Husqvarna FS450 2023

Με νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο και νέα εργονομία
Από το

motomag

10/6/2022
Για το 2023, η FS450 αναβαθμίζεται σε κινητήρα, πλαίσιο και αναρτήσεις, με το Pierer Group να προικίζει την αγωνιστική Supermoto μοτοσυκλέτα της με τις ίδιες βελτιώσεις της «αδελφής» KTM 450 SMR.
 
Έτσι, η FS450 του 2023 εξοπλίζεται με νέο κινητήρα με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής. Ένας κινητήρας που ζυγίζει ελάχιστα πιο κάτω από τα 27 κιλά -σχεδόν μισό κιλό λιγότερο από τον προηγούμενο- έχει μεγαλύτερη κλίση προς τα πίσω πλέον, και αποδίδει 63 ονομαστικούς ίππους.
Νέα είναι τα εντόσθια του κυλίνδρου, και ο στρόφαλος έχει δεχτεί βελτιωτικά χάδια, με την PANKL να είναι υπεύθυνη για το ξανασχεδιασμένο 5τάχυτο κιβώτιο που έχει νέο γρανάζωμα.
 
Η τροφοδοσία της μίζας γίνεται από μία ελαφριά και μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου των 2.0 Ah. 
Η μοτοσυκλέτα διαθέτει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα μπορούσε να θελήσει κανείς, όπως δυο χάρτες κινητήρα, quickshifter (μόνο για ανεβάσματα), Traction Control και Launch Control, ενώ όλα ρυθμίζονται μέσω των διακοπτών στο τιμόνι.
 
Από τις αλλαγές δεν ξέφυγε ούτε το πλαίσιο, το οποίο είναι νέο, σωληνωτό μεταβλητής διατομής, από χρωμομολυβδαινιούχο χάλυβα.
Νέες είναι οι υπολογισμένες ελαστικότητες του πλαισίου, τόσο οι στρεπτικές (και χάρη στο νέο πάχος των σωλήνων) όσο και κατά μήκος της μοτοσυκλέτας, για ακριβέστερη πληροφόρηση του αναβάτη.
 
Το υβριδικό υποπλαίσιο είναι από αλουμίνιο που έχει ενισχυθεί με πολυαμίδιο για μεγαλύτερη ακαμψία και αντοχή. 
Οι αναρτήσεις είναι οι τελευταίας γενιάς XACT της WP με το πιρούνι να έχει διάμετρο 48mm. Έχει τεχνολογία AER, η οποία προσφέρει καλύτερη προοδευτικότητα στα ελατήρια στο τέλος της διαδρομής τους. 
 
Το πίσω αμορτισέρ είναι της ίδιας σειράς, ελαφρύτερο και πιο κοντό από πριν αλλά με την ίδια διαδρομή, ενώ έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία CFD (Computational Fluid Dynamics) με σκοπό την καλύτερη ροή του λαδιού και την σταθερή απόδοση στη σκληρή χρήση, ενώ ρυθμίζεται χωρίς τη χρήση εργαλείων.
Η νέα θέση του πίσω αμορτισέρ βοηθά την απορρόφηση ενέργειας και τη σταθερότητα στις ευθείες, με το «anti squat» concept να μεταφράζεται σε καλύτερη συμπεριφορά στις επιταχύνσεις και στις εξόδους των στροφών, όταν η πίσω ανάρτηση δεν συμπιέζεται υπερβολικά στο άνοιγμα του γκαζιού.
Στα φρένα η FS450 φέρει έναν δίσκο 310 mm μπροστά με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα της Brembo με έναν ακόμα δίσκο 220 mm πίσω με δαγκάνα ενός πιστονιού.
 
Τέλος, νέα είναι η σχεδίαση των πλαστικών, με βελτιωμένη εργονομία για πιο εύκολη μετακίνηση του αναβάτη στη σέλα κατά την οδήγηση.
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με κορυφαία περιφερειακά γνωστών εταιρειών όπως τροχούς της Alpina, υδραυλικό συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης της Suter με τρόμπα Brembo και τιμόνι της ProTaper. 
 
Ο χρωματικός συνδυασμός του FS450 για το 2023 είναι ένας, σε λευκό, γκρι και κίτρινο φλούο χρώματα.

STRiX: Από τον στρατό στο Dakar με 90 ίππους και ροπή φορτηγού!

Ηλεκτρική enduro μοτοσυκλέτα που αποδίδει 90 ίππους και 99 kg.m ροπής
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/3/2026

Η STRiX είναι μία νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 και έχει ένα αρκετά αισιόδοξο πλάνο που περιλαμβάνει μία πολύ δυνατή ηλεκτρική enduro που αποδίδει 90 ίππους και θέλει να την τρέξει στο Dakar, αφού πρώτα μαζέψει το απαιτούμενο κεφάλαιο από δημόσια χρηματοδότηση.

Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχτισαν ολόκληρη τη φήμη τους πάνω σε χωμάτινες μοτοσυκλέτες που μπορούσαν να αντέχουν τη σκληρή χρήση. Η απαραίτητη στους αγώνες αυτονομία και ανθεκτικότητα οδήγησε την εξέλιξη των μοτοσυκλετών καταλήγοντας και στους καθημερινούς μοτοσυκλετιστές.

STRiX

Πλέον και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιθυμούν κομμάτι της πίτας αυτής, με κυριότερο παράδειγμα αυτό της Stark Varg. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η STRiX, μια νέα εταιρεία από τη Σλοβενία που εμφανίστηκε μόλις το 2023 και η πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα enduro αναζητεί δημόσια χρηματοδότηση - η οποία βέβαια δεν φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά, αφού έχουν συγκεντρωθεί μόλις 6.300 ευρώ από τα συνολικά 120.000 που είναι ο στόχος.

STRiX

Η ηλεκτρική enduro της STRiX αποδίδει περίπου 90 ίππους και απίστευτη ροπή που φτάνει τα 99 kg.m. Το βάρος της είναι 138 κιλά, η τελική της ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων, αναλόγως πόσο βαρύ δεξί χέρι έχει ο αναβάτης. Βέβαια, η αυτονομία μπορεί και να διπλασιαστεί, καθώς διαθέτει και δεύτερη μπαταρία 6,2 kilowatt, οπότε αντί ο αναβάτης να περιμένει να φορτίσει η μπαταρία, βάζει τη δεύτερη και συνεχίζει.

STRiX

Ο στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή στην κατηγορία Mission 1000 του Rally Dakar έως το 2027, κάτι που σίγουρα φαντάζει αρκετά αισιόδοξο, ενώ στα σχέδια της STRiX είναι και έκδοση για τον στρατό, ως απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία. Μένει να δούμε ποια από τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα.