Η MV Agusta συνεχίζει να συγκεντρώνει πάνω της διασημότητα από τότε που παρουσίασε την πανέμορφη F3, στην έκθεση του Μιλάνο το φθινόπωρο του 2010.
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η F3, με την απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα της των 675 κυβικών να έχει ανακοινωθεί ότι θα φθάνει τους 140 ίππους, είχε ειπωθεί από τους Castiglioni ότι θα ακολουθήσει και μια γυμνή μοτοσυκλέτα, η μικρή Brutale. Η B3, όπως θα είναι ο κωδικός της, είναι ακόμη πιο όμορφη και δείχνει πιο μικρή από τη ντυμένη με φαίρινγκ F3. H νέα μοτοσυκλέτα πρόκειται να εκτεθεί σε συνέδριο αντιπροσώπων της MV Agusta, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις αράδες. H φωτογραφία της καινούριας MV Agusta που εξασφάλισε το γαλλικό περιοδικό Moto Revue έχει τραβηχτεί πριν από το συνέδριο των αντιπροσώπων, αλλά η B3 δείχνει ολοκληρωμένη και όχι πρωτότυπη. Η νέα δημιουργία του ιταλικού οίκου υψηλής μοτοσυκλετιστικής κατασκευαστικής τέχνης, θέλει ακόμη χρόνο για να φθάσει στη παραγωγή. Μετά θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις γυμνές μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού των άλλων κατασκευαστών ενώ άμεση θα είναι η σύγκρουση με την Street Triple της Triumph. Η αγγλική εταιρία έχει ήδη δείξει και το αισθητικά ανανεωμένο μοντέλο του 2012, ενώ η ιταλική θα έχει το “πάνω χέρι” όσον αφορά την μέγιστη απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα της, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα των Ιταλών. Ακόμη και η τιμή της λένε ότι θα είναι αντίστοιχη. Μένει βέβαια να το δούμε και στην πράξη.
Veloce Motorcycles: Δίχρονη οκτακύλινδρη Αγγλίδα με 276 ίππους!
Θα παραχθεί σε μόλις 24 κομμάτια με τιμή 90.000 ευρώ
Από τον
Παύλο Καρατζά
24/6/2026
Είναι αρκετά ασυνήθιστο να βλέπουμε νέες δίχρονες μοτοσυκλέτες στην εποχή μας. Μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι η εταιρεία Langen Motorcycles, την οποία το MOTO έχει αναφέρει στο παρελθόν αρκετές φορές, αφού πρόκειται για μία εταιρεία μικρής παραγωγής που θέτει όμως τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με μία άλλη βρετανική εταιρεία, τη νεοσύστατη Veloce Motorcycles.
Η νέα αυτή εταιρεία παρουσίασε στο γνωστό Bike Shed Moto Show του Λονδίνου, μία μοτοσυκλέτα με δίχρονο οκτακύλινδρο κινητήρα 1.000 κυβικών. Το όνομα της είναι Aperion και ο οκτακύλινδρος κινητήρας της προήλθε από την ένωση οχτώ κυλίνδρων Aprilia RS125 (Rotax) με σφυρήλατα έμβολα που μάλιστα οι Βρετανοί έχουν τοποθετήσει σε δύο ξεχωριστές διατάξεις V4!
Κάθε μονάδα κατασκευάζεται μηχανικά σε τέσσερα μέρη από μπλοκ αλουμινίου και περιλαμβάνει δύο στροφαλοφόρους άξονες, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ενδιάμεσου άξονα και κινούν τον ειδικά σχεδιασμένο συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων.
Η τροφοδοσία γίνεται από τέσσερα διπλά καρμπυρατέρ Dellorto 24 mm, τα οποία ελέγχονται από μια γκαζιέρα με οκτώ καλώδια, ενώ η μοτοσυκλέτα λειτουργεί φυσικά με βενζίνη και λάδι δίχρονου κινητήρα.
Η εταιρεία ισχυρίζεται πως ο κινητήρας αποδίδει 276 ίππους, κάτι που βγάζει νόημα, καθώς ο κάθε μονοκύλινδρος κινητήρας της Aprilia RS 125 θα αποδίδει έτσι 34,5 ίππους (33,5 είναι η εργοστασιακή ιπποδύναμη), με την μοτοσυκλέτα να φέρει και εξαρτήματα βελτίωσης επιδόσεων από τη Mitaka.
Αυτό βέβαια που χτυπά περισσότερο στο μάτι είναι οι θάλαμοι διαστολής των εξατμίσεων, ενώ οι οκτώ κύλινδροι κάνουν το έργο του σχεδιαστή, όσον αφορά τον χώρο που χρειάζονται, ακόμη πιο δύσκολο. Το σύστημα εξάτμισης λοιπόν της Aperion υλοποιήθηκε μέσω 3D εκτύπωσης χωρίς τις πολύπλοκες διαδικασίες κοπής και συγκόλλησης λεπτού μετάλλου που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά.
Ο κινητήρας παίζει επίσης και τον ρόλο του πλαισίου, που δένει από εμπρός και πίσω με σωληνωτά υποπλαίσια. Στο πίσω μέρος συναντάμε μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι που συμβάλει στην επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Ανεστραμμένο πιρούνι και ένα μονό αμορτισέρ συμπληρώνουν το σύνολο.
O Jack Levy, στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε: “Η ισορροπία ήταν ο βασικός παράγοντας. Τα διαγώνια αντίθετα έμβολα ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, οπότε όλα είναι απόλυτα ισορροπημένα. Και αυτή η διάταξη σε σχήμα Χ διατηρεί τη μοτοσυκλέτα πραγματικά λεπτή: αν σκεφτείς πώς θα έμοιαζε ένας V8 ή ένας V6, θα ήταν αρκετά φαρδύς.
Οι δίχρονοι κινητήρες καθιστούν δυνατή τη σχεδίαση σε σχήμα Χ: οι κύλινδροι μπορούν να λειτουργούν προς τα κάτω, καθώς η λίπανση δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει ξεχαστεί κάπως, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύτιμη και σήμερα, στις κατάλληλες εφαρμογές.
Υπάρχουν επίσης λιγότερα εμπόδια για να τη θέσεις σε λειτουργία. Επίσης, το να βάζεις οκτώ κυλίνδρους να λειτουργούν, είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό: σου ζεσταίνει την καρδιά! Είναι κάτι ωραίο με το οποίο έχουν μεγαλώσει πολλοί άνθρωποι, με το οποίο έχουμε μεγαλώσει κι εμείς και είναι απλά κάτι πραγματικά φοβερό”.
Η Aperion θα είναι περιορισμένης παραγωγής και μόλις 24 κομμάτια θα διατεθούν από την εταιρεία το 2027, στην τιμή των 78.000 λιρών (90.000 ευρώ) που θα πωλείται με βάση την έγκριση μοτοσυκλέτας ως μεμονωμένου οχήματος (MSVA). Η εταιρεία μάλιστα ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο, το Ethereal που είναι εξίσου μοναδική και φέρει δίχρονο V4 κινητήρα 500 κυβικών με απόδοση 143 ίππων.