Η νέα τεχνολογία στα Yamaha ΥΖ 250 F/FX του 2019

Ρυθμίζεις τον κινητήρα από το κινητό σου!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/6/2018

Η Yamaha εκμεταλλεύεται πρώτη απ’ όλους τις δυνατότητες που έχουν τα καινούρια κινητά τηλέφωνα και ενσωμάτωσε στα νέα μοντέλα motocross την δυνατότητα να ρυθμίζεις τον ψεκασμό και την ανάφλεξη μέσω ενός ειδικού application που αποκαλεί Yamaha Power Tuner App. Έτσι από τους μόλις δύο ή τρεις χάρτες που υπήρχαν μέχρι τώρα, η Yamaha σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις με απόλυτη ακρίβεια την απόδοση του κινητήρα σε όλο το φάσμα των στροφών. Ξεκίνησε από το YZ 450F και από φέτος θα το έχει και το YZ 250 F.

Με το YPTA βάζεις την τοποθεσία που βρίσκεσαι, το υψόμετρο, τις καιρικές συνθήκες, το είδος του εδάφους και εκείνο σου προτείνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις που μέσω wi-fi μπορείς να περάσεις στην ECU της μοτοσυκλέτας σου. Φυσικά μπορείς να κάνεις τις δικές σου επιλογές και ρυθμίσεις σε κάθε φάσμα στροφών που επιθυμείς. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα μπορεί να αλλάξει την φιλοσοφία του tuning.

Απλά σκεφτείτε ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να σχεδιάζει εφαρμογές για τα κινητά τις οποίες θα μπορούμε να αγοράζουμε από τα App-shop και να τις περνάμε στις μοτοσυκλέτες μας, αντί για να κάνουμε μόνιμες μετατροπές που αν δεν αποδίδουν όπως ελπίζαμε να μην μας επιτρέπουν να επανέλθουμε στις αρχικές ρυθμίσεις μας.

Βέβαια εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για απαγόρευση της δυνατότητας να πειράζεις τα ηλεκτρονικά και γενικά τον κινητήρα (ο θάνατος του Tuning και των hot rod…) και στην Ευρώπη οι προδιαγραφές Euro 4 και Euro 5 θέτουν επίσης νομικούς περιορισμούς σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα καινούρια YZ 450 F και YZ 250 F, οι τετράχρονοι κινητήρες τους έχουν εντελώς νέα κεφαλή, νέο ελαφρύτερο σώμα ψεκασμού, νέα μίζα με μικρότερες απώλειες δύναμης. Αλλαγές υπάρχουν επίσης στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Οι αναρτήσεις έχουν νέες ρυθμίσεις και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή  στην βελτίωση της πρόσφυσης στο άνοιγμα του γκαζιού.

 

ZXMOTO 820X: Ντεμπούτο το 2027 με νέα εμφάνιση – Θα έρθει και Ελλάδα

Θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο
820X
Από τον

Παύλο Καρατζά

31/8/2026

Η τελική μορφή της ZXMOTO 820X αποκαλύφθηκε και δεν είναι αυτή που περιμέναμε, καθώς υπάρχουν αλλαγές στο σχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο έχει γίνει πιο επιθετικό.

Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για τη νέα adventure του Zhang Xue, που φέρει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 818,8 κυβικών με την απόδοσή του να φτάνει τους 117 ίππους στις 11.000 σ.α.λ και 8,67 kg.m ροπής στις 9.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας είναι βασισμένος σε εκείνον του 820RR, που πρωταγωνιστεί και στους αγώνες, με τον Valentin Debise να έχει πετύχει 6 νίκες στην πρώτη σεζόν της ZXMOTO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport.

Το μοντέλο που θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή πάντως διαφέρει από το πρωτότυπο που είδαμε στην EICMA, αφού στις φωτογραφίες που διέρρευσαν φαίνεται πως φέρει μεγαλύτερη ζελατίνα, διαφορετικό ντεπόζιτο, διαφορετικό φτερό και χούφτες, διαφορετική ποδιά κινητήρα, διαφορετική σέλα, με το εμπρός μέρος να έχει γίνει πλέον και με την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων από κάθετα σε οριζόντια δεν θυμίζει πλέον το Suzuki V-Strom. 

820X

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 218 κιλά χωρίς υγρά. Οι τροχοί της φέρουν ακτίνες και ο μπροστά τροχός είναι διάστασης 19 ιντσών και ο πίσω 17.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά φαίνεται να είναι τα ίδια με αυτά του πρωτότυπου μοντέλου, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, όταν αποκαλυφθούν τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027.

Η ZXMOTO θα έρθει και στην Ελλάδα, αφού η κινεζική εταιρεία είναι σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με ελληνική αντιπροσωπεία και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερα.

Ετικέτες