KTM 1290 SUPER ADVENTURE R 2021: Όπως λέμε Rally

Εκεί που τελειώνει ο δρόμος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/2/2021

Η έκδοση R του νέου 1290 SUPER ADVENTURE έχει ακριβώς την ίδια αποστολή που είχε και το προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή να είναι το πιο ικανό mega on-off στις εκτός δρόμου διαδρομές, με την βασική διαφορά πως τώρα έχει ως βάση το 1290 SUPER Adventure S 2021 που έχει επανασχεδιαστεί πλήρως σε όλους τους τομείς.

Λόγω του επανασχεδιασμένου ρεζερβουάρ των 21 λίτρων, δημιούργησαν μια νέα εργονομία για την θέση οδήγησης που θυμίζει ακόμα περισσότερο τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των Rally.

Καθώς το νέο ρεζερβουάρ τοποθετεί την βενζίνη χαμηλά και το νέο πλαίσιο έχει αλλάξει τη θέση στον κινητήρα και έχει βοηθήσει να μεγαλώσει το μήκος του ψαλιδιού χωρίς να αυξηθεί το μεταξόνιο, η κατανομή του βάρους της νέας έκδοσης R έχει δώσει ακόμα πιο ελαφριά αίσθηση στην παντοδύναμη αυστριακή mega on-off.

Το ύψος της νέας σέλας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από πριν και συγκεκριμένα είναι στα 880mm από το έδαφος. Όμως οι διαδρομές των νέων αναρτήσεων WP XPLOR παραμένουν τεράστιες στα 220mm, ώστε να καταπίνουν ολόκληρους βράχους αν χρειαστεί! Το πιρούνι εμπρός έχει διάμετρο 48mm και διαθέτει ρυθμιστές για εύκολη αλλαγή των ρυθμίσεων με τα δάκτυλα. Φυσικά είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ το setup τους έγινε μετά από εκτενείς δοκιμές στις εκτός δρόμου αμμώδεις διαδρομές της California, αλλά και στις πετρώδεις της Ευρώπης.

Φυσικά η έκδοση R διαθέτει τα νέα έγχρωμα TFT όργανα που είδαμε στην καινούρια 1290 S, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του νέου full-led προβολέα.

Για την έκδοση R, η Bridgestone σχεδίασε ειδικά ελαστικά στις προδιαγραφές που ζήτησε η KTM.

 

Η έκδοση R θα είναι στα καταστήματα των ευρωπαϊκών χωρών από τον Μάρτιο με τιμή 22.300€ για την Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ θα πάει πολύ αργότερα το φθινόπωρο.

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες