KTM 1290 Super Adventure R 2023 - Κατασκοπικές φωτογραφίες

Νέα μάσκα, στα σχεδιαστικά πρότυπα και του Super Duke
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

To στούντιο KISKA Design εγκαταλείπει το προηγούμενο πρότυπο για τους προβολείς των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ, εισάγοντας νέα σχεδίαση που αρχικά είδαμε σε “κατασκοπικές” φωτογραφίες του επερχόμενου 1290 Super Duke R, και τώρα ξανασυναντούμε σε ανάλογες φωτογραφίες του 1290 Super Adventure R 2023 που δημοσιεύει το Motorrad.

Πέρα από τον νέο προβολέα, για την ώρα δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά στοιχεία και τις πιθανές αλλαγές και βελτιώσεις του Super Adventure R 2023.

Το προηγούμενο design με τους προβολείς που τεμνόταν κάθετα στη μέση (και θύμιζαν περικεφαλαία) κράταγε από το 2017, όμως τώρα φαίνεται πως διανύουμε την εποχή των δυο μικρών και στρογγυλών LED προβολέων σε κάθετη τοποθέτηση.

Όπως και στις “κατασκοπικές” φωτογραφίες του 1290 Super Duke R, θεωρητικά ακόμα δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο ο προβολέας που βλέπουμε είναι σε τελική μορφή, ή αν θα συμπληρωθεί με DRL LED φώτα, πρακτικά όμως είμαστε σίγουροι πως κάτι λείπει, το οποίο θα προστεθεί αργότερα. Καταρχήν δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ανοιχτός ο προβολέας σε μια On-Off μοτοσυκλέτα, ενώ επιπλέον ο χώρος που έχει απομείνει στα πλάγια είναι ακαλαίσθητος αν αφεθεί κενός. Ο αισθητήρας από το ραντάρ συνεχίζει να βρίσκεται στο κάτω μέρος του προβολέα, με το κάλυμμα του να έχει διαφορετικό σχήμα από πριν και ελαφρώς διαφορετική θέση.

Τέλος, για να μπορέσετε να διακρίνετε καλύτερα τις αλλαγές, σας παραθέτουμε στη φωτογραφία άνω το προηγούμενο 1290 Super Adventure R του 2022.

EICMA: SYM TTLBT 2026 - Παρουσία και φέτος το τουριστικό “κτήνος”

Χώροι και άνεση για τον γύρο της Ευρώπης - Με τον δικύλινδρο των 45 ίππων του TL 508
SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

7/11/2025

Το TTLBT βρίσκεται και φέτος στο Μιλάνο -το είχαμε δει στην EICMA του 2024 πρώτη φορά- και όλα δείχνουν ότι τη νέα χρονιά θα διατεθεί και στις αγορές της Ευρώπης για όλους εκείνους που ψάχνουν ένα σκούτερ φτιαγμένο για τουρισμό.

Το TTLBT  ανήκει στη σειρά BT (Bestia, που σημαίνει κτήνος στα ιταλικά) της SYM με την έμπνευση για τα μοντέλα να προέρχεται, τουλάχιστον για το όνομα, από διάφορα κτήνη -μυθολογικά και μη.

Το TTLBT εξακολουθεί να διχάζει σχεδιαστικά, αλλά και να εντυπωσιάζει με τις μεγάλες διαστάσεις και τις ανέσεις που προσφέρει. Ανέσεις που θεωρητικά δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις μεγάλες τουριστικές μοτοσυκλέτες.

SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025

Το TTLBT  έχει τεράστιες σέλες, αποθηκευτικό χώρο 37 λίτρων κάτω από τη σέλα, και δυο σκληρές, αφαιρούμενες βαλίτσες 14,4 και 13,6 λίτρων -αλλά ενσωματωμένες στη σχεδίαση του TTLBT, όπως ήταν παλιά το Ηonda Deauville, με τη δυνατότητα να μπει και μεγάλο top-box στο πίσω μέρος. Φυσικά υπάρχουν και ντουλαπάκια στην ποδιά, με τη θύρα USB να φωλιάζει σε ένα από αυτά.

Η ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη και τα γκριπ θερμαινόμενα με ένταση που ρυθμίζεται σε 4 επίπεδα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και keyless σύστημα, τα φώτα είναι full-LED και η οθόνη έγχρωμη TFT είναι υψηλής ευκρίνειας και προσφέρει τεράστιο όγκο πληροφορίας.

SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025

Την κίνηση αναλαμβάνει ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 508 κ.εκ. του Maxsym TL 508 TCS, με απόδοση 45 ίππων, με ride-by-wire σύστημα στο γκάζι και με 2 Ride Modes (Normal - Rain). Στα βοηθήματα έχουμε δικάναλο ABS, Traction Control TCS, και Cruise Control που δουλεύει από τα 50 χλμ./ώρα και πάνω και είναι απαραίτητο για τουρισμό μεγάλων αποστάσεων.