Suzuki Hayabusa 2023 - Ανάκληση για τα σωληνάκια των φρένων

Επηρέασε και την ελληνική αγορά, αφορούσε σε περίπου 20 μοντέλα
Suzuki Hayabusa - ανάκληση για φρένα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/3/2024

Καθυστερημένα δημοσίευσε το ευρωπαϊκό σύστημα ανακλήσεων RAPEX θέμα που προέκυψε στα φρένα μιας παρτίδας Suzuki GSX1300R Hayabusa του 2023. Η συγκεκριμένη ανάκληση επηρέασε και την ελληνική αγορά, με την αντιπροσωπεία να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για όλες τις μοτοσυκλέτες που επηρεάζονταν.

Η ανάκληση αφορά Hayabusa που έχουν παραχθεί μεταξύ 07.07.2023 και 01.12.2023, ενώ αφορά στις βίδες που ενώνουν τα σωληνάκια των φρένων με τη μονάδα του ABS, βίδες που μπορεί να μην έχουν βιδωθεί σωστά. Οι βίδες αυτές θα μπορούσαν να φύγουν από τη θέση τους, κάτι που πιθανώς να οδηγούσε σε διαρροή υγρών φρένου, οδηγώντας σε αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος.

Στην Ελλάδα η ανάκληση αφορούσε 20 εισηγμένα από την αντιπροσωπεία Hayabusa, εκ των οποίων μόνο τα 2 είχαν πωληθεί όταν το θέμα έγινε γνωστό. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να σφιχτούν σωστά οι βίδες, κάτι που έκανε η αντιπροσωπεία, και το θέμα λύθηκε. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθεί, τόσο για την έγκαιρη επέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όσο και για λόγους αρχείου, αλλά και για αναγνώστες που μας διαβάζουν σε χώρες του εξωτερικού όπου οι εκεί αντιπροσωπείες ίσως να μην έχουν καταφέρει να εντοπίσουν όλες τις μοτοσυκλέτες που επηρεάζονταν.

Ετικέτες

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες