Ανάκληση Suzuki Hayabusa 2021-2024 για αντικατάσταση αντλίας φρένου - Ισχύει και στην Ελλάδα

Δεύτερη ανάκληση για την αντλία φρένου, αυτή τη φορά καθολική, και τρίτη συνολικά ανάκληση για φρένα
Ανάκληση Suzuki Hayabusa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/10/2024

Το 2023 η Suzuki είχε προχωρήσει σε περιορισμένη ανάκληση για αντλία φρένου του Hayabusa, ενώ στις αρχές του 2024 σας είχαμε γράψει για ανάκληση του Suzuki GSX1300R Hayabusa του 2023, καθώς οι βίδες που ένωναν σωληνάκια με τη μονάδα του ABS μπορεί να μην είχαν βιδωθεί σωστά. Στην Ελλάδα η πρώτη ανάκληση επηρέαζε 10 μοτοσυκλέτες και η δεύτερη 20.

Τώρα προέκυψε νέο θέμα, ξανά με τα φρένα της μοτοσυκλέτας, καθώς όπως φαίνεται η Suzuki αποφάσισε να αντικαταστήσει την αντλία φρένου μπροστά σε ΟΛΑ τα Hayabusa 3ης γενιάς.

Τα νέα προέκυψαν αρχικά από μεγάλες αγορές, με τη μία ανάκληση στις Η.Π.Α. να αφορά 6.338 Hayabusa κατασκευής 2021-2024, από την άλλη στην Ινδία ανακαλούνται 1.100 Hayabusa κατασκευής gen3 - το 100% των μοτοσυκλετών που έχουν πουληθεί.

Η πρώτη ανάκληση αναφέρει πιθανό πρόβλημα με τη μπροστινή αντλία φρένου αλλά και στο διάφραγμα του καπακιού του δοχείου των υγρών φρένου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιμήκυνση του φρεναρίσματος.

Ανάκληση Suzuki Hayabusa

Όπως αναφέρουν ο αμερικανικός οργανισμός NHTSA -υπεύθυνος για τις ανακλήσεις επί αμερικανικού εδάφους- και η Suzuki Motor USA, LLC, τα ελαστικά εξαρτήματα μέσα στην αντλία φρένου μπορεί να φουσκώσουν λόγω του ελαττωματικού διαφράγματος του καπακιού του δοχείου υγρών φρένου. Αυτό θα μπορούσε να βουλώσει την παροχή των υγρών φρένου, που με τη σειρά του οδηγεί σε επιμήκυνση των αποστάσεων πέδησης, με πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Η Suzuki Η.Π.Α. έχει καλέσει τους ανωτέρω ιδιοκτήτες Hayabusa για αντικατάσταση της μπροστινής αντλίας φρένων και του διαφράγματος του δοχείου υγρών φρένου. Σημειώστε πως αυτή ήταν και η αιτία για την πρώτερη ανάκληση τρόμπας φρένου που επηρέασε τότε 10 ελληνικά Hayabusa.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki, και ενημερωθήκαμε πως η παραπάνω ανάκληση επηρεάζει όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες Hayabusa 3ης γενιάς, με τη Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε. να προχωρά σε αντικατάταση της τρόμπας φρένου σε όλα τα συγκεκριμένα μοντέλα.  

Η δεύτερη ανάκληση, που για την ώρα αφορά μόνο στην αγορά της Ινδίας, αναφέρεται σε "ελαττωματική μανέτα φρένου" που στο φρενάρισμα μπορεί να χάσει τη διαδρομή της, ακουμπώντας στο γκριπ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Σε αντίθεση με την ανάκληση στις Η.Π.Α., η ινδική ανάκληση δεν περιγράφει την αιτία που προκαλεί τη μανέτα να χάσει τη διαδρομή της -brake fade όπως ονομάζεται στα αγγλικά. Πιθανώς να πρόκειται για το ίδιο θέμα με της αντλίας φρένου, καθώς υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς πληροφόρησης από τους Ινδούς.

Ετικέτες

Royal Enfield Himalayan Base Camp – Μια μάζωξη σε υψόμετρο 3.500 μέτρων

Η παρθενική διοργάνωση Himalayan Base Camp θα γίνει πάνω από τα σύννεφα
re-base-camp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/4/2026

Από τις 4 ως 6 Σεπτεμβρίου η Royal Enfield θα διοργανώσει μια τριήμερη συγκέντρωση στην πόλη Leh της επαρχίας Ladakh στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και δη σε υψόμετρο 3.500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Himalayan Base Camp αντλεί το όνομά του από την τοποθεσία που το φιλοξενεί, αλλά δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε κατόχους Himalayan. Απεναντίας, δηλώνει ανοικτή σε μοτοσυκλετιστές, αναρριχητές, ποδηλάτες και εν γένει σε όποιον αρέσκεται σε περιπετειώδεις ορεσίβιες δραστηριότητες.

Οσαύτως, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολλά δρώμενα στις τρεις μέρες διάρκειάς της, με καγιάκ, ορειβασία, αναρρίχηση και ποδηλασία στο ημερήσιο πρόγραμμα, καθώς φυσικά και πληθώρα διαδρομών για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. Μια σειρά από εργαστήρια με έμπειρους επαγγελματίες θα διδάξουν στους επισκέπτες τα μυστικά των παραπάνω δραστηριοτήτων, ενώ δεδηλωμένος στόχος της Royal Enfield είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού και όχι απλώς η παθητική θέαση της δράσης.

Φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε ετήσιο ραντεβού των απανταχού φίλων της περιπέτειας σε οποιαδήποτε μορφή της και έχει ως στόχο να τους βοηθήσει να σπρώξουν τα όριά τους λίγο πιο μακριά με γνώση και εμπειρία.

Οι εγγραφές για το πρώτο Royal Enfield Himalayan Base Camp θα ανοίξουν την 1η Μαΐου μέσω της σχετικής ενότητας στην ιστοσελίδα της εταιρείας.