HONDA RVF1000 2017: Ψήνεται, αλλά θα βγει;

Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

22/10/2015

Τώρα που οι αγωνιστικές superbike σύμφωνα με τους κανονισμούς βασίζονται όλο και περισσότερο σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, είναι σαφές πως η Honda δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους αντιπάλους της με το CBR1000RR, που η τελευταία ριζική της ανανέωση ήταν το 2010. Έχει μείνει πίσω. Τι στοιχεία υπάρχουν λοιπόν που να μας οδηγούν σε μια νέα V4 superbike από την Honda, όταν η τελευταία φορά που είχε κάνει κάτι τέτοιο ήταν το 1994, όταν έβγαλε την θρυλική RVF750 RC45 σε παραγωγή;

1.      Ο πρόεδρος της Honda, o Tetsuo Suzuki (τι να κάνουμε, δεν το διάλεξε αυτός το επώνυμό του, αλλά ούτε και του στάθηκε εμπόδιο για να γίνει πρόεδρος της Honda!), έχει δηλώσει: "Αν έχουμε πολλές παραγγελίες για την RC213V-S, τότε ίσως μπορούμε να αποφασίσουμε για μια φθηνότερη έκδοση, που θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Fireblade και την RC213V-S".

2.      Η Honda έχει διατηρήσει την κατοχύρωση του ονόματος RVF στην Ευρώπη, και πρόσφατα την επανα-κατοχύρωσε και στην Αυστραλία.

3.      Η Honda έχει κατοχυρώσει πατέντες για μια νέα V4 ήδη από το 2014, που δείχνουν το πλαίσιό της. Είναι μια σχεδίαση pivotless, όπου ο άξονας του ψαλιδιού εδράζεται κατ’ ευθείαν στα κάρτερ του V4, και υπάρχει εισαγωγή Ram Air μέσα από τον λαιμό του πλαισίου. Αυτό μας δείχνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο κινητήρας της RC213V-S, εκτός αν ξανασχεδιαστούν τα κάρτερ, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν για να περάσει από το στάδιο "περιορισμένης χειροποίητης παραγωγής" στο "παραγωγής, έστω και περιορισμένης".  Οι πέντε πατέντες της δείχνουν ένα πλαίσιο από χυτά κομμάτια, εύκολο στην κατασκευή και με μικρότερο κόστος. Το φιλτροκούτι είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο, και το πάνω μέρος του αμορτισέρ εδράζεται στο υποπλαίσιο, για ένα "full floating" Pro Link.

CFMOTO MT-X - Στην παραγωγή για την αγορά της Κίνας

Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έγκρισης τύπου
CFMOTO MT-X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2024

Το CFMOTO MT-X Adventure concept που είδαμε στην EICMA 2023 ετοιμάζεται για να βγει στην αγορά της Κίνας, όπως δείχνουν τα έγγραφα πιστοποίησης που κυκλοφόρησαν στον ασιατικό τύπο.

Με βάση τις φωτογραφίες της έγκρισης τύπου, το MT-X διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το design του concept. Ελαφρώς διαφορετικά δείχνουν τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου και εκείνα της ουράς, ενώ η ίσια Rally σέλα αντικαταστάθηκε από μια δυο επιπέδων.

CFMOTO MT-X

Δυο είναι οι εκδόσεις του MT-X, μια με ψηλό φτερό και μια με χαμηλό, ενώ στα φρένα οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo του concept μοντέλου έδωσαν τη θέση τους σε πιο οικονομικές -δείχνουν να είναι της J.Juan. Φυσικά η εξάτμιση στην έκδοση παραγωγής δεν θα είναι της Akrapovic, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MT-X βρίσκουμε το βάρος της μοτοσυκλέτας με υγρά, στα 214 κιλά, και στα 235 με τρεις βαλίτσες. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 21 και 18 ίντσες, ενώ είναι ακτινωτοί, με τα ελαστικά να έχουν διάσταση 90 μπροστά και 150 πίσω και το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.530 mm. Η τελική ταχύτητα αναφέρεται στα 192 χλμ/ώρα.

mt-x

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 799 κ.εκ. προέρχεται από την ΚΤΜ, αποδίδοντας 94 hp και 7,85 kgm ροπής, απόδοση ίδια με του CFMOTO 800MT.

Η κάθετα τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει, ενώ θα είναι TFT και θα έχει συνδεσιμότητα.

Στον εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται δικάναλο ABS 9.3MP της Bosch, Cruise Control, IMU μονάδα 6 αξόνων, TCS, αναρτήσεις είναι της KYB, shifter, Riding Modes, θερμαινόμενη σέλα, κ.α..

Καθώς η γκάμα MT της CFMOTO έχει ήδη πολλές εκδόσεις, και κυβισμούς, στην Ευρώπη, κρίνεται αρκετά αμφίβολο να δούμε ΚΑΙ το MT-X να έρχεται προς τα μέρη μας, με πιθανότερη εκδοχή να παραμείνει ασιατικό μοντέλο και μόνο.

Ετικέτες