Το ιαπωνικό BMW G 310 RR ή μάλλον SS!

Ό,τι δεν κάνουν οι γερμανοί το κάνουν οι ανταγωνιστές τους!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/7/2019

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν οι πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του μικρού supersport της ινδικής TVS, που χρησιμοποιεί το πλαίσιο και τον κινητήρα των G 310 της BMW και όπως είναι φυσιολογικό, όλοι μας περιμένουμε από τότε να δούμε μια αντίστοιχη supersport μοτοσυκλέτα με τα σήματα της γερμανικής εταιρείας. Όμως η αναμονή συνεχίζεται, καθώς η γερμανική εταιρεία φαίνεται πως δεν ήθελε το G 310 RR να μοιάζει με το προηγούμενο S1000RR, αλλά να ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του καινούριου μοντέλου που είδαμε στις εκθέσεις το 2019 και ακόμα δεν έχει έρθει στη χώρα μας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ισχυρίζονται πως η BMW δεν σκοπεύει να παρουσιάσει προς το παρόν έκδοση supersport με τον μονοκύλινδρο κινητήρα των G 310 και πως θα περιμένει να δει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κατηγορία στις ασιατικές χώρες, αφού η Honda έχει το premium δικύλινδρο CBR 250 RR και η Kawasaki ετοιμάζει τετρακύλινδρο 250! Κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα ποια είναι η αιτία που η BMW έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να συμπληρώσει την γκάμα των G 310 με ένα supersport μοντέλο.

Το βέβαιο είναι πως οι Ιάπωνες βαρέθηκαν να περιμένουν και έφτιαξαν ένα δικό τους κιτ μετατροπής του γυμνού G310R σε G310RR ή μάλλον SS όπως το αποκαλούν οι ίδιοι. Όχι μόνο αυτό, αλλά διοργανώνουν δικό τους κύπελλο, με μια σειρά αγώνων σε διάσημες πίστες της Ιαπωνίας! Από μια τέτοια αγωνιστική εκδήλωση στο Motegi είναι και οι φωτογραφίες των αγωνιστικών G 310 SS που βλέπετε εδώ.

Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες έχουν το αγωνιστικό φαίρινγκ της προηγούμενης S1000RR και στη θέση του ίσιου τιμονιού έχουν μπει κλιπ-ον που δένουν στα καλάμια. Φυσικά έχουν μικρές αλλαγές στα φρένα, τις αναρτήσεις, την εξάτμιση και τα μαρσπιέ για να ανταποκριθούν στο νέο ρόλο τους ως αγωνιστικά εργαλεία…

Φωτό: Young Machine 

 

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.