Honda XL750 Transalp, KTM 790 Adventure - Suzuki V-Strom 800DE - Αναμενόμενες τιμές και χρόνοι άφιξης

Οι τρεις νέες On-Off του 2023 στοχεύουν στο ίδιο αγοραστικό κοινό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2022

Στις 5/12 ανακοινώθηκε η τιμή του Suzuki V-Strom 800DE 2023 στην Ιταλία, γεγονός που μας έδωσε την αφορμή να αναζητήσουμε τις αναμενόμενες τιμές και τους χρόνους άφιξης στην Ελλάδα των τριών δημοφιλέστατων On-Off μοτοσυκλετών της φουρνιάς του 2023.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022, ένα μεγάλο μέρος από το αγοραστικό κοινό που βρίσκεται κοντά στην αγορά καινούργιας μοτοσυκλέτας έχει ως… φαβορί στον κατάλογο των επιθυμιών του ένα από τα επερχόμενα νέα On-Off των Honda, KTM & Suzuki -XL750 Transalp, 790 Adventure & V-Strom 800DE.

Οι τρεις μοτοσυκλέτες θα παλέψουν για το ίδιο μερίδιο αγοραστών, και πέρα από τα δυνατά σημεία του κάθε μοντέλου και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των αγοραστών, σημαντικότατο ρόλο στην επιλογή θα παίξει και η τελική τιμή των τριών αντιπάλων.

Για την ώρα, Honda, KTM & Suzuki μας κρατούν σε αναμονή -παίζοντας λίγο και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι η μία με την άλλη, ώστε να ρυθμίσουν καλύτερα τις δικές τους τιμές, σε σχέση με εκείνες των αντιπάλων-, ενώ πριν μπει το νέο έτος αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις.

Στην ιταλική αγορά η τιμή του V-Strom 800DE ανακοινώθηκε στα 11.500 ευρώ, που μαζί με όλα τα απαραίτητα έξοδα για κυκλοφορία στον δρόμο φτάνει τα 11.750 ευρώ. Παρένθεση: η Suzuki Ιταλίας ανακοίνωσε επίσης τιμή και για το GSX-8S, στα 8.900 ευρώ, ή στα 9.150 με τα έξοδα πινακίδας για κυκλοφορία -στην Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται σε μια τιμή κοντά στα 10.000 ευρώ, λίγο πάνω ή λίγο κάτω.

Κι ενώ η Suzuki έδωσε τέλος στην αναμονή των υποψήφιων αγοραστών στην Ιταλία, Honda & KTM δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τις τιμές των δικών τους μοντέλων.

Να τονίσουμε για μια ακόμη φορά εδώ, πως οι Ιταλοί έχουν άλλο ΦΠΑ για τις μοτοσυκλέτες (22% αντί για 24%), και λιγότερα έξοδα για την πρώτη κυκλοφορία τα λεγόμενα "messa in strada" (έξοδα πινακίδας), που κυμαίνονται από 150-200 ευρώ -fix ποσό και αστείο. Η Ιταλία όμως δεν έχει το μεγάλο κόστος του ΕΤΤ που υπολογίζεται με βάση τα κυβικά. Για τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, μιλάμε για μία πρόσθετη επιβάρυνση στην χώρα μας της τάξης του 7% ενώ για να φανταστείτε τον παραλογισμό, η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση που οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν, ανεβαίνει σε εμάς στο 12% για λίγα περισσότερα κυβικά!

Παράλληλα, μια μεγάλη αγορά μπορεί πάντα να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές με το εργοστάσιο, απ’ ότι μια μικρή.

Για παράδειγμα:

  • Στην Ιταλία το Honda NC750X κοστίζει 8.690 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 9.390 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, στην Ιταλία το KTM 890 Adventure κοστίζει 14.300 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 15.490 ευρώ.
  • Και τέλος, στην Ιταλία το Suzuki V-Strom 650XT κοστίζει 9.390 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 10.295 ευρώ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, και στις εικασίες για τις τιμές των τριών αντίπαλων On-Off μοτοσυκλετών, βάλτε στο μυαλό σας το μαγικό νούμερο των 12.000 ευρώ.

Κοντά σε αυτό αναμένονται και οι τρεις μοτοσυκλέτες, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για τιμές λίγο κάτω / λίγο πάνω από τα 12.000 ευρώ για τα Transalp & V-Strom (στόχος είναι να μείνουν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 12.000 ενώ κοντά στα 12.500 ευρώ μπορεί να φτάσει το ΚΤΜ.

Όσον τώρα αφορά στον χρόνο άφιξης των τριών μοντέλων στην Ελλάδα, όλα τους αναμένονται την άνοιξη του 2023. Λίγο πιο συγκεκριμένα -και αν δεν αλλάξει κάτι- τον Απρίλιο με Μάιο το KTM 790 Adventure, τον Μάρτιο τα πρώτα Suzuki V-Strom 800DE, και τον Απρίλιο τα πρώτα Honda XL750 Transalp. Μέχρι τότε θα έχουμε μάθει και ποιος από όλους θα έχει καταφέρει να βγει στην αγορά με τον αριθμό "11" μπροστά, για την τελική λιανική τιμή με το Transalp να είναι το πρώτο επικρατέστερο για κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα τονίσαμε ήδη πως θα είναι ένας άθλος μαθηματικών με βάση την ανόητη φορολογία με την οποία επιβαρύνει η Πολιτεία όλα τα νέα οχήματα και δυσανάλογα και τις μοτοσυκλέτες.

 

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες