Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Κομμένο στους 188 ίππους είναι το νέο Fireblade στις ΗΠΑ

Μείον 26,5 ίππους σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά!

Η επίσημη ανακοίνωση της ιπποδύναμης του νέου Honda CBR1000RR-R για την αγορά των ΗΠΑ, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Αμερικάνους. Ενώ η ευρωπαϊκή έκδοση (προδιαγραφών Euro 5…) έχει 214,5 ονομαστικούς ίππους στις 14.500 στροφές, στις ΗΠΑ η Honda πιστοποίησε στην NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) πως τα αμερικάνικα Fireblade θα έχουν μόλις 188 ίππους. Για να μην ψάχνετε για κομπιουτεράκια, αυτό μας κάνει 26,5 ίππους λιγότερους από την ευρωπαϊκή έκδοση.

Το λογικό θα ήταν να συμβαίνει το αντίθετο, διότι στις ΗΠΑ δεν ισχύουν οι προδιαγραφές Euro 5 και μοτοσυκλέτες όπως το Hayabusa συνεχίζουν να ταξινομούνται κανονικά. Πραγματικά η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και δεν βγάζει νόημα εκ πρώτης όψεως. Προφανώς εδώ μιλάμε για ιπποδυνάμεις “στα χαρτιά” και το πιθανότερο είναι να δούμε μικρότερες διαφορές πάνω στο δυναμόμετρο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εκδόσεις και εκείνες των ΗΠΑ.

Δηλαδή δεν θα μας κάνει έκπληξη αν τα αμερικάνικα Fireblade βγάζουν στον τροχό πάνω από 185 ίππους και τα ευρωπαϊκά είναι πιο κοντά στα 190 και όχι πολύ πάνω από 200.

Το είχαμε ζήσει και στο παρελθόν με την ευφάνταστη ιδέα του ορίου των 100 ίππων στην Ε.Ε. όπου τα “κλειστά”  750 των 100 ίππων έβγαζαν σχεδόν τα ίδια άλογα στο δυναμόμετρο με τα “ανοιχτά” των 125 ίππων εκείνης της εποχής.

Τεχνικές λεπτομέρειες από τη μεριά της Honda δεν υπάρχουν, οπότε δεν ξέρουμε αν αυτή η περικοπή ίππων οφείλεται μόνο σε ρύθμιση της τροφοδοσίας ή αν περιλαμβάνει και αλλαγές στα μηχανικά μέρη, όπως είναι για παράδειγμα  ο χρονισμός των εκκεντροφόρων κ.τ.λ. όπως συνήθιζε να κάνει η Honda τις παλιές εποχές.

Πιθανότατα να συμβαίνει μόνο το πρώτο, που είναι και φτηνότερο κατασκευαστικά. Μια άλλη εξήγηση, ίσως έχει να κάνει με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές ρύπων της Καλιφόρνια, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά superbike των ΗΠΑ.

Αντί δηλαδή να φτιάξει μία έκδοση για να πάρει έγκριση τύπου στις 50 πολιτείες και μετά να φτιάξει άλλη έκδοση για την Καλιφόρνια και την Χαβάη, έφτιαξαν από την αρχή μόνο μία που να μπορεί να πάρει έγκριση τύπου και στις 52 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το παράξενο σε όλη την ιστορία είναι πως η BMW USA δίνει για το S1000RR την ίδια ιπποδύναμη (152kw /205Hp / 207 PS) με την ευρωπαϊκή έκδοση. Αντίθετα η Kawasaki και η Suzuki ανακοινώνουν στην Αμερική μικρότερες ιπποδυνάμεις για τα ZX-10R και GSX-R1000R απ’ ότι στην Ευρώπη, όπως δηλαδή κάνει και η Honda.

Ελπίζουμε να μάθουμε σύντομα την αλήθεια για την ευρωπαϊκή έκδοση της Fireblade βάζοντας μία από αυτές πάνω στο δυναμόμετρο του ΜΟΤΟ.  Μέχρι τότε μην φέρετε και μην αγοράσετε Fireblade παραεισαγωγής από τις ΗΠΑ..