Kawasaki Ninja ZX-4R – Η επόμενη κίνηση μετά το τετρακύλινδρο ZX-25R

Που ούτε αυτό θα δούμε στην Ευρώπη εύκολα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/5/2021

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι Άγγλοι δημοσιογράφοι αναπαράγουν πως υπάρχουν «φήμες» στην Ιαπωνία για ένα τετρακύλινδρο μικρο-μεσαίο που -έτσι κι αλλιώς- όλοι ανεξαιρέτως θα ήθελαν να υπάρχει ήδη στην γκάμα της Kawasaki. Εκείνο που αποφεύγουν να πουν οι Άγγλοι είναι πως αυτό έχει ξεκινήσει από το Ν1 φερέφωνο των Ιαπωνικών εργοστασίων, δηλαδή το YOUNG MACHINE που επίσης δημοσίευσε και μία ψηφιακή απεικόνιση με το πώς υπολογίζουν πως θα μοιάζει το ZX-4R, κάνοντας το μία πιστή αντιγραφή του ZX-25R.

Η μέχρι τώρα εμπειρία λέει πως τέτοιες ανακοινώσεις, από τους συγκεκριμένους, γίνονται για να δοκιμαστούν τα νερά και πως η Kawasaki πράγματι ετοιμάζει ένα ZX-4R, τετρακύλινδρο και πολύστροφο που με άνεση θα αποδίδει όσο μεγαλύτερες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες. Άλλωστε έτσι ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση του ZX-25R που μετά από δύο χρόνια συντονισμένων διαρροών το είδαμε να παρουσιάζεται και επίσημα.

Πάνω σε αυτό θα βασίζεται και το ZX-4R και το αναμένουμε με μπόλικα άλογα στα όρια της πιο πάνω κατηγορίας, αν και δεν θα φτάνει το RS660 της Aprilia που με την σειρά του ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Όπως και το ZX-25R που παρουσιάστηκε επίσημα πέρσι αλλά το περιμέναμε τουλάχιστον από το 2018, έτσι λοιπόν και το ZX-4R ξεκινά την ίδια πορεία με αντίστοιχα βήματα και δυστυχώς αντίστοιχο αναμένεται και το μέλλον του καθώς είναι αμφίβολο ότι θα φτάσει κάποτε στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μία Euro5 έκδοσή του θα κόστιζε όσο δικύλινδρες μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού και ακριβώς για αυτό τον λόγο, δεν θα γινόταν εύκολα αποδεκτό από την αγορά που θέλει ένα τετρακύλινδρο, πολύστροφο μικρού κυβισμού, αλλά ταυτόχρονα και προσιτό σε τιμή.

Για παράδειγμα το ZX-25R στην Ινδονησία, μία τεράστια αγορά για μοτοσυκλέτες που ταυτόχρονα μπορεί να υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια και ακριβότερες μοτοσυκλέτες, κοστίζει σχεδόν εκατό εκατομμύρια ρούπιες. Αυτό ισοδυναμεί με $6.800 δολάρια ΗΠΑ για το αγοράσει κανείς στην Ινδονησία, είναι δηλαδή έτσι κι αλλιώς ακριβό ακόμη και για τους Ινδονήσιους με τους Αμερικανούς να υπολογίζουν πως αν μπορούσε να εισαχθεί στις ΗΠΑ, τότε ίσως να γινόταν να φτάσει εκεί με περίπου $8.000 που σημαίνει τουλάχιστον €9.000 ή και παραπάνω στην Ελλάδα!

Το ZX-4R λοιπόν έχει κοινό σε μία αγορά σαν την Ινδονησίας (3η στον κόσμο) από την στιγμή που το επόμενο στην γκάμα, το ZX-6R κοστίζει 317 εκατομμύρια ρούπιες! Με τον υπερτετράγωνο κινητήρα του ZX-25R η Kawasaki δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόστος εξέλιξης για να αυξήσει διαδρομή και να φτάσει τα τετρακόσια κυβικά ώστε με άνεση να έχει στην γκάμα της άλλη μία μοτοσυκλέτα μοιράζοντας την απόσταση τιμής. Αντίστοιχα βέβαια κάτι τέτοιο στην Ευρώπη θα ξεπερνούσε τα 10.000 Ευρώ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγορά για εμάς, όσο πολύ κι αν θα θέλαμε να το οδηγήσουμε. Αυτή η ανάλυση για να μην δημιουργούνται προσδοκίες πως σύντομα θα δούμε κάτι αντίστοιχο με το αγαπημένο ZXR 400.

Το ZX-25R έχει ήδη δημιουργήσει την δική του σχολή βέβαια, μόλις ένα χρόνο μετά την παρουσίασή του, με 51 ίππους και μέγιστο ρυθμό περιστροφής τις 17.000 στροφές. Περιμένουμε τώρα να δούμε και τα χαρακτηριστικά του ZX-4R κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ετικέτες

Suzuki SV650: Επιστρέφει με τον κινητήρα του SV-7GX!

Μετά από έναν χρόνο απουσίας, το γυμνό V2 μοντέλο ετοιμάζεται για νέο ξεκίνημα
SV650
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/9/2026

Την Άνοιξη του 2025 η Suzuki είχε ανακοινώσει το τέλος δύο εμβληματικών μοντέλων της, των DL650 V-Strom και SV650, καθώς ο κινητήρας τους δεν είχε ενημερωθεί στις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο, οι Ιάπωνες αποκάλυψαν το SV-7GX που μας παρουσίασε την προσαρμογή αυτού του κινητήρα στις Euro 5+ και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στον αειθαλή δικύλινδρο V 90 μοιρών των 645 cc.

Με εφαλτήριο αυτόν τον κινητήρα, τώρα η Suzuki ετοιμάζει να αναβιώσει και το SV650, κάτι που επιβεβαιώνεται καθώς τον δήλωσε στην αμερικανική υπηρεσία California Air Resources Board (CARB) ως μέλος της γκάμας του 2027.

Η λογική εκτίμηση είναι πως το νέο SV650 θα αναβαθμιστεί στην ίδια λογική με το SV-7GX, δηλαδή θα αποκτήσει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire) και ride modes, traction control και quickshifter δύο δρόμων, ενώ πιθανότατα θα φορέσει και μια οθόνη ανάλογη ή ίδια με του SV-7GX.

Η πορεία του προς τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται από την καταχώρηση στην CARB, δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως πως θα έρθει και στην Ευρώπη, ωστόσο με το SV-7GX να είναι ήδη διαθέσιμο στα μέρη μας δεν βλέπουμε για ποιον λόγο η Suzuki θα μπορούσε να κρατήσει το SV650 εκτός ευρωπαϊκών αγορών.

Αναμένουμε να το δούμε να ντεμπουτάρει τον Νοέμβριο στην EICMA.

Ετικέτες