Intermoto 2018: Suzuki 2019 (VIDEO)

Μια Katana θα μας σώσει
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/10/2018

Η Suzuki είχε ανακοινώσει πέρσι πως τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει δέκα νέα μοντέλα. Όλοι ενθουσιαστήκαμε, αλλά φαίνεται ότι ο τρόπος που η Suzuki μετράει τα νέα μοντέλα διαφέρει πολύ με τον τρόπο που τα μετράμε εμείς οι υπόλοιποι. Οπότε ήταν λογικό να υπάρχει μια σχετική παγωμάρα στο κοινό της Intermot όταν είδαν πως το ανανεωμένο GSX-R1000/R που απέκτησε quick-shifter Up/down και πλαίσιο με ρυθμιζόμενη σε ύψος βάση ψαλιδιού, παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της Suzuki ως εντελώς νέο μοντέλο.

Το ίδιο έκαναν και με το νέο RM-Z 250, όταν όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν ήδη κάνει δημοσιογραφικές παρουσιάσεις για τα motocross μοντέλα τους από το καλοκαίρι. Εκεί που το τερμάτισαν εντελώς ήταν με την παρουσίαση ως καινούριου μοντέλου της έκδοσης των 36kw του GSX-S 750!!!!

Ευτυχώς στο τέλος μας έδειξαν (μετά κόπων και βασάνων…) την αναμενόμενη νέα Katana. Έχει σχεδιαστεί μακριά από την Ιαπωνία, συγκεκριμένα στην Ιταλία από τον Rodolfo Francoli (στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ θα έχουμε αποκλειστική συνένετυξη), όπως η πρώτη Katana του 1982 είχε σχεδιαστεί στη Γερμανία από τον Jan Fellstrom και Hans-Georg Kasten της Target Design. Μαζί με το ασημί χρώμα και τα κόκκινα λογότυπα, αυτά είναι τα μοναδικά κοινά στοιχεία με το παρελθόν.

Η νέα Katana έχει υγρόψυκτο κινητήρα 999cc (ναι είναι χιλιάρι) και αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών. Αν τα μηχανικά μέρη σας θυμίζουν σε εμφάνιση το GSX-S 1000 είστε σε καλό δρόμο. Η ιπποδύναμη είναι στους 150 ίππους και το βάρος στα 215 κιλά και αν δεν υπάρχουν διαφορές στα μηχανικά μέρη σε σχέση με το GSX-R 1000, τότε το νέο Katana θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό στις στροφές και θα έχει φοβερό βαρύ τετρακύλινδρο ήχο.

Τα όργανα είναι μονόχρωμα ψηφιακά LCD και υπάρχουν μικρές αλλαγές στη ρύθμιση της τροφοδοσίας για καλύτερη απόκριση στις χαμηλές στροφές. Βέβαια θυμίζουμε ότι πέρσι η Suzuki είχε κάνει αλλαγές σε αυτόν τον τομέα στα GSX-S 1000 καθώς ήταν το αδύναμο σημείο της μοτοσυκλέτας. Στον τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων έχουμε ρυθμιζόμενο Traction Control και ABS της Bosch. Φυσικά όπως όλες οι καινούριες μοτοσυκλέτες της Suzuki είναι εφοδιασμένη με τα συστήματα Low RPM Assist και Easy Start Assist, που ρυθμίζουν τις στροφές του κινητήρα στο ρελαντί για να μην σβήνει εύκολα στους ελιγμούς με μικρές ταχύτητες.

Καβαλώντας πάνω στη σέλα της νέας Katana η οποία έχει απόσταση 825mm από το έδαφος, διαπιστώσαμε ότι έχει μια άνετη θέση, που σου επιτρέπει να πατά εύκολα τα πόδια στο έδαφος και χάρη στο στενό ρεζερβουάρ (δυστυχώς μόλις 12 λίτρα…) η μοτοσυκλέτα δείχνει αρκετά μαζεμένη και εύκολη στους χειρισμούς.

Δείτε εδώ το VIDEO της παρουσίασης και φωτογραφίες στο photogalery:

 

 

Δείτε δύο διαφορετικές συλλογές φωτογραφιών, μέσα από την Έκθεση αλλά και από όλο το υλικό που η Suzuki έδωσε στην δημοσιότητα

Ετικέτες

STRiX: Από τον στρατό στο Dakar με 90 ίππους και ροπή φορτηγού!

Ηλεκτρική enduro μοτοσυκλέτα που αποδίδει 90 ίππους και 99 kg.m ροπής
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/3/2026

Η STRiX είναι μία νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 και έχει ένα αρκετά αισιόδοξο πλάνο που περιλαμβάνει μία πολύ δυνατή ηλεκτρική enduro που αποδίδει 90 ίππους και θέλει να την τρέξει στο Dakar, αφού πρώτα μαζέψει το απαιτούμενο κεφάλαιο από δημόσια χρηματοδότηση.

Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχτισαν ολόκληρη τη φήμη τους πάνω σε χωμάτινες μοτοσυκλέτες που μπορούσαν να αντέχουν τη σκληρή χρήση. Η απαραίτητη στους αγώνες αυτονομία και ανθεκτικότητα οδήγησε την εξέλιξη των μοτοσυκλετών καταλήγοντας και στους καθημερινούς μοτοσυκλετιστές.

STRiX

Πλέον και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιθυμούν κομμάτι της πίτας αυτής, με κυριότερο παράδειγμα αυτό της Stark Varg. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η STRiX, μια νέα εταιρεία από τη Σλοβενία που εμφανίστηκε μόλις το 2023 και η πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα enduro αναζητεί δημόσια χρηματοδότηση - η οποία βέβαια δεν φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά, αφού έχουν συγκεντρωθεί μόλις 6.300 ευρώ από τα συνολικά 120.000 που είναι ο στόχος.

STRiX

Η ηλεκτρική enduro της STRiX αποδίδει περίπου 90 ίππους και απίστευτη ροπή που φτάνει τα 99 kg.m. Το βάρος της είναι 138 κιλά, η τελική της ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων, αναλόγως πόσο βαρύ δεξί χέρι έχει ο αναβάτης. Βέβαια, η αυτονομία μπορεί και να διπλασιαστεί, καθώς διαθέτει και δεύτερη μπαταρία 6,2 kilowatt, οπότε αντί ο αναβάτης να περιμένει να φορτίσει η μπαταρία, βάζει τη δεύτερη και συνεχίζει.

STRiX

Ο στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή στην κατηγορία Mission 1000 του Rally Dakar έως το 2027, κάτι που σίγουρα φαντάζει αρκετά αισιόδοξο, ενώ στα σχέδια της STRiX είναι και έκδοση για τον στρατό, ως απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία. Μένει να δούμε ποια από τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα.