Όπως και η ΚΤΜ -αλλά και η GASGAS-, έτσι και η Husqvarna παρουσίασε την ναυαρχίδα των MX μοτοσυκλετών της για το 2023 με εμφάνιση που παραπέμπει σε εκείνη της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του AMA SX, φορτωμένη με αρκετά έξτρα αξεσουάρ.
Πέρα από τη μοναδική βαφή και τα Rockstar Energy Husqvarna Factory γραφικά, στον εξοπλισμό της FC 450 Rockstar Edition περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Factory racing τροχοί με EXCEL Takasago στεφάνια και ανωδιωμένα CNC κέντρα
Τελικό εξάτμισης FMF
Start device
ODI γκριπ
GUTS Factory Racing κάλυμμα σέλας
ProTaper τιμόνι και αφρώδες προστατευτικό
Ρυθμιζόμενη CNC τιμονόπλακα
Πέρα από τον έξτρα εξοπλισμό στα τεχνικά highlights της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:
2K Carbon ποδιά
2K Carbon προστατευτικό δίσκου μπροστά
Βελτιωμένες ρυθμίσεις αναρτήσεων
Αλουμινένιο ψαλίδι
Quickshifter
WP XACT αναρτήσεις
Φρένα Brembo
Χάρτες οδήγησης
Launch Control
Traction Control
Μπαταρία ιόντων λιθίου
Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2023 στις Η.Π.Α. και σε μερικές ακόμα αγορές σε παγκόσμια κλίμακα.
Sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Diamondhead από την Ola Electric
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ola Diamondhead αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027 θέτοντας ψηλά τον πήχη
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
20/8/2025
Η Ola Electric, γνωστή κυρίως για τα ελαφρά ηλεκτρικά scooter της, ετοιμάζεται να περάσει σε άλλη κατηγορία με την Diamondhead, μια sport μοτοσυκλέτα που συνδυάζει φουτουριστικό σχεδιασμό, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και υψηλές επιδόσεις
Οι πρώτες εικόνες της μοτοσυκλέτας είχαν διαρρεύσει το 2023, όμως η Ola επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή της Diamonhead ευελπιστεί να εκκινήσει το 2027. Η Diamondhead παρουσιάστηκε μαζί με τρία ακόμη concepts, ένα cruiser, ένα adventure και ένα roadster (που ήδη διατίθεται σε τρεις εκδοχές) αλλά ήταν εκείνη που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα.
Είναι άλλωστε και μόνη που εξοπλίζεται με το πιο “εξωτικό” σύστημα κατεύθυνσης Hub Steering. Χαρακτηρίζεται σχεδιαστικά από τον οριζόντιο LED προβολέα που αγκαλιάζει το μπροστινό fairing σαν λωρίδα, το οποίο με τη σειρά του ενσωματώνει το τιμόνι και συνδέεται οπτικά σε έναν ενιαίο όγκο με τον χώρο που παραδοσιακά ανήκει στο ρεζερβουάρ.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το πρωτότυπο εξοπλίζεται με συστήματα υποβοήθησης αναβάτη (ARAS), ενεργητικό φρενάρισμα, adaptive cruise control και σύστημα ταχυφόρτισης. Επίσης, θα χρησιμοποιεί νέες μονάδες μπαταρίας που αναπτύσσει η ίδια η Ola, με στόχο βελτιωμένη ισχύ, μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερες επιδόσεις.
Η κατασκευή θα βασίζεται σε ελαφριά υλικά όπως αλουμίνιο, ανθρακονήματα και μαγνήσιο, ώστε να περιοριστεί το βάρος και να αυξηθεί η αποδοτικότητα με την επιλογή για την τελική μετάδοση να είναι οδοντωτός ιμάντας.
Η Ola παρουσίασε ξανά τη Diamondhead πρόσφατα στην Ινδία, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην καινοτομία και την τεχνολογία. Εκεί αναφέρθηκε ότι η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα, επιδόσεις που εάν όντως επιτύχει, θα την κατατάξουν ανάμεσα στις ταχύτερες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που έχουμε δει έως σήμερα. Το νούμερο αυτό βέβαια δεν έχει αξία παρά μόνο σε συγκρίσεις καφετέρειας γιατί σίγουρα υπολογίζεται σε πολύ ειδικές συνθήκες, ξεκινώντας από την πρόσφυση. Περισσότερο νόημα έχει ο τρόπος με τον οποίο φτάνει η δύναμη αυτή στο δρόμο έτσι ώστε να δει κανείς αν αυτό είναι αρκετό για να καταφέρει κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έως τώρα, να κάνει τους μοτοσυκλετιστές να την ονειρεύονται!
Σε κάθε περίπτωση αν βγει στην παραγωγή όπως περιγράφεται, πράγμα δύσκολο, η Ola Diamondhead θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας.