KTM RC390 2021: Ανανεωμένο σε δοκιμές πριν την παραγωγή του

Μοντέρνα εμφάνιση και αλλαγές στο πλαίσιο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/8/2020

Αρκετές αλλαγές φαίνεται να έχει το νέο KTM RC390 για το 2021 ξεκινώντας από το λιγότερο γωνιώδες φαίρινγκ και την ριζική ανανέωση του προβολέα και της ζελατίνας, με αισθητική που έρχεται πιο κοντά στην υπόλοιπη οικογένεια, συγκριτικά με πριν.

Το RC390 πιάστηκε έξω από τις εγκαταστάσεις της KTM στο Mattighofen και όχι σε κάποιο δρόμο της Ινδίας, όπου παράγεται. Αυτό σημαίνει πως οι αναβάτες στις δοκιμές είναι πλήρως εξοπλισμένοι και δεν οδηγούν με κοινό μποτάκι, αθλητικό παπούτσι ή ακόμη χειρότερα με σαγιονάρα και μόνο εξοπλισμό ασφαλείας το κράνος, όπως συνήθως συμβαίνει με φωτογραφίες από μοντέλα προπαραγωγής που κατασκευάζονται στην Ινδία.

Είναι γιατί όλα τα ΚΤΜ εξελίσσονται και ελέγχονται στην Αυστρία, πριν τεθούν σε μαζική παραγωγή. Το πρόσφατα ανανεωμένο Duke 390 ήταν η βάση για το 390 Adventure και τώρα ήρθε η σειρά του RC390 να προχωρήσει στην ανανέωσή του, με το πλαίσιο και το υποπλαίσιο να έχουν σίγουρα αλλαγές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Λιγότερο φλύαρο πίσω, με μειωμένο όγκο και τελείως διαφορετική σέλα και ουρά. Το εμπρός φρένο έχει δίσκο με μεγαλύτερη διάμετρο αλλά λεπτότερο σημείο για να ενεργούν τα τακάκια, ίσως με στόχο να μειωθούν οι όποιες στρεβλώσεις στο πιρούνι κατά το δυνατό φρενάρισμα και να βελτιωθεί η προοδευτικότητα. Προφανώς τα φρένα είναι της Bybre και έχουν τις αντίστοιχες αλλαγές εμπρός για τον νέο δίσκο.

Διακρίνεται αλλαγή στην διαδρομή των λαιμών της εξάτμισης, πράγμα που αποδεικνύει τουλάχιστον αλλαγή στην κεφαλή, συγκριτικά με το RC390 ή καλύτερα έχει τις αλλαγές στην εξαγωγή έτσι όπως τις είδαμε στο 390 Adventure. Αναμένεται ο κινητήρας να έχει τις αντίστοιχες αλλαγές με την φετινή προσθήκη στην σειρά 390, ενώ τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη ίσως δημιουργούν μία θέση που είναι πιο άνετη πίσω, μαζί με τις αλλαγές στην σέλα.

Το αναμένουμε στα τέλη του 2020, μαζί με τους υπόλοιπους κυβισμούς που το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν τις αλλαγές στην εμφάνιση…

 

Ετικέτες

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.