Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki ZX10-R / ZX10-RR Ninja 2021: Αεροδυναμική, εργονομία και ψύξη

Για να μείνει στην κορυφή

Η κυριαρχία της Kawasaki στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των Superbike τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου τυχαία. Ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στη διαρκή εξέλιξη της μοτοσυκλέτας παραγωγής πάνω στην οποία βασίζονται όλο και περισσότεροι οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες λόγω των αυστηρότερων κανονισμών. Πέρσι ήταν η χρονιά που η Kawasaki έκανε τις πιο δραστικές αλλαγές στην κεφαλή του κινητήρα και τώρα είναι η χρονιά που αφιερώθηκε περισσότερο στις προδιαγραφές Euro 5, αλλά και συνολικά στη βελτίωση των τομέων που αφορούν εμάς τους ιδιώτες πελάτες και λιγότερο τους αγωνιζόμενους.

Κινητήρας

Παρά την προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5, η ιπποδύναμη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα των 203PS (200Hp) στις 13.200 στροφές και την ροπή στα 11,7kg/m στις 11.200 στροφές. Όμως οι τρεις πρώτες σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων έχουν γίνει πιο κοντές, όπως και η συνολική τελική μετάδοση ώστε να βελτιωθούν οι ρεπρίζ. Σημαντική είναι και η προσθήκη ενός μεγάλου ψυγείου λαδιού. Στην έκδοση RR που θα κατασκευαστεί σε μόλις 500 αντίτυπα, ο κόφτης θα είναι 400 στροφές πιο ψηλά (13.600) και θα έχει μπιέλες και έμβολα της Pankl.

Αεροδυναμική/Πλαίσιο/Αναρτήσεις

Πολύ μικρές οι διαφορές στη γεωμετρία του πλαισίου, αλλά τεράστιες στην εξωτερική εμφάνιση και την εργονομία, με τελικό στόχο την βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς. Το νέο “πρόσωπο” της ZX10-R/RR έχει ενσωματωμένες αεροτομές κάτω από τους νέους LED προβολείς, που προσφέρουν +17% downforce σύμφωνα με την Kawasaki και η θέση οδήγησης έχει αλλάξει (διαφορετική θέση τιμονιού και σχήμα σέλας) ώστε το σώμα του αναβάτη να κουμπώνει καλύτερα πάνω στη μοτοσυκλέτα στις ευθείες μειώνοντας της αεροδυναμική αντίσταση. Τα φρένα δεν χρειάζονταν κάποια αλλαγή, αφού ήδη είχε τα κορυφαία Brembo Stylema με ρυθμιζόμενο cornering ABS της Bosch (η RR έχει μεταλλικά σωληνάκια), όμως έβαλαν το χεράκι τους στις αναρτήσεις Balance Free της Showa, υποσχόμενοι πως έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη συμπεριφορά τους στην πίστα…

 

Με το τηλέφωνο στο χέρι και cruise control

Μοιάζει ως ανέκδοτο να μιλάς στο κινητό την ώρα που οδηγείς ένα hard-core Superbike και το ίδιο ακούγεται η ύπαρξη του Cruise Control και θερμαινόμενων γκριπ σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα, όμως από τη στιγμή που τα έχει ο ανταγωνισμός και η τεχνολογία το επιτρέπει, τα ZX10-R/RR του 2021 απέκτησαν εξοπλισμό που πριν μερικά χρόνια θα ζήλευαν οι καλύτερες τουριστικές μοτοσυκλέτες.