Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Η νέα τεχνολογία στα Yamaha ΥΖ 250 F/FX του 2019

Ρυθμίζεις τον κινητήρα από το κινητό σου!

Η Yamaha εκμεταλλεύεται πρώτη απ’ όλους τις δυνατότητες που έχουν τα καινούρια κινητά τηλέφωνα και ενσωμάτωσε στα νέα μοντέλα motocross την δυνατότητα να ρυθμίζεις τον ψεκασμό και την ανάφλεξη μέσω ενός ειδικού application που αποκαλεί Yamaha Power Tuner App. Έτσι από τους μόλις δύο ή τρεις χάρτες που υπήρχαν μέχρι τώρα, η Yamaha σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις με απόλυτη ακρίβεια την απόδοση του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών. Ξεκίνησε από το YZ 450F και από φέτος θα το έχει και το YZ 250 F.

Με το YPTA βάζεις την τοποθεσία που βρίσκεσαι, το υψόμετρο, τις καιρικές συνθήκες, το είδος του εδάφους και εκείνο σου προτείνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις που μέσω wi-fi μπορείς να περάσεις στην ECU της μοτοσυκλέτας σου. Φυσικά μπορείς να κάνεις τις δικές σου επιλογές και ρυθμίσεις σε κάθε φάσμα στροφών που επιθυμείς. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα μπορεί να αλλάξει την φιλοσοφία του tuning.

Απλά σκεφτείτε ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να σχεδιάζει εφαρμογές για τα κινητά τις οποίες θα μπορούμε να αγοράζουμε από τα App-shop και να τις περνάμε στις μοτοσυκλέτες μας, αντί για να κάνουμε μόνιμες μετατροπές που αν δεν αποδίδουν όπως ελπίζαμε να μην μας επιτρέπουν να επανέλθουμε στις αρχικές ρυθμίσεις μας.

Βέβαια εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για απαγόρευση της δυνατότητας να πειράζεις τα ηλεκτρονικά και γενικά τον κινητήρα (ο θάνατος του Tuning και των hot rod…) και στην Ευρώπη οι προδιαγραφές Euro 4 και Euro 5 θέτουν επίσης νομικούς περιορισμούς σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα καινούρια YZ 450 F και YZ 250 F, οι τετράχρονοι κινητήρες τους έχουν εντελώς νέα κεφαλή, νέο ελαφρύτερο σώμα ψεκασμού, νέα μίζα με μικρότερες απώλειες δύναμης. Αλλαγές υπάρχουν επίσης στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Οι αναρτήσεις έχουν νέες ρυθμίσεις και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή  στην βελτίωση της πρόσφυσης στο άνοιγμα του γκαζιού.