Honda Z-Electric: Γνήσιο πνεύμα με ηλεκτρική καρδιά

Η φιλοσοφία του γνήσιου Z 50 για την επόμενη γενιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/11/2022

Μια σειρά από πατέντες για ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό μοτοσυκλετάκι κατέθεσε η Honda και όπως μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, έχει ως βασική ιδέα την εύκολη αποθήκευσή του σε μικρούς χώρους.

Ακριβώς αυτή ήταν η βασική ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου Z50 και μάλιστα οι διαφημίσεις της εποχής έδειχναν του ιδιοκτήτες τους να τα βγάζουν από τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων τους και να πηγαίνουν στη δουλειά τους στο κέντρο της πόλης, ενώ έγιναν ανάρπαστα από τους ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων, τροχόσπιτων και γιοτ σε όλο τον κόσμο, χάρη στην εύκολη αποθήκευσή τους και τον τετράχρονο κινητήρα τους που δεν είχε πρόβλημα να μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακίνητος, σε αντίθεση με τους δίχρονους όπου το ορυκτό διχρονόλαδο βούλωνε τα καρμπυρατέρ.

Σήμερα το Ζετάκι έχει γίνει 125 κυβικά και όχι μόνο δεν κλείνει το τιμόνι του, αλλά έχει μέγεθος ανάλογο ενός DAX (το νέο DAX έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και μηχανικά μέρη με το Monkey 125) και σίγουρα δεν μπορεί ένας τυπικός ιδιοκτήτης να το σηκώσει μόνος του στα χέρια και να το βάλει στο πορτμπαγκάζ ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου.

Οπότε ναι μεν το νέο ηλεκτρικό “Ζετάκι” θα εξοργίσει τους φανατικούς οπαδούς των Monkey, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο γνήσιο ως προς τη φιλοσοφία του σε σχέση με το καινούριο Monkey 125.

Στις πατέντες φαίνεται ξεκάθαρα το τιμόνι που κλείνει, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και ο ειδικός σχεδιασμός των μαρσπιέ, ώστε να μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους πολλά ηλεκτρικά “Ζετάκια”.

Αυτή η δυνατότητα σύνθεσης μεταξύ τους, έχει τεράστιο πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα νοικιάζουν τα ηλεκτρικά “Ζετάκια” ή για χώρους όπου οι χρήστες θα τα παρκάρουν όπου γουστάρουν και κάποιος υπάλληλος θα πρέπει να τα μαζέψει και να τα πάει πίσω στο σημείο διανομής ή επαναφόρτισης.

Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, εθνικά πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ

Προς το παρόν για αυτού του είδους τις χρήσης υπάρχουν τα ηλεκτρικά πατίνια, όμως στα πατίνια δεν μπορείς να οδηγείς καθιστός και σε ελάχιστα από αυτά κλείνει το τιμόνι ή είναι εύκολη η περισυλλογή τους από τον δρόμο.  

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες