KTM 890 Adventure 2023: Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς

Πιο ικανό σε άσφαλτο και χώμα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/11/2022

Μετά την παρουσίαση του 890 Adventure R, ήρθε η σειρά της “βασικής” έκδοσης να δεχτεί τις αναβαθμίσεις για το 2023, που αφορούν όλους τους τομείς της μοτοσυκλέτας, ξεκινώντας από την εργονομία της θέσης οδήγησης, την αεροδυναμική του φαίρινγκ, τις δυνατότητες των νέων έγχρωμων οργάνων και τα καινούρια ηλεκτρονικά.

Ξεκινώντας από τα προφανή, επιτέλους το φαίρινγκ απέκτησε μια πιο… ευπεπτή αισθητική, με ένα ενιαίο τμήμα πλαστικού να ενώνει στο πάνω τμήμα του ρεζερβουάρ με τον προβολέα LED.

Μαζί με τον νέο σχεδιασμό της ζελατίνας και τις μικρές αλλαγές στην εργονομία της θέσης οδήγησης (που διατηρεί την δυνατότητα ρύθμισης της θέσης του τιμονιού σε διαφορετικά σημεία πάνω στην πλάκα του πιρουνιού) η KTM υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική προστασία και καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας, είτε κάθεσαι στη νέα σέλα, είτε οδηγείς όρθιος στα μαρσπιέ.

Από φέτος τα 890 Adventure έχουν IMU 6 αξόνων, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη λειτουργία των ρυθμιζόμενων Traction Control και Cornering ABS.

Η έγχρωμη οθόνη TFT παραμένει στις 5” όμως πλέον έχει νέο λογισμικό και γραφικά που επιτρέπουν την πλοήγηση turn by turn και την απομνημόνευση των τελευταίων κλήσεων που έχει κάνει ο αναβάτης από το κινητό του, κάτι πολύ χρήσιμο τόσο στα ταξίδια όσο και στην καθημερινή χρήση εντός πόλης.

Επίσης όλα τα νέα 890 Adventure του 2023 θα παραδίδονται στους ιδιοκτήτες με το πρόγραμμα DEMO MODE για τα ηλεκτρονικά, όπου για τα πρώτα 1500 χιλιόμετρα μπορεί να δοκιμάσει ποια από αυτά χρειάζεται και μετά να πληρώσει για να του τα ξεκλειδώσουν μόνιμα.

Οι αναρτήσεις της WP έχουν δεχτεί και αυτές αλλαγές στις βασικές ρυθμίσεις τους με στόχο να προσφέρουν μεγαλύτερη ωφέλιμη διαδρομή και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli SCORPION STRs που προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στο χώμα.

Υπάρχουν δύο νέοι χρωματικοί συνδυασμοί με βάση το πορτοκαλί και το μαύρο χρώμα και η KTM υπόσχεται πως οι μοτοσυκλέτες θα βρίσκονται στο δίκτυο καταστημάτων της από τον Δεκέμβρη.

Το σίγουρο είναι πως το ΜΟΤΟ θα οδηγήσει αυτή τη νέα γενιά πολύ σύντομα, οπότε μείνετε συντονισμένοι στο Motomag για να μάθετε κάθε λεπτομέρεια από πρώτο χέρι!

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.