KTM 1290 Super Adventure R 2023 - Κατασκοπικές φωτογραφίες

Νέα μάσκα, στα σχεδιαστικά πρότυπα και του Super Duke
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

To στούντιο KISKA Design εγκαταλείπει το προηγούμενο πρότυπο για τους προβολείς των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ, εισάγοντας νέα σχεδίαση που αρχικά είδαμε σε “κατασκοπικές” φωτογραφίες του επερχόμενου 1290 Super Duke R, και τώρα ξανασυναντούμε σε ανάλογες φωτογραφίες του 1290 Super Adventure R 2023 που δημοσιεύει το Motorrad.

Πέρα από τον νέο προβολέα, για την ώρα δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά στοιχεία και τις πιθανές αλλαγές και βελτιώσεις του Super Adventure R 2023.

Το προηγούμενο design με τους προβολείς που τεμνόταν κάθετα στη μέση (και θύμιζαν περικεφαλαία) κράταγε από το 2017, όμως τώρα φαίνεται πως διανύουμε την εποχή των δυο μικρών και στρογγυλών LED προβολέων σε κάθετη τοποθέτηση.

Όπως και στις “κατασκοπικές” φωτογραφίες του 1290 Super Duke R, θεωρητικά ακόμα δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο ο προβολέας που βλέπουμε είναι σε τελική μορφή, ή αν θα συμπληρωθεί με DRL LED φώτα, πρακτικά όμως είμαστε σίγουροι πως κάτι λείπει, το οποίο θα προστεθεί αργότερα. Καταρχήν δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ανοιχτός ο προβολέας σε μια On-Off μοτοσυκλέτα, ενώ επιπλέον ο χώρος που έχει απομείνει στα πλάγια είναι ακαλαίσθητος αν αφεθεί κενός. Ο αισθητήρας από το ραντάρ συνεχίζει να βρίσκεται στο κάτω μέρος του προβολέα, με το κάλυμμα του να έχει διαφορετικό σχήμα από πριν και ελαφρώς διαφορετική θέση.

Τέλος, για να μπορέσετε να διακρίνετε καλύτερα τις αλλαγές, σας παραθέτουμε στη φωτογραφία άνω το προηγούμενο 1290 Super Adventure R του 2022.

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.