KTM 390 Adventure ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πότε έρχεται - Γιατί άργησε

Μάιο 2020 στην Ελλάδα - Τέλος 2019 στις Εκθέσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/6/2019

Για πολύ κόσμο εδώ στην Ελλάδα (ανάμεσά τους κι εμείς) δεν είχε λογική εξήγηση η καθυστέρηση παραγωγής από την KTM μιας on-off έκδοσης, που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα των Duke/RC 125/200/390. Όχι μόνο γιατί η KTM έχει ταυτίσει το όνομά της με τις off-road μοτοσυκλέτες, αλλά και γιατί η κατηγορία των on-off είναι αυτή τη στιγμή μακράν η πιο εμπορική. Το πόσο πολύ ήθελε ο κόσμος μια on-off με τον κινητήρα του Duke 390, αλλά και πόσο πολύ έχει αργήσει η KTM να την βγάλει στην παραγωγή, φαίνεται από το γεγονός πως κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε ιδιώτες ή μικρές βιοτεχνίες να μετατρέπουν μόνοι τους ένα Duke 390 σε on-off.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την προσμονή του κόσμου, είναι πως κάθε χρόνο εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια διαβάζουμε πως «έρχεται το 390 Adventure». Και είναι η μόνη περίπτωση αυτή, που δεν φταίνε οι κυνηγοί των «κλικ» γράφοντας συνέχεια για αναβιώσεις μοντέλων που δεν έρχονται -όπως κάνουν και για το Hayabusa ενώ εμείς έχουμε ξακαθαρίσει πως πριν το 2021 δεν θα πρέπει να το περιμένουμε. Και δεν φταίνε μιας και η KTM έχει πάει μακριά με την «αποσκευή» αυτή που λέγεται 390, έχοντας δει κατασκοπευτικές φωτογραφίες πίσω στο 2016!

Από τα πιο επίσημα χείλη απευθείας στα αυτιά του MOTO, μιλώντας κατ’ ιδίαν με τον κ.Sauer Joachim, υψηλόβαθμο στέλεχος της KTM στην Αυστρία με την θέση του Senior Product Manager Offroad, που σημαίνει πως είναι υπεύθυνος και για ολόκληρη την οικογένεια των Adventure, το νέο 390 Adventure θα το δούμε στην EICMA τον προσεχή Νοέμβριο και αρχές Άνοιξης 2020, από τον ερχόμενο Μάιο -αναλόγως της αγοράς- θα είναι διαθέσιμο. Υπάρχει μάλιστα και η πιθανότητα η παγκόσμια παρουσίασή του να γίνει και σε μέρος που δεν έχουμε συνηθίσει, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, που συγκεντρώνει τις περισσότερες παρουσιάσεις νέων μοντέλων. Και υπάρχει περίπτωση να είναι κοντά σε εμάς...

Το περιμέναμε στην Eicma κάθε χρόνο εδώ και πολύ καιρό, όμως είναι βέβαιο πως πλέον έρχεται και είναι επίσης βέβαιο πως θα πωλείται από την Άνοιξη του 2020.

Έχουμε μάθει επίσης και το παρασκήνιο, ή καλύτερα επιβεβαιώσαμε μέσω άλλης πηγής για ποιον λόγο το 390 Adventure θα είναι τελικά στις εκθέσεις ως μοντέλο του 2020, δηλαδή σχεδόν 8 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής των πρώτων Duke 125/200/390. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο βασικός λόγος είναι πως το 390 Adventure δεν μπορούσε να έχει το ίδιο πλαίσιο με τα αδέρφια του, καθώς οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων και το υψηλότερο κέντρο βάρους θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει την συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Ο σχεδιασμός ενός νέου πλαισίου, ειδικά για την έκδοση Adventure, δεν ήταν πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεχωριστής γραμμής παραγωγής που θα “εκτόξευε” το κόστος. Μιλάμε για μια κατηγορία κυβισμού που οι πελάτες κοιτάνε πρώτα την τιμή και μετά όλα τα άλλα και δεν είναι όπως οι hi-end μοτοσυκλέτες που η τιμή έρχεται δεύτερη (όποιος έχει να δώσει 18.000€ συνήθως έχει και 22.000€…). Αυτή η οικονομικά ασύμφορη λύση της ξεχωριστής γραμμής παραγωγής, τους οδήγησε να πάρουν μια λογική απόφαση μεν, αλλά με κόστος στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του project. Η απόφαση ήταν να εξελίξουν ένα εντελώς νέο πλαίσιο, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την οικογένεια των 390. Έτσι το πλαίσιο που θα έχει το 390 Adventure, όχι μόνο θα είναι διαφορετικό από εκείνο που έχουν σήμερα τα Duκe/RC 390, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το πλαίσιο που θα έχει η επόμενη γενιά των Duke/RC 390. Γενικά για το 2020, η KTM έχει προγραμματίσει γενναίες αλλαγές σε πολλά μοντέλα δρόμου, ώστε να τα προετοιμάσει σταδιακά στις προδιαγραφές Euro5 (θα τεθούν σε εφαρμογή το 2021).

Η ιστορία εδώ θυμίζει λίγο το Tenere 700, που ήταν έτοιμο να βγει έχοντας μονάχα το όνομα, μία πολύ φτηνή και προσιτή on-off, με τον κόσμο να ζητά να είναι μία καλή μοτοσυκλέτα πρώτα και το βάρος να δοθεί εκεί. Σε πλήρη αναντιστοιχία βέβαια, η KTM δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει κάτι απλά φθηνό αλλά υποδεέστερο οδηγικά από εκείνο που πρεσβεύει. Κι έτσι μπορεί να έκανε όλες τις δοκιμές που χρειαζόταν για να παντρέψει τιμή κι απόδοση, φτάνοντας έως σήμερα, αναθεωρώντας την θέση της.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τιμή του, όμως είναι βέβαιο πως θα κυμαίνεται υψηλότερα από τα μικρά Duke.

Ρωτήσαμε επίσης αν θα υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις, με 19 - 21 ιντσών τροχό εμπρός για παράδειγμα, αλλά εκείνο που μας είπαν είναι πως μέχρι τώρα προσανατολίζονται σε μία έκδοση και μόνο. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κι άλλους, μικρότερους κυβισμούς που θα έχουν περισσότερο νόημα στην Ασιατική αγορά, όμως προς το παρόν στην Ευρώπη περιμένουμε με βάση την θολή απάντηση του κ.Sauer Joachim μία και μόνο έκδοση.

Κοντεύει λοιπόν να τελειώσει η αναμονή μας αυτή, για το μικρότερο των Adventure… Προς το τέλος του έτους όλες του λεπτομέρειες και από την Άνοιξη και στην Ελλάδα…

Ετικέτες

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες