Ανάκληση Suzuki Hayabusa 2021-2024 για αντικατάσταση αντλίας φρένου - Ισχύει και στην Ελλάδα

Δεύτερη ανάκληση για την αντλία φρένου, αυτή τη φορά καθολική, και τρίτη συνολικά ανάκληση για φρένα
Ανάκληση Suzuki Hayabusa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/10/2024

Το 2023 η Suzuki είχε προχωρήσει σε περιορισμένη ανάκληση για αντλία φρένου του Hayabusa, ενώ στις αρχές του 2024 σας είχαμε γράψει για ανάκληση του Suzuki GSX1300R Hayabusa του 2023, καθώς οι βίδες που ένωναν σωληνάκια με τη μονάδα του ABS μπορεί να μην είχαν βιδωθεί σωστά. Στην Ελλάδα η πρώτη ανάκληση επηρέαζε 10 μοτοσυκλέτες και η δεύτερη 20.

Τώρα προέκυψε νέο θέμα, ξανά με τα φρένα της μοτοσυκλέτας, καθώς όπως φαίνεται η Suzuki αποφάσισε να αντικαταστήσει την αντλία φρένου μπροστά σε ΟΛΑ τα Hayabusa 3ης γενιάς.

Τα νέα προέκυψαν αρχικά από μεγάλες αγορές, με τη μία ανάκληση στις Η.Π.Α. να αφορά 6.338 Hayabusa κατασκευής 2021-2024, από την άλλη στην Ινδία ανακαλούνται 1.100 Hayabusa κατασκευής gen3 - το 100% των μοτοσυκλετών που έχουν πουληθεί.

Η πρώτη ανάκληση αναφέρει πιθανό πρόβλημα με τη μπροστινή αντλία φρένου αλλά και στο διάφραγμα του καπακιού του δοχείου των υγρών φρένου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιμήκυνση του φρεναρίσματος.

Ανάκληση Suzuki Hayabusa

Όπως αναφέρουν ο αμερικανικός οργανισμός NHTSA -υπεύθυνος για τις ανακλήσεις επί αμερικανικού εδάφους- και η Suzuki Motor USA, LLC, τα ελαστικά εξαρτήματα μέσα στην αντλία φρένου μπορεί να φουσκώσουν λόγω του ελαττωματικού διαφράγματος του καπακιού του δοχείου υγρών φρένου. Αυτό θα μπορούσε να βουλώσει την παροχή των υγρών φρένου, που με τη σειρά του οδηγεί σε επιμήκυνση των αποστάσεων πέδησης, με πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Η Suzuki Η.Π.Α. έχει καλέσει τους ανωτέρω ιδιοκτήτες Hayabusa για αντικατάσταση της μπροστινής αντλίας φρένων και του διαφράγματος του δοχείου υγρών φρένου. Σημειώστε πως αυτή ήταν και η αιτία για την πρώτερη ανάκληση τρόμπας φρένου που επηρέασε τότε 10 ελληνικά Hayabusa.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki, και ενημερωθήκαμε πως η παραπάνω ανάκληση επηρεάζει όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες Hayabusa 3ης γενιάς, με τη Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. να προχωρά σε αντικατάταση της τρόμπας φρένου σε όλα τα συγκεκριμένα μοντέλα.  

Η δεύτερη ανάκληση, που για την ώρα αφορά μόνο στην αγορά της Ινδίας, αναφέρεται σε "ελαττωματική μανέτα φρένου" που στο φρενάρισμα μπορεί να χάσει τη διαδρομή της, ακουμπώντας στο γκριπ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Σε αντίθεση με την ανάκληση στις Η.Π.Α., η ινδική ανάκληση δεν περιγράφει την αιτία που προκαλεί τη μανέτα να χάσει τη διαδρομή της -brake fade όπως ονομάζεται στα αγγλικά. Πιθανώς να πρόκειται για το ίδιο θέμα με της αντλίας φρένου, καθώς υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς πληροφόρησης από τους Ινδούς.

Ετικέτες

Χιλιάδες Hell’s Angels καταφτάνουν στην Ηγουμενίτσα – Άρχισαν ήδη οι συλλήψεις

Πάνω από 5.000 μοτοσυκλετιστές αναμένονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ Φίλων Αμερικανικής Μοτοσυκλέτας στην παραλία Δρέπανο
hells-angels
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/6/2026

Η διοργάνωση του φεστιβάλ στο Δρέπανο από 5 ως 7 Ιουνίου αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλη την Ευρώπη και μεταξύ τους μεγάλο αριθμό μελών της οργάνωσης Hell’s Angels (HAMC).

Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της χώρας, καθώς εκτιμάται πως μεταξύ των μελών της HAMC περιλαμβάνονται αρκετοί επικίνδυνοι κακοποιοί. Άλλωστε υπάρχει πάντα η ανάμνηση του ανάλογου φεστιβάλ στην περιοχή το 2015, όταν μια ομάδα Hell’s Angels είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου 41χρονο Έλληνα έξω από κατάστημα εστίασης μετά από ασήμαντη διαφωνία.

Στο μεταξύ δέκα συλλήψεις έχουν ήδη γίνει από τις αρχές, επτά στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και άλλες τρεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφορώντας όλες μέλη διαφόρων τμημάτων της HAMC.

Στον Προμαχώνα συνελήφθησαν επτά μοτοσυκλετιστές από τη Βουλγαρία και την Πολωνία που βρέθηκαν σε έλεγχο με μαχαίρια, σιδερογροθιές και γκλομπ. Στη δε Ηγουμενίτσα πιάστηκαν στη διάρκεια ελέγχων κατά την αποβίβαση από το καράβι τρεις Γερμανοί υπήκοοι, δύο εξ αυτών οπλισμένοι με μαχαίρια και ο τρίτος καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα για τροχαίο με τραυματισμό στην Πολωνία.

Με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών να μιλούν για μια συγκέντρωση περισσότερων από 5.000 μοτοσυκλετιστών, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικά σχέδια περιφρούρησης στην περιοχή, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και το Λιμενικό Σώμα.