Indian: Eπαναφέρει το 101 Scout στη γκάμα της

Κατοχύρωση του εμπορικού ονόματος στις Η.Π.Α.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/10/2022

Σύμφωνα με το αμερικανικό site Cycle World, η Indian κατέθεσε αίτημα κατοχύρωσης της ονομασίας του ιστορικού 101 Scout, μιας έκδοσης που ξεχώριζε για τις επιδόσεις, το κράτημα και το χαμηλό της βάρος, κάτι που μας προδιαθέτει για νέα έκδοση της σύγχρονης οικογένειας Scout με ανάλογα βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Το μοντέλο της Indian με την ονομασία 101 Scout, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της εταιρείας. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1928 και 1931, με σκοπό την αντικατάσταση του Scout πρώτης γενιάς, που υπήρχε στην παραγωγή από το 1919. Είχε δύο διαφορετικές εκδόσεις των 37 ή 45 κυβικών ιντσών (606 ή 737 κ.εκ.) στην κλασσική, για αμερικάνικο cruiser, κινητήρα σε διάταξη V, ενώ με το νέο, κοντύτερο και ελαφρύτερο πλαίσιο της αγαπήθηκε από τους αγωνιζόμενους. Μέχρι και σήμερα, είναι η μοτοσυκλέτα επιλογής για τους αναβάτες του γύρου του θανάτου, τουλάχιστον στις Η.Π.Α..

Ένα νέο ρεζερβουάρ τη διαφοροποιούσε από τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ η θρυλική της διάσταση παγιώθηκε μετά από την αντικατάσταση της από τη βαρύτερη και φθηνότερη έκδοση Standard Scout (φωτό άνω).

Τώρα όπως φαίνεται η Indian σχεδιάζει να αναβιώσει τη 101 Scout, και λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομιά που φέρει το όνομα, μάλλον θα το δούμε να κοσμεί μια αναβαθμισμένη Scout.

Η αίτηση της έγκρισης τύπου που κατέθεσε η Indian κάνει λόγο για εφαρμογή του ονόματος σε “μοτοσυκλέτες και ανάλογα δομικά / κατασκευαστικά στοιχεία”, κι έτσι είναι ξεκάθαρο πως το όνομα δεν αναβιώνει για να βρει τον δρόμο του σε κάποια γκάμα ρουχισμού ή αξεσουάρ.

Στη σύγχρονη εποχή της Indian η οικογένεια Scout περιλαμβάνει ήδη επτά μοντέλα: το Scout, το Scout Bobber και το Scout Rogue είναι οι τρεις κύριες εκδόσεις, ενώ κάθε μία από αυτές διαθέτει και μια πιο οικονομική έκδοση Sixty, με κινητήρα 60 κυβικών ιντσών (983 κ.εκ.) και απόδοση 78 hp αντί για τον στάνταρ κινητήρα των 69 κυβικών ιντσών (1.130 κ.εκ.) και 100 hp. Τέλος έχουμε και το Scout Bobber Twenty που χαρίζει κλασικό ύφος στην έκδοση Bobber.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διαφοροποιηθεί το νέο 101 Scout από τις υπόλοιπες εκδόσεις, με το ιστορικό μοντέλο να διακρίνεται από τα υπόλοιπα λόγω του μικρότερου βάρους του, των καλύτερων επιδόσεων του και του βελτιωμένου κρατήματος του.

Κάπως έτσι το νέο 101 Scout αναμένεται να φέρει νέο εξοπλισμό, ώστε να χάσει κιλά, να κερδίσει επιδόσεις και να βελτιώσει το κράτημα του, ενώ εξυπακούεται πως θα χρησιμοποιεί τον μεγάλο κινητήρα των 1.130 κ.εκ.. Κι αν δεν περιμένουμε το νέο 101 να κυκλοφορήσει με girder πιρούνι όπως το original, εντούτοις πιθανώς να δούμε κάποια νέα χρώματα και γραφικά (πιθανώς και ακτινωτοί τροχοί) που να παραπέμπουν στο κλασικό μοντέλο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Indian σκέφτεται να βγάλει στην παραγωγή ένα νέο 101, καθώς η εταιρεία έχει προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις το 2012 και το 2015, όμως η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα εμπορικά σήματα στις Η.Π.Α. κάνει δύσκολη τη διατήρηση ενός σήματος από μια εταιρεία αν δεν το χρησιμοποιεί. Έτσι, αν η Indian λάβει τώρα έγκριση για τη χρήση της ονομασίας 101 Scout, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει σύντομα σε κάποια μοτοσυκλέτα της.

Οι τιμές στην Ελλάδα των Royal Enfield Himalayan 450 και Bullet 350

Έρχονται σε τέσσερεις εκδόσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2023

Η Muvus A.E. αντιπρόσωπος της Royal Enfield στην Ελλάδα ανακοίνωσε τις προτεινόμενες τιμές λιανικής για τα νέα Himalayan 450 και Bullet 350 που προστίθενται στην γκάμα της Enfield για το 2024. Συγκεκριμένα το νέο υγρόψυκτο Himalayan 450 θα ξεκινά από τα 5.890€ για την μονόχρωμη έκδοση Gravel Grey. Οι δίχρωμες εκδόσεις με το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού θα έχουν 100€ παραπάνω διαμορφώνοντας την τιμή τους στα 5.990€, ενώ η έκδοση Hanle Black θα έχει τιμή 6.190€. Οι κορυφαίες εκδόσεις με τις Tubeless ζάντες/ελαστικά θα έχουν 6.490€.  Τα νέα Bullet 350 θα έχουν 5.250€ οι εκδόσεις Standard και 5.390€ η Black-Gold. Στον τιμοκατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας παραμένουν όλες οι εκδόσεις του αερόψυκτου Himalayan 410 και του Scram 411.  

Ακολουθούν αναλυτικά οι τιμές όλων των μοντέλων:

123456