KTM 1290 SMT 2023 - Κατασκοπικές φωτογραφίες

Αντίπαλος των Multistrada V4 Pikes Peak και S 1000 XR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει “κατασκοπικές” φωτογραφίες από ένα KTM 890 / 990 SMT, ενώ τώρα το Motorrad δημοσιεύει εικόνες από τις δοκιμές ενός 1290 SMT, με τον κινητήρα των 1.301 κ.εκ. και των 160 hp, με 17άρες ζάντες, στα πρότυπα των Ducati Multistrada V4 Pikes Peak και BMW S 1000 XR.

Η διαφορά του BMW S 1000 XR με τις άλλες δυο προαναφερθείσες μοτοσυκλέτες είναι πως η βαυαρική πρόταση προέρχεται από μια naked μοτοσυκλέτα (S 1000 R) που έχει δεχθεί αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές και φαίρινγκ, ενώ οι Ducati & KTM χρησιμοποιούν ως βάση τα Adventure μοντέλα των δυο εταιρειών, με τροχούς 17 ιντσών, και διαφορετικό setup στις αναρτήσεις.

Οι φωτογραφίες του KTM 1290 SMT τραβήχτηκαν σε δοκιμές της μοτοσυκλέτας κοντά στο Mattighofen, και σε αυτές βλέπουμε μια 1290 Super Adventure με μπροστινό τροχό 17 ιντσών, δαγκάνες φρένων Brembo Stylema μπροστά, και ασφάλτινα ελαστικά. Διαφορετική από της Adventure και πιο κοντή είναι η ουρά, στο στιλ του SuperDuke, ενώ εντύπωση προκαλεί ο προβολέας που είναι εκείνος του 2022, και όχι στο νέο πρότυπο του 2023, όπως έχουμε δει σε κατασκοπικές φωτογραφίες των SuperDuke R και Super Adventure R. Παρόλα αυτά, αποκλείεται να βγει στην παραγωγή με τον παλιό προβολέα, όταν τα υπόλοιπα μοντέλα θα φορούν τον νέο. Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται βουρτσισμένο αλουμινένιο ψαλίδι με τα νεύρα από την εξωτερική του πλευρά, χαμηλή ζελατίνα και το τεράστιο τελικό της εξάτμισης του Super Adventure, που μαζί με το κοστούμι του Super Adventure δείχνει ελαφρώς αταίριαστο σε μέγεθος με τους 17άρηδες τροχούς.

Οι ρυθμίσεις του κινητήρα προέρχονται από το Super Adventure των 160 hp, και όχι από το Super Duke των 180 hp, αν και αυτό αφορά στο μοντέλο εξέλιξης.

Η KTM έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τόσο με μια αναμενόμενη βασική έκδοση του 1290 Super Adventure, όσο και με τα μικρότερα SMT, κι έτσι δεν γνωρίζουμε αν και πότε το 1290 SMT θα βγει τελικά στην παραγωγή.

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες