Moto Morini - Εξελίσσει Adventure μοτοσυκλέτα 1.200 κ.εκ.

Με ευρωπαϊκό προορισμό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/9/2022

Η Moto Morini, υπό τη νέα διεύθυνση της Zhongneng, ετοιμάζει μια νέα Adventure μοτοσυκλέτα που θα φέρει μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού Bialbero CorsaCorta V2 κινητήρα των 1.187 κ.κ. της εταιρείας.

Η Morini αποφάσισε να μην εφοδιάσει το παλαιότερο Granpasso με τον νέο κινητήρα, και όπως φαίνεται ετοιμάζει μια νέα μοτοσυκλέτα για να τον δεχθεί.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο προέρχονται από σχεδιαστικό πρόγραμμα, και δείχνουν μια Adventure μοτοσυκλέτα που σχεδιαστικά θα πατάει στα πρότυπα του X-Cape 650, αλλά όπως δείχνουν τα CAD σχέδια δεν θα είναι ίδιο με εκείνο.

Στις “φωτογραφίες” που βλέπουμε, ξεχωρίζει επιθετικός προβολέας που είναι διαφορετικός από του X-Cape, ενώ εντύπωση προκαλεί το τεράστιο τελικό της εξάτμισης μαζί με το εξίσου μεγάλο καζανάκι του καταλύτη κάτω από τον κινητήρα, που "φωνάζουν" Euro 5 προδιαγραφές. Το ανάποδο πιρούνι συνοδεύεται από ακτινικές δαγκάνες, ενώ το πίσω μονό αμορτισέρ είναι όρθιο, έχει μοχλικό και προφόρτιση δίχως εργαλεία, ενώ είναι τοποθετημένο παράκεντρα, από την αντίθετη μεριά της εξάτμισης. Το πλαίσιο εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι δυο δοκών αλουμινίου, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για κάλυμμα που κρύβει ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα που βιδώνει σε αλουμινένιες πλάκες στην περιοχή του ψαλιδιού, όπως σε προηγούμενες μοτοσυκλέτες της εταιρείας -βλ. Granpasso, κ.α.

Στην κάτοψη βλέπουμε ένα ιδιαίτερα φαρδύ ρεζερβουάρ, ενώ η οθόνη οργάνων αναμένεται να είναι TFT.

Η απόδοση του V2 κινητήρα στην προηγούμενη έκδοση του απέδιδε 132 hp, ενώ δεν γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί η αναβαθμισμένη του μορφή.

Αν η μοτοσυκλέτα δεν αλλάξει δραματικά κατά την εξέλιξη της, παρά τις ακτινωτές ζάντες, εδώ έχουμε ένα μοντέλο με ασφάλτινο κυρίως προορισμό, όπως δείχνουν οι διαστάσεις των τροχών της (ο μπροστινός δείχνει να είναι είτε 19 είτε 17 ιντσών), το χαμηλό φτερό μπροστά και τα ακτινικά φρένα.

Suzuki SV650: Επιστρέφει με τον κινητήρα του SV-7GX!

Μετά από έναν χρόνο απουσίας, το γυμνό V2 μοντέλο ετοιμάζεται για νέο ξεκίνημα
SV650
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/9/2026

Την Άνοιξη του 2025 η Suzuki είχε ανακοινώσει το τέλος δύο εμβληματικών μοντέλων της, των DL650 V-Strom και SV650, καθώς ο κινητήρας τους δεν είχε ενημερωθεί στις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο, οι Ιάπωνες αποκάλυψαν το SV-7GX που μας παρουσίασε την προσαρμογή αυτού του κινητήρα στις Euro 5+ και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στον αειθαλή δικύλινδρο V 90 μοιρών των 645 cc.

Με εφαλτήριο αυτόν τον κινητήρα, τώρα η Suzuki ετοιμάζει να αναβιώσει και το SV650, κάτι που επιβεβαιώνεται καθώς τον δήλωσε στην αμερικανική υπηρεσία California Air Resources Board (CARB) ως μέλος της γκάμας του 2027.

Η λογική εκτίμηση είναι πως το νέο SV650 θα αναβαθμιστεί στην ίδια λογική με το SV-7GX, δηλαδή θα αποκτήσει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire) και ride modes, traction control και quickshifter δύο δρόμων, ενώ πιθανότατα θα φορέσει και μια οθόνη ανάλογη ή ίδια με του SV-7GX.

Η πορεία του προς τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται από την καταχώρηση στην CARB, δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως πως θα έρθει και στην Ευρώπη, ωστόσο με το SV-7GX να είναι ήδη διαθέσιμο στα μέρη μας δεν βλέπουμε για ποιον λόγο η Suzuki θα μπορούσε να κρατήσει το SV650 εκτός ευρωπαϊκών αγορών.

Αναμένουμε να το δούμε να ντεμπουτάρει τον Νοέμβριο στην EICMA.

Ετικέτες