Kawasaki Ninja ZX-4R – Η επόμενη κίνηση μετά το τετρακύλινδρο ZX-25R

Που ούτε αυτό θα δούμε στην Ευρώπη εύκολα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/5/2021

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι Άγγλοι δημοσιογράφοι αναπαράγουν πως υπάρχουν «φήμες» στην Ιαπωνία για ένα τετρακύλινδρο μικρο-μεσαίο που -έτσι κι αλλιώς- όλοι ανεξαιρέτως θα ήθελαν να υπάρχει ήδη στην γκάμα της Kawasaki. Εκείνο που αποφεύγουν να πουν οι Άγγλοι είναι πως αυτό έχει ξεκινήσει από το Ν1 φερέφωνο των Ιαπωνικών εργοστασίων, δηλαδή το YOUNG MACHINE που επίσης δημοσίευσε και μία ψηφιακή απεικόνιση με το πώς υπολογίζουν πως θα μοιάζει το ZX-4R, κάνοντας το μία πιστή αντιγραφή του ZX-25R.

Η μέχρι τώρα εμπειρία λέει πως τέτοιες ανακοινώσεις, από τους συγκεκριμένους, γίνονται για να δοκιμαστούν τα νερά και πως η Kawasaki πράγματι ετοιμάζει ένα ZX-4R, τετρακύλινδρο και πολύστροφο που με άνεση θα αποδίδει όσο μεγαλύτερες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες. Άλλωστε έτσι ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση του ZX-25R που μετά από δύο χρόνια συντονισμένων διαρροών το είδαμε να παρουσιάζεται και επίσημα.

Πάνω σε αυτό θα βασίζεται και το ZX-4R και το αναμένουμε με μπόλικα άλογα στα όρια της πιο πάνω κατηγορίας, αν και δεν θα φτάνει το RS660 της Aprilia που με την σειρά του ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Όπως και το ZX-25R που παρουσιάστηκε επίσημα πέρσι αλλά το περιμέναμε τουλάχιστον από το 2018, έτσι λοιπόν και το ZX-4R ξεκινά την ίδια πορεία με αντίστοιχα βήματα και δυστυχώς αντίστοιχο αναμένεται και το μέλλον του καθώς είναι αμφίβολο ότι θα φτάσει κάποτε στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μία Euro5 έκδοσή του θα κόστιζε όσο δικύλινδρες μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού και ακριβώς για αυτό τον λόγο, δεν θα γινόταν εύκολα αποδεκτό από την αγορά που θέλει ένα τετρακύλινδρο, πολύστροφο μικρού κυβισμού, αλλά ταυτόχρονα και προσιτό σε τιμή.

Για παράδειγμα το ZX-25R στην Ινδονησία, μία τεράστια αγορά για μοτοσυκλέτες που ταυτόχρονα μπορεί να υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια και ακριβότερες μοτοσυκλέτες, κοστίζει σχεδόν εκατό εκατομμύρια ρούπιες. Αυτό ισοδυναμεί με $6.800 δολάρια ΗΠΑ για το αγοράσει κανείς στην Ινδονησία, είναι δηλαδή έτσι κι αλλιώς ακριβό ακόμη και για τους Ινδονήσιους με τους Αμερικανούς να υπολογίζουν πως αν μπορούσε να εισαχθεί στις ΗΠΑ, τότε ίσως να γινόταν να φτάσει εκεί με περίπου $8.000 που σημαίνει τουλάχιστον €9.000 ή και παραπάνω στην Ελλάδα!

Το ZX-4R λοιπόν έχει κοινό σε μία αγορά σαν την Ινδονησίας (3η στον κόσμο) από την στιγμή που το επόμενο στην γκάμα, το ZX-6R κοστίζει 317 εκατομμύρια ρούπιες! Με τον υπερτετράγωνο κινητήρα του ZX-25R η Kawasaki δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόστος εξέλιξης για να αυξήσει διαδρομή και να φτάσει τα τετρακόσια κυβικά ώστε με άνεση να έχει στην γκάμα της άλλη μία μοτοσυκλέτα μοιράζοντας την απόσταση τιμής. Αντίστοιχα βέβαια κάτι τέτοιο στην Ευρώπη θα ξεπερνούσε τα 10.000 Ευρώ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγορά για εμάς, όσο πολύ κι αν θα θέλαμε να το οδηγήσουμε. Αυτή η ανάλυση για να μην δημιουργούνται προσδοκίες πως σύντομα θα δούμε κάτι αντίστοιχο με το αγαπημένο ZXR 400.

Το ZX-25R έχει ήδη δημιουργήσει την δική του σχολή βέβαια, μόλις ένα χρόνο μετά την παρουσίασή του, με 51 ίππους και μέγιστο ρυθμό περιστροφής τις 17.000 στροφές. Περιμένουμε τώρα να δούμε και τα χαρακτηριστικά του ZX-4R κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ετικέτες

TVS Ronin Café Racer – Νέα έκδοση για το best seller της ινδικής εταιρείας που έρχεται στην Ελλάδα

Η Café Racer εκδοχή είχε παρουσιαστεί στο τέλος του 2024 ως μοναδικό custom και τώρα παίρνει σειρά για παραγωγή
TVS Ronin Cafe Racer
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

23/3/2026

Το Ronin 250 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της TVS στην Ινδία με εμπορικότητα που διαρκώς αυξάνεται στην πορεία του τελευταίου χρόνου, καθώς πλέον πάνω από 8.000 Ronin πωλούνται πλέον κάθε μήνα στην εγχώρια αγορά της TVS Motor.

Αυτή η ευρεία αποδοχή που γνωρίζει η γυμνή της μοτοσυκλέτα ωθεί την TVS να σκεφτεί προς την επέκταση της γκάμας με μια νέα παραλλαγή, η οποία αποκαλύπτεται τώρα μέσω εγγράφων κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων.

TVS Ronin Cafe Racer

Ο λόγος για μια Café Racer παραλλαγή, με κοντό ρετρό φέρινγκ και κλιπόν, η οποία έχει ήδη εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν στην Ινδία. Ο λόγος για την custom Ronin Café Racer που είχε εμφανιστεί σε εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2024 (κεντρική εικόνα), κατασκευασμένη από την TVS, αλλά δίχως πλάνα παραγωγής τότε.

Η πατέντα που έχει καταθέσει τώρα η TVS αποκαλύπτει πως εκείνη η μοναδική custom δημιουργία ήταν πιθανότατα προπομπός μιας ανάλογης έκδοσης παραγωγής που λογικά παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

TVS Ronin Cafe Racer

Το Ronin 250 φορά έναν αεροελαιόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα με τετραβάλβιδη κεφαλή, χωρητικότητα 225,9 cc και μέγιστη απόδοση 20,4 ίππων στις 7.750 σ.α.λ. και 2 χιλιογραμμόμετρων στις 3.750 σ.α.λ. μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου για 135 κιλά στεγνού βάρους. Η Café Racer εκδοχή δεν αναμένεται να έχει διαφορές σε τεχνικό επίπεδο, πατώντας πάνω στη βάση του γυμνού μοντέλου.

TVS Ronin 250
TVS Ronin 250

Η TVS διαθέτει ήδη το Ronin 250 στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει δραστηριοποιηθεί ως τώρα, με ενδεικτική λιανική τιμή στην Ιταλία τα €3.960.

Τώρα που η Muvus (CFMOTO, Royal Enfield, Letbe) ανέλαβε επίσημα την αντιπροσώπευση της TVS στη χώρα μας - της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας μοτοσυκλετών του κόσμου - είναι θέμα χρόνου να δούμε το Ronin σε ελληνικούς δρόμους και, μελλοντικά, και το Ronin Café Racer.