Kawasaki Z250: νέο Streetfighter

Από το

Μαύρο Σκύλο

28/2/2013

Τo Ζ250 είναι μια γυμνή έκδοση του Ninja 250 που πρόσφατα ανανέωσε η Kawasaki για τις ασιατικές αγορές ενώ στην Ευρώπη ήρθε η ακόμη πιο αναβαθμισμένη έκδοση Ninja 300. Και το Ζ250 προορίζεται -προς το παρόν- μόνο για τις αγορές της Ασίας. Η Kawasaki χαρακτηρίζει τη καινούργια της δικύλινδρη μοτοσυκλέτα σαν την πρώτη στον κόσμο streetfighter με κινητήρα 250 κυβικών και παράγεται στην Ταϊλάνδη. Η μέγιστη απόδοση του δικύλινδρου ανακοινώνεται στους 31 ίππους στις 11.000 στροφές, απόδοση υψηλότερη βέβαια από των μονοκύλινδρων όπως είναι αναμενόμενο. Το βάρος της -γεμάτης- είναι 168 κιλά. Με την εμφάνισή της να αντιγράφει αυτήν του Ζ800, η Kawasaki με το Z250 επεκτείνει η γκάμα των Ζ προς την μικρότερη κλίμακα κυβισμού. Η εταιρεία πάντως δηλώνει πρόθυμη να ακούσει τα σχόλια των μοτοσυκλετιστών από την Ευρώπη τους επόμενους μήνες μέσω των social media και άλλων καναλιών επικοινωνίας, σχετικά με την αποδοχή της νέας μικρής γυμνής. Έχει μάλιστα παρουσιάσει στο δημοσιογραφικό site της Ευρώπης το Ζ250 παρόλο που αυτό αφορά τις αγορές της Ασίας. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να έρθει το Z250 και προς τα δικά μας μέρη αργότερα, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατηγορία αυτή που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πολυπληθέστερη. Ποιος ξέρει μάλιστα εάν αντιγράφοντας τον εαυτό της επαναλάβει αυτό που έκανε με τη μικρή Ninja και το παρουσιάσει σαν Ζ300 με τον κινητήρα του Ninja 300 αφήνοντας όλα τα 250 πολύ πίσω του.

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες