Honda: Τα “φτιαγμένα” του HRC που μπορείς να αγοράσεις!

Τα γνήσια αγωνιστικά της Honda για όλο τον κόσμο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2020

Το αγωνιστικό τμήμα της Honda, δεν ασχολείται μόνο με τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες, ούτε απλώς φτιάχνει αγωνιστικά εξαρτήματα. Έχει δική του γραμμή παραγωγής και κατασκευάζει ολόκληρες μοτοσυκλέτες για το “ευρύ” κοινό! Όχι μόνο ένα ή δύο πανάκριβα και εξωτικά μοντέλα, αλλά και μικρά αγωνιστικά pocket-bikes!

Για το 2021 η γκάμα ξεκινά από το αερόψυκτο NS 100, μια αγωνιστική μινιατούρα, που πάρα πολλοί αναβάτες χρησιμοποιούν για προπονήσεις σε πίστες καρτ, αλλά και πάνω σε αυτή κάνουν τα πρώτα τους αγωνιστικά βήματα πολλά πιτσιρίκια. Ο κινητήρας του αποδίδει 8,4 ίππους στις 9.500 στροφές και ζυγίζει μόλις 73,6 κιλά. Στο ίδιο πνεύμα αγωνιστικής μινιατούρας, αλλά με περισσότερη δόση… supermoto(!!!!) είναι και το αγωνιστικό Grom 125.

Η σειρά των Full-size καθαρόαιμων αγωνιστικών αρχίζει με το μονοκύλινδρο υγρόψυκτο CBR250R (στην Ευρώπη η έκδοση παραγωγής έχει πλέον 286 κυβικά και λέγεται CBR 300R) και προορίζεται για αγώνες ενιαίου τύπου στις χώρες της Ασίας.

Τον ίδιο προορισμό έχει και η αγωνιστικής έκδοση του δικύλινδρου εν σειρά CBR250RR, μόνο που εδώ το κόστος μεγαλώνει αρκετά.

είναι ανεστραμμένη, με τον ψεκασμό και το φιλτροκούτι εμπρός και τους αυλούς εξαγωγής να βγαίνουν προς τα πίσω. Αν θέλεις μια Moto3 replica, αυτή είναι η μοτοσυκλέτα για εσένα.

Στην κορυφή τις ιπποδύναμης είναι η αγωνιστική έκδοση του νέου CBR600RR που δυστυχώς δεν θα το δούμε ποτέ στην Ευρώπη σε έκδοση δρόμου, διότι η Honda αποφάσισε να μην το κάνει Euro 5. Μπορεί όμως να αγοράσεις την “φτιαγμένη” έκδοσή του και μάλιστα από τα χεράκια των μηχανικών του HRC! Πόσο πιο cool υπάρχει από αυτό! Έτσι κι αλλιώς για track day είναι αυτές οι μοτοσυκλέτες πλέον… 

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες