KTM 390 Adventure ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πότε έρχεται - Γιατί άργησε

Μάιο 2020 στην Ελλάδα - Τέλος 2019 στις Εκθέσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/6/2019

Για πολύ κόσμο εδώ στην Ελλάδα (ανάμεσά τους κι εμείς) δεν είχε λογική εξήγηση η καθυστέρηση παραγωγής από την KTM μιας on-off έκδοσης, που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα των Duke/RC 125/200/390. Όχι μόνο γιατί η KTM έχει ταυτίσει το όνομά της με τις off-road μοτοσυκλέτες, αλλά και γιατί η κατηγορία των on-off είναι αυτή τη στιγμή μακράν η πιο εμπορική. Το πόσο πολύ ήθελε ο κόσμος μια on-off με τον κινητήρα του Duke 390, αλλά και πόσο πολύ έχει αργήσει η KTM να την βγάλει στην παραγωγή, φαίνεται από το γεγονός πως κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε ιδιώτες ή μικρές βιοτεχνίες να μετατρέπουν μόνοι τους ένα Duke 390 σε on-off.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την προσμονή του κόσμου, είναι πως κάθε χρόνο εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια διαβάζουμε πως «έρχεται το 390 Adventure». Και είναι η μόνη περίπτωση αυτή, που δεν φταίνε οι κυνηγοί των «κλικ» γράφοντας συνέχεια για αναβιώσεις μοντέλων που δεν έρχονται -όπως κάνουν και για το Hayabusa ενώ εμείς έχουμε ξακαθαρίσει πως πριν το 2021 δεν θα πρέπει να το περιμένουμε. Και δεν φταίνε μιας και η KTM έχει πάει μακριά με την «αποσκευή» αυτή που λέγεται 390, έχοντας δει κατασκοπευτικές φωτογραφίες πίσω στο 2016!

Από τα πιο επίσημα χείλη απευθείας στα αυτιά του MOTO, μιλώντας κατ’ ιδίαν με τον κ.Sauer Joachim, υψηλόβαθμο στέλεχος της KTM στην Αυστρία με την θέση του Senior Product Manager Offroad, που σημαίνει πως είναι υπεύθυνος και για ολόκληρη την οικογένεια των Adventure, το νέο 390 Adventure θα το δούμε στην EICMA τον προσεχή Νοέμβριο και αρχές Άνοιξης 2020, από τον ερχόμενο Μάιο -αναλόγως της αγοράς- θα είναι διαθέσιμο. Υπάρχει μάλιστα και η πιθανότητα η παγκόσμια παρουσίασή του να γίνει και σε μέρος που δεν έχουμε συνηθίσει, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, που συγκεντρώνει τις περισσότερες παρουσιάσεις νέων μοντέλων. Και υπάρχει περίπτωση να είναι κοντά σε εμάς...

Το περιμέναμε στην Eicma κάθε χρόνο εδώ και πολύ καιρό, όμως είναι βέβαιο πως πλέον έρχεται και είναι επίσης βέβαιο πως θα πωλείται από την Άνοιξη του 2020.

Έχουμε μάθει επίσης και το παρασκήνιο, ή καλύτερα επιβεβαιώσαμε μέσω άλλης πηγής για ποιον λόγο το 390 Adventure θα είναι τελικά στις εκθέσεις ως μοντέλο του 2020, δηλαδή σχεδόν 8 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής των πρώτων Duke 125/200/390. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο βασικός λόγος είναι πως το 390 Adventure δεν μπορούσε να έχει το ίδιο πλαίσιο με τα αδέρφια του, καθώς οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων και το υψηλότερο κέντρο βάρους θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει την συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Ο σχεδιασμός ενός νέου πλαισίου, ειδικά για την έκδοση Adventure, δεν ήταν πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεχωριστής γραμμής παραγωγής που θα “εκτόξευε” το κόστος. Μιλάμε για μια κατηγορία κυβισμού που οι πελάτες κοιτάνε πρώτα την τιμή και μετά όλα τα άλλα και δεν είναι όπως οι hi-end μοτοσυκλέτες που η τιμή έρχεται δεύτερη (όποιος έχει να δώσει 18.000€ συνήθως έχει και 22.000€…). Αυτή η οικονομικά ασύμφορη λύση της ξεχωριστής γραμμής παραγωγής, τους οδήγησε να πάρουν μια λογική απόφαση μεν, αλλά με κόστος στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του project. Η απόφαση ήταν να εξελίξουν ένα εντελώς νέο πλαίσιο, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την οικογένεια των 390. Έτσι το πλαίσιο που θα έχει το 390 Adventure, όχι μόνο θα είναι διαφορετικό από εκείνο που έχουν σήμερα τα Duκe/RC 390, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το πλαίσιο που θα έχει η επόμενη γενιά των Duke/RC 390. Γενικά για το 2020, η KTM έχει προγραμματίσει γενναίες αλλαγές σε πολλά μοντέλα δρόμου, ώστε να τα προετοιμάσει σταδιακά στις προδιαγραφές Euro5 (θα τεθούν σε εφαρμογή το 2021).

Η ιστορία εδώ θυμίζει λίγο το Tenere 700, που ήταν έτοιμο να βγει έχοντας μονάχα το όνομα, μία πολύ φτηνή και προσιτή on-off, με τον κόσμο να ζητά να είναι μία καλή μοτοσυκλέτα πρώτα και το βάρος να δοθεί εκεί. Σε πλήρη αναντιστοιχία βέβαια, η KTM δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει κάτι απλά φθηνό αλλά υποδεέστερο οδηγικά από εκείνο που πρεσβεύει. Κι έτσι μπορεί να έκανε όλες τις δοκιμές που χρειαζόταν για να παντρέψει τιμή κι απόδοση, φτάνοντας έως σήμερα, αναθεωρώντας την θέση της.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τιμή του, όμως είναι βέβαιο πως θα κυμαίνεται υψηλότερα από τα μικρά Duke.

Ρωτήσαμε επίσης αν θα υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις, με 19 - 21 ιντσών τροχό εμπρός για παράδειγμα, αλλά εκείνο που μας είπαν είναι πως μέχρι τώρα προσανατολίζονται σε μία έκδοση και μόνο. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κι άλλους, μικρότερους κυβισμούς που θα έχουν περισσότερο νόημα στην Ασιατική αγορά, όμως προς το παρόν στην Ευρώπη περιμένουμε με βάση την θολή απάντηση του κ.Sauer Joachim μία και μόνο έκδοση.

Κοντεύει λοιπόν να τελειώσει η αναμονή μας αυτή, για το μικρότερο των Adventure… Προς το τέλος του έτους όλες του λεπτομέρειες και από την Άνοιξη και στην Ελλάδα…

Ετικέτες

Beta RR X-PRO – Βελτιώσεις παντού για την ενδιάμεση enduro οικογένεια

Η σειρά RR X-PRO τοποθετείται ανάμεσα στα Xtrainer και τα αγωνιστικά RR Race μοντέλα και έρχεται ανανεωμένη με οκτώ μοντέλα, τέσσερα δίχρονα και τέσσερα τετράχρονα
beta-rr-x-pro
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/6/2026

Η Beta φρεσκάρει τη γκάμα των RR X-PRO μοντέλων, η οποία περιλαμβάνει τα δίχρονα 125, 200, 250 και 300, καθώς και τα τετράχρονα 350, 390, 430 και 480.

Οι αλλαγές που επηρεάζουν όλη τη γκάμα ξεκινούν από την επανασχεδιασμένη μάσκα για πιο επιθετική εμφάνιση και νέο LED προβολέα που υπόσχεται καλύτερη απόδοση με μικρότερη επιβάρυνση στη μπαταρία της μοτοσυκλέτα, ενώ περιλαμβάνουν ακόμη νέο ψηφιακό όργανο Trailtech, καθώς και νέα γκριπς με μαλακότερο υλικό για καλύτερη απορρόφηση κραδασμών.

beta rr x-pro

Αναβαθμισμένες είναι και οι αναρτήσεις όλης της γκάμας, με πιρούνι SHC (Separate Hydraulic Chamber) με νέες ρυθμίσεις και μείωση στο βάρος του κατά 250 γραμμάρια, ενώ πίσω το αμορτισέρ είναι νέο με ρύθμιση αργής/γρήγορης απόσβεσης συμπίεσης.

beta rr x-pro

Στα τετράχρονα μοντέλα η σημαντικότερη είδηση αφορά την ενίσχυση των ηλεκτρονικών με ρυθμιζόμενο Launch Control (σε πέντε επίπεδα) και Quick Shift για γρήγορες αλλαγές χωρίς συμπλέκτη. Το σύστημα Traction Control και οι δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις κινητήρα διατηρούνται ως είχαν και στην περσινή γκάμα RR X-PRO.

 

beta rr x-pro

Τα δίχρονα μοντέλα της οικογένειας έχουν δεχτεί στοχευμένες επεμβάσεις στους κινητήρες τους με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής τους, καθώς και νέα μπροστινή διπίστονη δαγκάνα της Nissin, προερχόμενη από τα ΜΧ μοντέλα της Beta προσφέροντας μικρότερο βάρος.

 

beta rr x-pro

Η νέα οικογένεια Beta RR X-PRO θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά εντός του Ιουνίου.

Ετικέτες