Ανάκληση Suzuki Hayabusa 2021-2024 για αντικατάσταση αντλίας φρένου - Ισχύει και στην Ελλάδα

Δεύτερη ανάκληση για την αντλία φρένου, αυτή τη φορά καθολική, και τρίτη συνολικά ανάκληση για φρένα
Ανάκληση Suzuki Hayabusa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/10/2024

Το 2023 η Suzuki είχε προχωρήσει σε περιορισμένη ανάκληση για αντλία φρένου του Hayabusa, ενώ στις αρχές του 2024 σας είχαμε γράψει για ανάκληση του Suzuki GSX1300R Hayabusa του 2023, καθώς οι βίδες που ένωναν σωληνάκια με τη μονάδα του ABS μπορεί να μην είχαν βιδωθεί σωστά. Στην Ελλάδα η πρώτη ανάκληση επηρέαζε 10 μοτοσυκλέτες και η δεύτερη 20.

Τώρα προέκυψε νέο θέμα, ξανά με τα φρένα της μοτοσυκλέτας, καθώς όπως φαίνεται η Suzuki αποφάσισε να αντικαταστήσει την αντλία φρένου μπροστά σε ΟΛΑ τα Hayabusa 3ης γενιάς.

Τα νέα προέκυψαν αρχικά από μεγάλες αγορές, με τη μία ανάκληση στις Η.Π.Α. να αφορά 6.338 Hayabusa κατασκευής 2021-2024, από την άλλη στην Ινδία ανακαλούνται 1.100 Hayabusa κατασκευής gen3 - το 100% των μοτοσυκλετών που έχουν πουληθεί.

Η πρώτη ανάκληση αναφέρει πιθανό πρόβλημα με τη μπροστινή αντλία φρένου αλλά και στο διάφραγμα του καπακιού του δοχείου των υγρών φρένου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιμήκυνση του φρεναρίσματος.

Ανάκληση Suzuki Hayabusa

Όπως αναφέρουν ο αμερικανικός οργανισμός NHTSA -υπεύθυνος για τις ανακλήσεις επί αμερικανικού εδάφους- και η Suzuki Motor USA, LLC, τα ελαστικά εξαρτήματα μέσα στην αντλία φρένου μπορεί να φουσκώσουν λόγω του ελαττωματικού διαφράγματος του καπακιού του δοχείου υγρών φρένου. Αυτό θα μπορούσε να βουλώσει την παροχή των υγρών φρένου, που με τη σειρά του οδηγεί σε επιμήκυνση των αποστάσεων πέδησης, με πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Η Suzuki Η.Π.Α. έχει καλέσει τους ανωτέρω ιδιοκτήτες Hayabusa για αντικατάσταση της μπροστινής αντλίας φρένων και του διαφράγματος του δοχείου υγρών φρένου. Σημειώστε πως αυτή ήταν και η αιτία για την πρώτερη ανάκληση τρόμπας φρένου που επηρέασε τότε 10 ελληνικά Hayabusa.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki, και ενημερωθήκαμε πως η παραπάνω ανάκληση επηρεάζει όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες Hayabusa 3ης γενιάς, με τη Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. να προχωρά σε αντικατάταση της τρόμπας φρένου σε όλα τα συγκεκριμένα μοντέλα.  

Η δεύτερη ανάκληση, που για την ώρα αφορά μόνο στην αγορά της Ινδίας, αναφέρεται σε "ελαττωματική μανέτα φρένου" που στο φρενάρισμα μπορεί να χάσει τη διαδρομή της, ακουμπώντας στο γκριπ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Σε αντίθεση με την ανάκληση στις Η.Π.Α., η ινδική ανάκληση δεν περιγράφει την αιτία που προκαλεί τη μανέτα να χάσει τη διαδρομή της -brake fade όπως ονομάζεται στα αγγλικά. Πιθανώς να πρόκειται για το ίδιο θέμα με της αντλίας φρένου, καθώς υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς πληροφόρησης από τους Ινδούς.

Ετικέτες

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.