MV Agusta F4RR: Με 201 ίππους!

Από το

Μαύρο Σκύλο

6/6/2011

Μια αναβαθμισμένη έκδοση της F4 παρουσίασε η MV Agusta, την RR Corsacorta. Η ακόμη πιο εξωτική αυτή έκδοση έχει ισχυρότερο κινητήρα από της απλής F4, φιλοδοξώντας να στεφθεί η ισχυρότερη superbike του κόσμου.
Για να πετύχουν την αύξηση της απόδοσης άλλαξαν τις διαστάσεις του κάνοντάς τον πιο υπερτετράγωνο για να ανεβάσουν περισσότερες στροφές. Το δηλώνει μάλιστα και το όνομά της, που στα ιταλικά σημαίνει “κοντή διαδρομή”. Τα έμβολα της F4 με τη διάμετρο των 76 χιλιοστών, στην RR αντικαταστάθηκαν από καινούρια σφυρήλατα με τη διάμετρό τους στα 79. Με τη σειρά του, ο νέος στρόφαλος δίνει μικρότερη διαδρομή και από τα 55 χιλιοστά της F4 η RR έχει 50,9. Τo όριο περιστροφής έχει ανέβει στις 13.700 στροφές, ενώ η μέγιστη ιπποδύναμη που ανακοίνωσαν είναι 201 ίπποι στις 13.400, 500 ψηλότερα από την προηγούμενη έκδοση του τετρακύλινδρου. Η μέγιστη γραμμική ταχύτητα των εμβόλων στο όριο περιστροφής φθάνει τα 22,9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, λιγότερα από τα 24,7 που έφθανε η F4, χαρακτηριστικό που ωφελεί την αξιοπιστία. Αλλαγμένη είναι και η κεφαλή, στην οποία τοποθετήθηκαν μεγαλύτερης διαμέτρου βαλβίδες, όλες από τιτάνιο, διατηρώντας την ακτινική τους διάταξη. Η εξάτμιση είναι καινούρια με συνδεσμολογία της να ακολουθεί το 4 σε 2 σε 1 σε 4. Ο ψεκασμός χρησιμοποιεί σώματα της Mikuni με διάμετρο 49 χιλιοστά και μονάδα διαχείρισης της Marelli διατηρώντας τους μεταβαλλόμενου μήκους αυλούς. Διαφορετικό είναι το ρυθμιζόμενο traction control, ενώ υπάρχουν δυο επιλεγόμενες χαρτογραφήσεις για την απόδοση του κινητήρα. Η σχέση της πρωτεύουσας μετάδοσης έχει αλλάξει, το κιβώτιο παραμένει τύπου κασέτας με κοντύτερες σχέσεις και ο μονόδρομος συμπλέκτης είναι υδραυλικός. Στο πλαίσιο – με τις κολλήσεις των σωλήνων από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι να γίνονται στο χέρι με TIG - υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στο ύψος όπου είναι τοποθετημένος ο άξονας του ψαλιδιού ενώ επιπρόσθετα μπορεί να αλλάξει το ίχνος του μπροστινού. Από την Ohlins έρχονται το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού, το ανεστραμμένο 43 χιλιοστών πιρούνι, όσο και το αμορτισέρ, που ανήκει στην κορυφαία σειρά TTX 36 με πλήρεις ρυθμίσεις. Κορυφαία είναι φυσικά και τα φρένα της Brembo με monobloc δαγκάνες με τέσσερα έμβολα και ακτινική αντλία. Τέλος οι ζάντες της είναι από σφυρήλατο αλουμίνιο κάτι που τους επέτρεψε να είναι ένα κιλό ελαφρύτερες από αυτές της F4. Τo βάρος της RR, με γεμάτο και το ρεζερβουάρ των 17 λίτρων, ανακοινώθηκε στα 192 κιλά. Η τελική της ταχύτητα θα φθάνει στα 297,6 χιλιόμετρα, όπως λέει η εταιρεία.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες