχίζει να βοηθά να κρατηθεί το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα, όμως δεν τον λες σπαρτιάτικο πλέον, με ποιοτικές λεπτομέρειες που συνεχίζουν να κοσμούν τη μοτοσυκλέτα το 2022 και το 2023, όπως το ανεστραμμένο Big Piston πιρούνι 41 mm της Showa, τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, τις ακτινικές δαγκάνες στα φρένα μπροστά, τα full LED φώτα, και την LCD ψηφιακή οθόνη με πληθώρα πληροφοριών.

Για το 2023 η Honda απλώς προσθέτει δυο επιπλέον χρωματισμούς στη γυμνή CB650R, τους Matt Dim Gray Metallic και Matt Gunpowder Black Metallic, με τον τελευταίο να ενισχύει το “stealth look” της μοτοσυκλέτας (στα ελληνικά θα λέγαμε “μαύρη μαυρίλα πλάκωσε”), με μαύρες λεπτομέρειες παντού, όπως τα καλύμματα των εκκεντροφόρων, τα κάρτερ, το πιρούνι, τις μανέτες και τα μαρσπιέ, τα καλύμματα του ψυγείου, κ.α. Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα θα συνεχίσει να διατίθεται σε Candy Chromosphere Red και Matt Jeans Blue Metallic, όπως και το 2022.

Όσον αφορά στο CBR650R, αυτό θα συνεχίσει να διατίθεται στους χρωματισμούς Grand Prix Red και Matt Gunpowder Black Metallic, όμως για το 2023 αμφότεροι οι χρωματισμοί διαθέτουν νέα μαύρα κάρτερ και καλύμματα εκκεντροφόρων και νέα γραφικά.

Συγκεκριμένα ο Matt Gunpowder Black Metallic χρωματισμός έχει νέες μπλε ελεκτρίκ λεπτομέρειες σε ρεζερβουάρ, ουρά και φαίρινγκ, και κόκκινο ελατήριο στο πίσω αμορτισέρ, ενώ ο Grand Prix Red έρχεται με μαύρο φτερό και μαύρη καρίνα με λογότυπο Honda, και με κόκκινο ελατήριο πίσω αμορτισέρ.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν αλλαγές από τα μοντέλα του 2022.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις του νέου δικύλινδρου CB750 Hornet της Honda για το 2023, πωλήσεις που αναμένεται να κρίνουν την τύχη και του τετρακύλινδρου CB650R, κρίνοντας αν υπάρχει χώρος και για τα δύο μοντέλα στη γκάμα της Honda. Όσον αφορά στην πιθανή παρουσίαση ενός sport μοντέλου με βάση το δικύλινδρο Hornet, στα πρότυπα των Yamaha MT-07 / R7, πράττοντας σοφά η Honda θα παρουσιάσει πρώτα το πιο εμπορικό Transalp 750, και κατόπιν… βλέπουμε.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες