Kymco: Αίτηση ευρεσιτεχνίας για οπίσθιο ραντάρ σε scooter

Το πρώτο scooter της Kymco με ραντάρ
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

Σχέδια ευρεσιτεχνίας της Kymco τα οποία εμφανίστηκαν στην Ασία, παρουσιάζουν ένα σύστημα ραντάρ το οποίο είναι τοποθετημένο στο οπίσθιο μέρος ενός scooter και προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται στο τυφλό σημείο του κατά την οδήγηση.

Τα συστήματα ραντάρ έχουν μπει για τα καλά στον χώρο της μοτοσυκλέτας, κατασκευαστές όπως οι KTM, Ducati, BMW, Yamaha, Kawasaki, χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα ώστε να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους μοτοσυκλετιστές κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όσον αφορά τα scooter η Piaggio έχει τοποθετήσει στο MP3 σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου και ραντάρ απόστασης. Στην ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των ραντάρ θέλει να μπει και η Kymco, η οποία με την αίτηση ευρεσιτεχνίας θέλει να γίνει η πρώτη που θα βάλει ραντάρ στο πίσω μέρος ενός scooter.

2

Στα σχέδια βλέπουμε το μοντέλο της Kymco KRV180, το οποίο να σημειώσουμε πως δεν διατίθεται για πώληση στην Ευρώπη, να εφοδιάζεται με το νέο σύστημα ραντάρ της εταιρείας. Το εν λόγω σύστημα είναι τοποθετημένο ανάμεσα στη σχάρα αποσκευών και τη βάση της πινακίδας και έχει σαν στόχο να προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται στο τυφλό σημείο του και δεν φαίνονται άμεσα από τους καθρέπτες κατά την οδήγηση. Το σύστημα επιπρόσθετα θα μειώσει τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αλλαγής λωρίδας, καθώς προειδοποιητικά σήματα θα εμφανίζονται στους καθρέπτες του οδηγού ενημερώνοντας τον για το τι συμβαίνει πίσω του.

3

Παρόμοιο σύστημα έχουμε δει και στο scooter C 650 της BMW που εμφανίστηκε το 2015, ωστόσο το Side View Assist (SVA), λειτουργούσε με αισθητήρες υπερήχων στο πίσω μέρος με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι ορθές οι ενδείξεις στους καθρέπτες του οδηγού. Στην αίτηση ευρεσιτεχνίας της Kymco βλέπουμε το εν λόγω σύστημα να υπάρχει και σε σχέδια μοτοσυκλετών Café Racer αλλά και Touring, κάτι που μας κάνει να υποπτευόμαστε πως η εταιρεία από την Ταϊβάν έχει ως στόχο να τοποθετήσει το σύστημα ραντάρ σε διαφορετικά είδη μοντέλων στο μέλλον.

57

 

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.