KTM 390 Duke 2022: Νέο πλαίσιο, ψαλίδι, φρένα και κινητήρας

Δομικές αλλαγές
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/4/2021

Τις φωτογραφίες από τις δοκιμές στο δρόμο του επόμενου KTM 390 Duke δημοσιοποίησε το Ride Apart, όπου φαίνεται πλέον δια γυμνού οφθαλμού πως η αυστριακή εταιρεία έχει αλλάξει τα πάντα στα μηχανικά μέρη. Τ

ο πλαίσιο ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία της νέας γενιάς του 1290 SUPERDUKE R, με το ατσάλινο χωροδικτύωμα να έχει αλουμινένιες προεκτάσεις που δένουν χαμηλά και εμπρός στα κάρτερ του κινητήρα. Φυσικά τα κάρτερ του κινητήρα είναι επανασχεδιασμένα, αφού άλλαξαν τα σημεία στήριξής του με το πλαίσιο. Επίσης στο πρωτότυπο, το υποπλαίσιο είναι χυτό αλουμινένιο όπως στο 690 Duke και πιθανόν να το δούμε στα μικρότερα Duke.

Εντελώς διαφορετικής σχεδίασης είναι το χυτό ψαλίδι, με διαφορετικού σχήματος ενισχύσεις  και έκκεντρη τοποθέτηση του αμορτισέρ. Στις εξόφθαλμες αλλαγές είναι και το εμπρός δισκόφρενο, που δένει πάνω στις ακτίνες της νέας ζάντας και όχι στο κέντρο της.

Σε εξωτερική εμφάνιση το πρωτότυπο στις φωτογραφίες φαίνεται να χρησιμοποιεί τα περισσότερα πλαστικά του σημερινού μοντέλου, όμως από την αριστερή μεριά έχει προστεθεί ένας αεραγωγός εισαγωγής φρέσκου αέρα προς το φιλτροκούτι.

To 390 Duke του 2021

CFMOTO: Νέα προαναγγελία για την EICMA – Φήμες για απάντηση στο δικύλινδρο σκούτερ της ΖΧΜΟΤΟ

Ακούγεται έντονα στην Κίνα πως η CFMOTO ετοιμάζει δικύλινδρο σκούτερ
cfmoto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η CFMOTO έχει αναδειχθεί ως μια από τις δημοφιλέστερες κινέζικες εταιρείες στην Ευρώπη, με αρκετά μοντέλα της να διακρίνονται και στην ελληνική αγορά. Καθώς οι Κινέζοι διαρκώς διευρύνουν τη γκάμα τους επεκτεινόμενοι σε νέες κατηγορίες, μια από αυτές με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον είναι τα σκούτερ.

Στο πεδίο αυτό η CFMOTO έχει στην παραγωγή στην Κίνα τρία μοντέλα με κινητήρα 150 κυβικών εκατοστών – τα 150SC, 150SC-F και 150 Aura. Στο μεταξύ ωστόσο είναι σαφές πως η επέκταση στα σκούτερ έχει ιδιαίτερο νόημα για τις ευρωπαϊκές αγορές και ήδη έχουμε δει πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα που θα έρθουν σύντομα. Μάλιστα οι Κινέζοι επενδύουν σε δικύλινδρους κινητήρες για σχετικά μικρούς κυβισμούς, όπως για παράδειγμα κάνει η ΖΧΜΟΤΟ του Zhang Xue που έχει ήδη δείξει στην Κίνα το πρώτο της σκούτερ, το 250T ADV με δικύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο κεντρικά στο πλαίσιο αλά ΤΜΑΧ.

Το νέο teaser που έδωσε στη δημοσιότητα η CFMOTO μέσω των κοινωνικών της δικτύων δεν προσφέρει καμιά ξεκάθαρη οπτική ως προς το ποιόν του – όχι πάντως όπως είχε κάνει προ ημερών με τη σχετική εικόνα για τη superbike V4 SR-RR που δεν αφήνει αμφιβολία περί τίνος πρόκειται.

Εδώ τώρα έχουμε μια ασαφή εικόνα από το μούτρο ενός νέου μοντέλου προλογίζεται ενόψει EICMA 2026 και εικάζουμε πως πιθανώς να πρόκειται για ένα νέο σκούτερ. Από την όψη του μπορούμε να αποκλείσουμε τα υπάρχοντα 150άρια σκούτερ της, αλλά κάπου εδώ θυμόμαστε πως στην Κίνα κυκλοφορούν εντονότατες φήμες ότι η CFMOTO θέλει να φέρει στην αγορά την απάντηση στη ΖΧΜΟΤΟ, οπότε είναι αρκετά πιθανό αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία να είναι ένα νέο σκούτερ που θα ανταγωνιστεί ευθέως το 250Τ ADV.

Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε το γεγονός να είναι κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 3 και 4 Νοεμβρίου, τις ημέρες Τύπου στην EICMA που θα παρουσιαστούν όλα τα νέα μοντέλα 2027 της έκθεσης από τους κατασκευαστές, για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.