Horwin SENMENTI 0 & SENMENTI X - Δυο εντυπωσιακά concept στην EICMA 2022

Γεμάτα αισθητήρες, κάμερες, και ηλεκτρονικά βοηθήματα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/11/2022

Η κινέζικη Horwin πρόκειται να παρουσιάσει δυο concept ηλεκτρικά δίκυκλα στην EICMA 2022 υπό την ονομασία SENMENTI, που σημαίνει “μορφή ζωής”, και θα διαθέτουν πλειάδα αισθητήρων, καμερών και ηλεκτρονικών.

Δυστυχώς το δελτίο τύπου της Horwin από τη μία πάσχει από υπερβολές που φθάνουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και από την άλλη αποτελεί προϊόν κακής μετάφρασης, κι έτσι χρειάζεται να το διυλίσουμε σε μεγάλο βαθμό για να βρούμε την ουσία.

Τα δυο concept μοντέλα θα αποτελέσουν “κράχτες” για το περίπτερο της Horwin, στο οποίο αναμένουμε να δούμε δίπλα τους πολύ πιο συμβατικά και ρεαλιστικά ηλεκτρικά scooter και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Συγκρίνοντας τα δυο μοντέλα, το Senmenti 0, που θυμίζει μεγάλο υβρίδιο scooter-μοτοσυκλέτας (βλ. X-ADV) ενώ έχει ήδη (εξαιρετικά ψηλές) τιμές αγοράς στην Κίνα σε 2 εκδόσεις (City Edition στα 17.672 ευρώ & Creation Edition στα 19.583 ευρώ), με τη σελίδα στο κινέζικο site της εταιρείας να είναι πολύ πιο πλήρης. Ακόμα κι έτσι, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Senmenti 0 είναι υπερβολικά και ακραία, και πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε αν όντως το μοντέλο παραγωγής θα έχει ανάλογο spec. Εντωμεταξύ στη CIMA MOTOR όπου και παρουσιάστηκε πριν την EICMA το Senmenti 0, ανακοινώθηκε πως το νεό ηλεκτρικό δίκυκλο της Horwin θα διατεθεί προς πώληση σε παγκόσμια κλίμακα.

Το μπροστινό σύστημα μας μπερδεύει με τη διάταξη του, καθώς από τη μία μοιάζει με εναλλακτικό σύστημα διεύθυνσης, από την άλλη σα να διακρίνουμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι κάπου εκεί μέσα, και τις υποψίες μας για απλή κίνηση εντυπωσιασμού σφραγίζει η παντελής απουσία αναφορά σε αυτό από τη Horwin.

Στη σελίδα του Senmenti 0 η Horwin κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, ροπή 60 kgm, αυτονομία 300 χλμ. με ταχύτητα 88 χλμ/ώρα από μπαταρία 16.2 kWh, επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα, φόρτιση σε… 30 λεπτά, και Sentinel mode.  

Η Horwin αναφέρει πως έχει ενώσει με μοναδικό τρόπο τη μπαταρία, τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά, με ελάχιστη ή καθόλου καλωδίωση (δύσκολο να καταλάβεις από τη μετάφραση), για βελτιστοποίηση των επιδόσεων, μικρότερο βάρος, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και μικρότερη κατανάλωση.

Το Senmenti O διαθέτει περισσότερους από 30 αισθητήρες, ενώ μπορεί να ελέγχει το περιβάλλον γύρω του, αλλά και τη στάση σώματος του αναβάτη.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα του περιλαμβάνονται TFT οθόνη οργάνων, σύστημα TPS ελέγχου πίεσης ελαστικών, Traction Control, ABS, Blind Spot Detection & Collision Warning με τη βοήθεια καμερών και ραντάρ, Sentinel Mode, 3 Riding Modes, Auto Hold φρένο, φρένο κινητήρα για τις κατηφόρες, όπισθεν, keyless σύστημα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ηλεκτρική ρύθμιση ζελατίνας, Over the Air ασύρματη ενημέρωση λογισμικού, κ.α.

Το Senmenti X τώρα είναι μια φουτουριστική μοτοσυκλέτα που θυμίζει τη μοτοσυκλέτα του Kaneda στο anime Akira, και βρίσκεται δίπλα στο O απλώς για να εντυπωσιάσει.

Τέλος η Horwin δηλώνει πως στην EICMA θα κάνει επίδειξη μεταξύ άλλων και τεχνολογίας με την οποία το Senmenti X θα ισορροπεί δίχως τη βοήθεια του αναβάτη.

Θυμίζουμε πως η Horwin, που έχει στη γκάμα της ηλεκτρικά scooter, ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά πατίνια αναμένεται να έρθει σύντομα και στην Ελλάδα, μέσω ενός πολύ γνωστού εισαγωγέα.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες