KTM 1290 SMT 2023 - Κατασκοπικές φωτογραφίες

Αντίπαλος των Multistrada V4 Pikes Peak και S 1000 XR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει “κατασκοπικές” φωτογραφίες από ένα KTM 890 / 990 SMT, ενώ τώρα το Motorrad δημοσιεύει εικόνες από τις δοκιμές ενός 1290 SMT, με τον κινητήρα των 1.301 κ.εκ. και των 160 hp, με 17άρες ζάντες, στα πρότυπα των Ducati Multistrada V4 Pikes Peak και BMW S 1000 XR.

Η διαφορά του BMW S 1000 XR με τις άλλες δυο προαναφερθείσες μοτοσυκλέτες είναι πως η βαυαρική πρόταση προέρχεται από μια naked μοτοσυκλέτα (S 1000 R) που έχει δεχθεί αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές και φαίρινγκ, ενώ οι Ducati & KTM χρησιμοποιούν ως βάση τα Adventure μοντέλα των δυο εταιρειών, με τροχούς 17 ιντσών, και διαφορετικό setup στις αναρτήσεις.

Οι φωτογραφίες του KTM 1290 SMT τραβήχτηκαν σε δοκιμές της μοτοσυκλέτας κοντά στο Mattighofen, και σε αυτές βλέπουμε μια 1290 Super Adventure με μπροστινό τροχό 17 ιντσών, δαγκάνες φρένων Brembo Stylema μπροστά, και ασφάλτινα ελαστικά. Διαφορετική από της Adventure και πιο κοντή είναι η ουρά, στο στιλ του SuperDuke, ενώ εντύπωση προκαλεί ο προβολέας που είναι εκείνος του 2022, και όχι στο νέο πρότυπο του 2023, όπως έχουμε δει σε κατασκοπικές φωτογραφίες των SuperDuke R και Super Adventure R. Παρόλα αυτά, αποκλείεται να βγει στην παραγωγή με τον παλιό προβολέα, όταν τα υπόλοιπα μοντέλα θα φορούν τον νέο. Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται βουρτσισμένο αλουμινένιο ψαλίδι με τα νεύρα από την εξωτερική του πλευρά, χαμηλή ζελατίνα και το τεράστιο τελικό της εξάτμισης του Super Adventure, που μαζί με το κοστούμι του Super Adventure δείχνει ελαφρώς αταίριαστο σε μέγεθος με τους 17άρηδες τροχούς.

Οι ρυθμίσεις του κινητήρα προέρχονται από το Super Adventure των 160 hp, και όχι από το Super Duke των 180 hp, αν και αυτό αφορά στο μοντέλο εξέλιξης.

Η KTM έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τόσο με μια αναμενόμενη βασική έκδοση του 1290 Super Adventure, όσο και με τα μικρότερα SMT, κι έτσι δεν γνωρίζουμε αν και πότε το 1290 SMT θα βγει τελικά στην παραγωγή.

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.