Η νέα τεχνολογία στα Yamaha ΥΖ 250 F/FX του 2019

Ρυθμίζεις τον κινητήρα από το κινητό σου!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/6/2018

Η Yamaha εκμεταλλεύεται πρώτη απ’ όλους τις δυνατότητες που έχουν τα καινούρια κινητά τηλέφωνα και ενσωμάτωσε στα νέα μοντέλα motocross την δυνατότητα να ρυθμίζεις τον ψεκασμό και την ανάφλεξη μέσω ενός ειδικού application που αποκαλεί Yamaha Power Tuner App. Έτσι από τους μόλις δύο ή τρεις χάρτες που υπήρχαν μέχρι τώρα, η Yamaha σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις με απόλυτη ακρίβεια την απόδοση του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών. Ξεκίνησε από το YZ 450F και από φέτος θα το έχει και το YZ 250 F.

Με το YPTA βάζεις την τοποθεσία που βρίσκεσαι, το υψόμετρο, τις καιρικές συνθήκες, το είδος του εδάφους και εκείνο σου προτείνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις που μέσω wi-fi μπορείς να περάσεις στην ECU της μοτοσυκλέτας σου. Φυσικά μπορείς να κάνεις τις δικές σου επιλογές και ρυθμίσεις σε κάθε φάσμα στροφών που επιθυμείς. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα μπορεί να αλλάξει την φιλοσοφία του tuning.

Απλά σκεφτείτε ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να σχεδιάζει εφαρμογές για τα κινητά τις οποίες θα μπορούμε να αγοράζουμε από τα App-shop και να τις περνάμε στις μοτοσυκλέτες μας, αντί για να κάνουμε μόνιμες μετατροπές που αν δεν αποδίδουν όπως ελπίζαμε να μην μας επιτρέπουν να επανέλθουμε στις αρχικές ρυθμίσεις μας.

Βέβαια εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για απαγόρευση της δυνατότητας να πειράζεις τα ηλεκτρονικά και γενικά τον κινητήρα (ο θάνατος του Tuning και των hot rod…) και στην Ευρώπη οι προδιαγραφές Euro 4 και Euro 5 θέτουν επίσης νομικούς περιορισμούς σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα καινούρια YZ 450 F και YZ 250 F, οι τετράχρονοι κινητήρες τους έχουν εντελώς νέα κεφαλή, νέο ελαφρύτερο σώμα ψεκασμού, νέα μίζα με μικρότερες απώλειες δύναμης. Αλλαγές υπάρχουν επίσης στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Οι αναρτήσεις έχουν νέες ρυθμίσεις και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή  στην βελτίωση της πρόσφυσης στο άνοιγμα του γκαζιού.

 

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες