Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

KTM 1290 SUPER ADVENTURE R 2021: Όπως λέμε Rally

Εκεί που τελειώνει ο δρόμος

Η έκδοση R του νέου 1290 SUPER ADVENTURE έχει ακριβώς την ίδια αποστολή που είχε και το προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή να είναι το πιο ικανό mega on-off στις εκτός δρόμου διαδρομές, με την βασική διαφορά πως τώρα έχει ως βάση το 1290 SUPER Adventure S 2021 που έχει επανασχεδιαστεί πλήρως σε όλους τους τομείς.

Λόγω του επανασχεδιασμένου ρεζερβουάρ των 21 λίτρων, δημιούργησαν μια νέα εργονομία για την θέση οδήγησης που θυμίζει ακόμα περισσότερο τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των Rally.

Καθώς το νέο ρεζερβουάρ τοποθετεί την βενζίνη χαμηλά και το νέο πλαίσιο έχει αλλάξει τη θέση στον κινητήρα και έχει βοηθήσει να μεγαλώσει το μήκος του ψαλιδιού χωρίς να αυξηθεί το μεταξόνιο, η κατανομή του βάρους της νέας έκδοσης R έχει δώσει ακόμα πιο ελαφριά αίσθηση στην παντοδύναμη αυστριακή mega on-off.

Το ύψος της νέας σέλας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από πριν και συγκεκριμένα είναι στα 880mm από το έδαφος. Όμως οι διαδρομές των νέων αναρτήσεων WP XPLOR παραμένουν τεράστιες στα 220mm, ώστε να καταπίνουν ολόκληρους βράχους αν χρειαστεί! Το πιρούνι εμπρός έχει διάμετρο 48mm και διαθέτει ρυθμιστές για εύκολη αλλαγή των ρυθμίσεων με τα δάκτυλα. Φυσικά είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ το setup τους έγινε μετά από εκτενείς δοκιμές στις εκτός δρόμου αμμώδεις διαδρομές της California, αλλά και στις πετρώδεις της Ευρώπης.

Φυσικά η έκδοση R διαθέτει τα νέα έγχρωμα TFT όργανα που είδαμε στην καινούρια 1290 S, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του νέου full-led προβολέα.

Για την έκδοση R, η Bridgestone σχεδίασε ειδικά ελαστικά στις προδιαγραφές που ζήτησε η KTM.

 

Η έκδοση R θα είναι στα καταστήματα των ευρωπαϊκών χωρών από τον Μάρτιο με τιμή 22.300€ για την Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ θα πάει πολύ αργότερα το φθινόπωρο.