KTM Adventure 1050: Αποκάλυψη!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2014

Απ’ όσο το έχουμε ψάξει μέχρι στιγμής, μια και αυτές οι λέξεις γράφτηκαν καθοδόν ακόμα, οι Έλληνες θα μάθουν πρώτοι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και την τιμή του Adventure 1050! Μετά τις αποκαλύψεις για το H2R της Kawasaki, με πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, και γενικά την πλήρη κάλυψη των νέων μοντέλων της Intermot σε πραγματικό χρόνο, πάμε και σε μια μοτοσυκλέτα που θα αποκαλυφθεί στην EICMA!

Το MOTO λοιπόν γνωρίζει ότι το Adventure 1050 θα πωλείται στη Γερμανία 12.700 Euro και θα βγει στην αγορά της Ευρώπης τον Απρίλιο του 2015.

Η νέα μοτοσυκλέτα, όπως έχουμε ήδη γράψει, θα συναρμολογείται στην Ινδία και θα έχει τον κινητήρα του 1190. Θα έχει όμως διαφορετικούς κυλίνδρους και κεφαλή.

Θα αποδίδει 95 ίππους, ενώ το μηχανικό σύνολο άνετα θα μπορούσε και περισσότερους (κατά δήλωσή τους). Ωστόσο πάρθηκε η απόφαση να εναρμονιστούν απόλυτα με τα νέα διπλώματα. Οι σχετικά νέες παράμετροι που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζουν τη μέγιστη ισχύ του μοντέλου, αν αυτό πρόκειται να βγει και σε έκδοση μειωμένης ισχύς. Οι 95 ίπποι είναι το μέγιστο όριο που μπορεί να έχει η κανονική έκδοση. Η KTM πασχίζει να φέρει νέο κόσμο στη μοτοσυκλέτα, και όταν λέμε νέο δεν εννοούμε μόνο σε ηλικία. Έκρινε λοιπόν ότι πέρα από τις πολλές μικρές και μεσαίες μοτοσυκλέτες που έχει, ή που ετοιμάζεται να προσθέσει στη γκάμα της, χρειαζόταν και μία μεγαλύτερη σε κυβισμό. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να καλύψει όσους θέλουν να μπουν κατευθείαν στα βαθιά, αλλά και όσους καθυστέρησαν χρονολογικά να "κολυμπήσουν".

Ωστόσο μεγαλύτερη είδηση, που φανερώνει και το χαρακτήρα του νέου Adventure, είναι το μέγεθος της ροπής. Μέχρι τις 4.000 με 5.000 στροφές, θα έχει το ίδιο νούμερο με το 1190!

Θα είναι επίσης πέντε κιλά ελαφρύτερο, και κάνοντας μια παρένθεση εικασίας σε όλα τα παραπάνω, η μοτοσυκλέτα αυτή θα είναι μια ωδή στις σούζες. Όχι ότι δεν είναι το 1190 που σηκώνεται ακόμα και με το traction control ενεργοποιημένο, αλλά επιστρέφοντας στα γεγονότα και αφήνοντας τις εικασίες, μεταφέρουμε τα λόγια ενός ανθρώπου του εργοστασίου που το οδήγησε.

"Μου φάνηκε τριάντα κιλά ελαφρύτερο από το 1190 και όχι πέντε! Είχα πολύ καλή αίσθηση στις στροφές με άμεσο γκάζι παντού και με έκανε να αισθανθώ άνετα από την πρώτη βόλτα, και να το οδηγήσω στο ρυθμό που ήθελα. Μου φάνηκε πολύ πιο κοντά στο SMT, αντί για το 1190"

Το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές εντυπώσεις, σχετικά με την ταυτότητα της μοτοσυκλέτας. Πήραμε ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι δεν θα είναι μια σπαρτιάτικη έκδοση με μηδενική προστασία.

Μένει να μάθουμε πολλά πράγματα, γι’ αυτό, και καταρχήν να το δούμε! Τα βασικά στοιχεία, οι σχεδιαστικές γραμμές του 1190, θα παραμείνουν, όμως από εκεί και πέρα η μοτοσυκλέτα θα έχει ξεκάθαρη και έντονη διαφοροποίηση. Η οικογένεια των Adventure θα μεγαλώσει λοιπόν και άλλο, μόνο που το μικρότερο μοντέλο δεν θα θυμίζει έντονα, τα μεγαλύτερο αδέρφια του!

 

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες