Honda Z-Electric: Γνήσιο πνεύμα με ηλεκτρική καρδιά

Η φιλοσοφία του γνήσιου Z 50 για την επόμενη γενιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/11/2022

Μια σειρά από πατέντες για ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό μοτοσυκλετάκι κατέθεσε η Honda και όπως μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, έχει ως βασική ιδέα την εύκολη αποθήκευσή του σε μικρούς χώρους.

Ακριβώς αυτή ήταν η βασική ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου Z50 και μάλιστα οι διαφημίσεις της εποχής έδειχναν του ιδιοκτήτες τους να τα βγάζουν από τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων τους και να πηγαίνουν στη δουλειά τους στο κέντρο της πόλης, ενώ έγιναν ανάρπαστα από τους ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων, τροχόσπιτων και γιοτ σε όλο τον κόσμο, χάρη στην εύκολη αποθήκευσή τους και τον τετράχρονο κινητήρα τους που δεν είχε πρόβλημα να μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακίνητος, σε αντίθεση με τους δίχρονους όπου το ορυκτό διχρονόλαδο βούλωνε τα καρμπυρατέρ.

Σήμερα το Ζετάκι έχει γίνει 125 κυβικά και όχι μόνο δεν κλείνει το τιμόνι του, αλλά έχει μέγεθος ανάλογο ενός DAX (το νέο DAX έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και μηχανικά μέρη με το Monkey 125) και σίγουρα δεν μπορεί ένας τυπικός ιδιοκτήτης να το σηκώσει μόνος του στα χέρια και να το βάλει στο πορτμπαγκάζ ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου.

Οπότε ναι μεν το νέο ηλεκτρικό “Ζετάκι” θα εξοργίσει τους φανατικούς οπαδούς των Monkey, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο γνήσιο ως προς τη φιλοσοφία του σε σχέση με το καινούριο Monkey 125.

Στις πατέντες φαίνεται ξεκάθαρα το τιμόνι που κλείνει, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και ο ειδικός σχεδιασμός των μαρσπιέ, ώστε να μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους πολλά ηλεκτρικά “Ζετάκια”.

Αυτή η δυνατότητα σύνθεσης μεταξύ τους, έχει τεράστιο πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα νοικιάζουν τα ηλεκτρικά “Ζετάκια” ή για χώρους όπου οι χρήστες θα τα παρκάρουν όπου γουστάρουν και κάποιος υπάλληλος θα πρέπει να τα μαζέψει και να τα πάει πίσω στο σημείο διανομής ή επαναφόρτισης.

Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, εθνικά πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ

Προς το παρόν για αυτού του είδους τις χρήσης υπάρχουν τα ηλεκτρικά πατίνια, όμως στα πατίνια δεν μπορείς να οδηγείς καθιστός και σε ελάχιστα από αυτά κλείνει το τιμόνι ή είναι εύκολη η περισυλλογή τους από τον δρόμο.  

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες