KTM 1290 Super Adventure R 2023 - Κατασκοπικές φωτογραφίες
Νέα μάσκα, στα σχεδιαστικά πρότυπα και του Super Duke
Από τον
Κώστα Γκαζή
29/11/2022
To στούντιο KISKA Design εγκαταλείπει το προηγούμενο πρότυπο για τους προβολείς των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ, εισάγοντας νέα σχεδίαση που αρχικά είδαμε σε “κατασκοπικές” φωτογραφίες του επερχόμενου 1290 Super Duke R, και τώρα ξανασυναντούμε σε ανάλογες φωτογραφίες του 1290 Super Adventure R 2023 που δημοσιεύει το Motorrad.
Πέρα από τον νέο προβολέα, για την ώρα δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά στοιχεία και τις πιθανές αλλαγές και βελτιώσεις του Super Adventure R 2023.
Το προηγούμενο design με τους προβολείς που τεμνόταν κάθετα στη μέση (και θύμιζαν περικεφαλαία) κράταγε από το 2017, όμως τώρα φαίνεται πως διανύουμε την εποχή των δυο μικρών και στρογγυλών LED προβολέων σε κάθετη τοποθέτηση.
Όπως και στις “κατασκοπικές” φωτογραφίες του 1290 Super Duke R, θεωρητικά ακόμα δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο ο προβολέας που βλέπουμε είναι σε τελική μορφή, ή αν θα συμπληρωθεί με DRL LED φώτα, πρακτικά όμως είμαστε σίγουροι πως κάτι λείπει, το οποίο θα προστεθεί αργότερα. Καταρχήν δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ανοιχτός ο προβολέας σε μια On-Off μοτοσυκλέτα, ενώ επιπλέον ο χώρος που έχει απομείνει στα πλάγια είναι ακαλαίσθητος αν αφεθεί κενός. Ο αισθητήρας από το ραντάρ συνεχίζει να βρίσκεται στο κάτω μέρος του προβολέα, με το κάλυμμα του να έχει διαφορετικό σχήμα από πριν και ελαφρώς διαφορετική θέση.
Τέλος, για να μπορέσετε να διακρίνετε καλύτερα τις αλλαγές, σας παραθέτουμε στη φωτογραφία άνω το προηγούμενο 1290 Super Adventure R του 2022.
QJMOTOR SRK 600 RS – Η τετρακύλινδρη supersport ανανεώνεται και χαμηλώνει την τιμή της στην Κίνα
Η τετρακύλινδρη SRK 600 RS των 620 cc και 100 hp φρεσκάρεται με αναβαθμίσεις που μυρίζουν εξαγωγή προς δυσμάς
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
31/3/2026
Η τετρακύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα της QJMOTOR ήταν διαθέσιμη στην αγορά της Κίνας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκτώντας τώρα την πρώτη της σημαντική αναβάθμιση.
Ένα στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας που εδράζει σε ένα ατσάλινο πλαίσιο, μετρά 680 cc και δηλώνει μέγιστη ισχύ 100 hp και μέγιστη ροπή 6,9 kgm για ονομαστική τελική ταχύτητα 220 km/h.
Η μεγάλη είδηση είναι η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού ride-by-wire της Marelli, χάρη στο οποίο το SRK 600 RS αποκτά τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις: Rain (που περιγράφεται ως περιορισμός ισχύος στα επίπεδα μοτοσυκλέτας 300cc), Standard και Sport.
Η αρχική έκδοση της μοτοσυκλέτα διέθετε quickshifter μόνο για το ανέβασμα σχέσης, ενώ πλέον η νέα γενιά φορά ένα εξάρτημα που δουλεύει τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα (δύο δρόμων), ενώ εξοπλίζεται και με σύστημα Cruise Control.
Το ηλεκτρονικό πακέτο του SRK 600 RS περιλαμβάνει ακόμη Cornering ABS και σύστημα Traction Control που ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα ευαισθησίας.
Η διεπαφή του αναβάτη είναι μια οθόνη έγχρωμη TFT που στο νέο μοντέλο έχει φρέσκια εμφάνιση.
Στις αναρτήσεις η QJMOTOR διατηρεί τις ρυθμιζόμενες Marzocchi του αρχικού μοντέλου και τις ενισχύει με ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού της ίδιας ιταλικής εταιρείας. Ομοίως πράττει και στα φρένα, όπου το ζεύγος των ακτινικών τετραπίστονων Brembo Μ4.32 συνεχίζει στην κινέζικη supersport.
Τέλος, έχουμε αλλαγές στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, η οποία διατηρεί το ίδιο σχέδιο που είχε εξαρχής, με μερικές διαφορές: νέος ανεμοθώρακας που θεωρητικά προσφέρει βελτιωμένη προστασία στον αναβάτη, νέοι καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας και νέο τελικό εξάτμισης, στο ίδιο σχέδιο αλλά λίγο μακρύτερο του προκατόχου του.
Το απερχόμενο SRK 600 RS δήλωνε 206 κιλά με όλα τα υγρά, που περιλαμβάνουν και 16 λίτρα καυσίμου, ενώ για το νέο η QJMOTOR δεν έχει αποκαλύψει την αντίστοιχη τιμή. Εικάζουμε πως δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν αλλάξει τα βασικά δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας.
Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο σάλο στον κινέζικο Τύπο σχετικά με το ανανεωμένο SRK 600 RS - που θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα από τις 8 Απριλίου - πάντως είναι η τιμή του. Η QJMOTOR διέθετε στην Κίνα το προηγούμενο μοντέλο προς 38.999 γιουάν, ή περίπου €4.920(ισοτιμία 31/3/2026), ωστόσο το αναβαθμισμένο μοντέλο ανακοινώθηκε ακόμη φθηνότερα, στα 34.999 (περίπου €4.400) και επιπλέον διατίθεται δίπλα σε μια πιο φτηνή εκδοχή που δεν έχει το ηλεκτρονικό γκάζι και στη θέση των Marzocchi και Brembo φορά αναρτήσεις και φρένα κινέζικης προέλευσης, η οποία κοστολογείται ακόμη πιο κάτω, στα 29.999 γιουάν (περίπου €3.785).
Πρόκειται για τιμολόγηση που σε κινέζικα μέσα περιγράφεται με ιδιαιτέρως θορυβώδεις ατάκες όπως “η QJMOTOR τρελάθηκε” ή “θα σκοτώσει άλλες κινέζικες μάρκες”. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως το ανανεωμένο SRK 600 RS αφορά τις δυτικές αγορές, ωστόσο η δημιουργία μιας έκδοσης με πολύ επώνυμα περιφερειακά (Marzocchi, Marelli, Brembo) από τη μια και η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού από την άλλη προλειαίνουν το έδαφος για την πιθανή προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5+ και ενδεχόμενη εξαγωγή του στην Ευρώπη. Και γιατί όχι, λέμε εμείς.