Intermoto 2018: Suzuki 2019 (VIDEO)

Μια Katana θα μας σώσει
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/10/2018

Η Suzuki είχε ανακοινώσει πέρσι πως τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει δέκα νέα μοντέλα. Όλοι ενθουσιαστήκαμε, αλλά φαίνεται ότι ο τρόπος που η Suzuki μετράει τα νέα μοντέλα διαφέρει πολύ με τον τρόπο που τα μετράμε εμείς οι υπόλοιποι. Οπότε ήταν λογικό να υπάρχει μια σχετική παγωμάρα στο κοινό της Intermot όταν είδαν πως το ανανεωμένο GSX-R1000/R που απέκτησε quick-shifter Up/down και πλαίσιο με ρυθμιζόμενη σε ύψος βάση ψαλιδιού, παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της Suzuki ως εντελώς νέο μοντέλο.

Το ίδιο έκαναν και με το νέο RM-Z 250, όταν όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν ήδη κάνει δημοσιογραφικές παρουσιάσεις για τα motocross μοντέλα τους από το καλοκαίρι. Εκεί που το τερμάτισαν εντελώς ήταν με την παρουσίαση ως καινούριου μοντέλου της έκδοσης των 36kw του GSX-S 750!!!!

Ευτυχώς στο τέλος μας έδειξαν (μετά κόπων και βασάνων…) την αναμενόμενη νέα Katana. Έχει σχεδιαστεί μακριά από την Ιαπωνία, συγκεκριμένα στην Ιταλία από τον Rodolfo Francoli (στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ θα έχουμε αποκλειστική συνένετυξη), όπως η πρώτη Katana του 1982 είχε σχεδιαστεί στη Γερμανία από τον Jan Fellstrom και Hans-Georg Kasten της Target Design. Μαζί με το ασημί χρώμα και τα κόκκινα λογότυπα, αυτά είναι τα μοναδικά κοινά στοιχεία με το παρελθόν.

Η νέα Katana έχει υγρόψυκτο κινητήρα 999cc (ναι είναι χιλιάρι) και αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών. Αν τα μηχανικά μέρη σας θυμίζουν σε εμφάνιση το GSX-S 1000 είστε σε καλό δρόμο. Η ιπποδύναμη είναι στους 150 ίππους και το βάρος στα 215 κιλά και αν δεν υπάρχουν διαφορές στα μηχανικά μέρη σε σχέση με το GSX-R 1000, τότε το νέο Katana θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό στις στροφές και θα έχει φοβερό βαρύ τετρακύλινδρο ήχο.

Τα όργανα είναι μονόχρωμα ψηφιακά LCD και υπάρχουν μικρές αλλαγές στη ρύθμιση της τροφοδοσίας για καλύτερη απόκριση στις χαμηλές στροφές. Βέβαια θυμίζουμε ότι πέρσι η Suzuki είχε κάνει αλλαγές σε αυτόν τον τομέα στα GSX-S 1000 καθώς ήταν το αδύναμο σημείο της μοτοσυκλέτας. Στον τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων έχουμε ρυθμιζόμενο Traction Control και ABS της Bosch. Φυσικά όπως όλες οι καινούριες μοτοσυκλέτες της Suzuki είναι εφοδιασμένη με τα συστήματα Low RPM Assist και Easy Start Assist, που ρυθμίζουν τις στροφές του κινητήρα στο ρελαντί για να μην σβήνει εύκολα στους ελιγμούς με μικρές ταχύτητες.

Καβαλώντας πάνω στη σέλα της νέας Katana η οποία έχει απόσταση 825mm από το έδαφος, διαπιστώσαμε ότι έχει μια άνετη θέση, που σου επιτρέπει να πατά εύκολα τα πόδια στο έδαφος και χάρη στο στενό ρεζερβουάρ (δυστυχώς μόλις 12 λίτρα…) η μοτοσυκλέτα δείχνει αρκετά μαζεμένη και εύκολη στους χειρισμούς.

Δείτε εδώ το VIDEO της παρουσίασης και φωτογραφίες στο photogalery:

 

 

Δείτε δύο διαφορετικές συλλογές φωτογραφιών, μέσα από την Έκθεση αλλά και από όλο το υλικό που η Suzuki έδωσε στην δημοσιότητα

Ετικέτες

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.