Nembo Super 32 Rovescio : Ο κόσμος ανάποδα

Από το

Μαύρο Σκύλο

26/1/2011

O Daniele Sabatini είναι εμπνευστής αυτής της κατασκευής και έχει βαλθεί να φέρει τα πάνω κάτω σε ότι συνηθισμένο ξέρουμε. Αυτός και ο ομάδα του ξεκίνησαν με την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν τα κάρτερ του κινητήρα τους σαν δομικό στοιχείο του πλαισίου της μοτοσυκλέτας που θα εξέλισσαν. Οι αερόψυκτοι κινητήρες που χρησιμοποίησαν πολλά πολεμικά αεροπλάνα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου με τις πυκνές και λεπτές ψήκτρες των κυλίνδρων τους, είναι οι αγαπημένοι τους και έτσι άρχισαν την κατασκευή του, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο εσωτερικό του. Έβαλαν πάνω-πάνω τον στρόφαλο και το κιβώτιο. Από κάτω τους βρίσκονται οι τρεις αερόψυκτοι κύλινδροι και πιο κάτω από αυτούς, είναι ο εκκεντροφόρος που κινεί δυο βαλβίδες για τον καθέναν. Είναι μια διάταξη που εάν πεις “επικεφαλής εκκεντροφόρος” ή “επικεφαλής βαλβίδες” δεν θα περιγράψεις καθόλου σωστά τη θέση που πραγματικά βρίσκονται. Η κατασκευή της Nembo έχει αρχίσει από τον κινητήρα, έχοντας κάνει και δοκιμές σε δυναμόμετρο. Η ομάδα της Nembo Motociclette που την εξελίσσει, τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να παρουσιάσει μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα πριν τα Χριστούγεννα του 2010. Το έκαναν δείχνοντας την πιο γυμνή από …γυμνή έκδοση, αφού ούτε αλυσίδα κίνησης είχε. Δυο ατσάλινα σωληνωτά πλαίσια βιδώθηκαν στον κινητήρα, ένα μπροστά του που τον συνδέει με το ανεστραμμένο πιρούνι και ένα πίσω του για να στηρίξει σέλα και ρεζερβουάρ αφού δεν έχει και τίποτα άλλο. Το ψαλίδι φτιάχτηκε από ανθρακονήματα, το μήκος του είναι 670 χιλιοστά, το μεταξόνιο έφθασε στα 1450 χιλιοστά, και το βάρος αναμένεται γύρω στα 150 κιλά. Το ζουμί όμως έχει ο κινητήρας. Με διαδρομή στροφάλου τα 77 χιλιοστά και έμβολα διαμέτρου 100 ή 103 ή 107,7 χιλιοστά θα μπορεί να έχει χωρητικότητα 1.814 ή 1.925 ή 2.097 κυβικά με την απόδοσή του στους 160, 200 ή 250 ίππους αντίστοιχα. Ανάλογα πολλή είναι και η ροπή του ξεκινά από τα 16,5 χιλιογραμμόμετρα, ανεβαίνει στα 19 και φτάνει στα 24,5, στην έκδοση με τα περισσότερα κυβικά. Δεν υπάρχει κάποιου είδους υπερπλήρωση από τουρμπίνα η μηχανικό συμπιεστή ενώ θα καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 3. Τo κιβώτιο ταχυτήτων έχει έξι σχέσεις, η λίπανση γίνεται με ξηρό κάρτερ και το ταξίδι προς το άγνωστο συνεχίζεται. Σίγουρα έχουν να λύσουν πολλά προβλήματα ακόμη, μέχρι να την ολοκληρώσουν, αν τελικά τα καταφέρουν. Η θέση του γραναζιού που θα δώσει κίνηση στην αλυσίδα και αυτή με τη σειρά της στον πίσω τροχό δείχνει ιδιαίτερα προβληματική όπως παρουσιάστηκε αρχικά αλλά ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ και ειδικότερα για την δημιουργικότητα των οπλισμένων με πάθος ανθρώπων που χτίζουν τέτοιες απρόβλεπτες κατασκευές.

QJMOTOR SRT 125 DX 2026 – Νέα adventure παρουσιάστηκε στην έκθεση της Λυών με πιστοποίηση Euro 5+

Απευθείας από τη γαλλική έκθεση αποκαλύπτουμε τον νέο βενιαμίν της οικογένειας SRT που η QJMOTOR φέρνει στην Ευρώπη.
QJMOTOR SRT 125 DX
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η adventure γκάμα της QJMOTOR ετοιμάζεται να υποδεχτεί δύο νέα μέλη, το SRT 300 DX που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας - έχοντας πρώτα εμφανιστεί και στην EICMA 2025 - καθώς και το νέο SRT 125 DX που κάνει το πανευρωπαϊκό του ντεμπούτο αυτές τις μέρες στην Έκθεση της Λυών στη Γαλλία, όπου το ΜΟΤΟ είναι παρόν.

Το νέο 125 χτίζεται πάνω στην ίδια σχεδιαστική βάση με το 300, με εμφάνιση μεγάλης μοτοσυκλέτας που από μπροστά θυμίζει κάτι από Honda Africa Twin και - ίσως λίγο περισσότερο - το MV Agusta Lucky Explorer 5.5 με τον κινητήρα της QJMOTOR/Benelli που τελικώς δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.

 

QJMOTOR SRT 125 DX

Το SRT 125 DX βασίζεται στον ίδιο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα που φορά το COV 125 με απόδοση 15 hp στις 9.500 rpm και 1.3 kgm στις 7.500 rpm για υγρό βάρος 129 κιλών.

Στημένο για χρήση σε κάθε είδους έδαφος, κυλά σε τροχούς 21 και 18 ιντσών, φορά ανεστραμμένο μη ρυθμιζόμενο πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ με μοχλικό με μόνη διαθέσιμη ρύθμιση την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ φρενάρει με έναν δίσκο 300 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δίσκο 220 mm με μονοπίστονη πίσω, υποστηριζόμενο από δικάναλο σύστημα ABS.

QJMOTOR SRT 125 DX

Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί οι διαδρομές των αναρτήσεών του, οι ικανότητές του εκτός δρόμου φωτογραφίζονται και από τη χορταστική ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα 225 mm, με τον αναβάτη να κάθεται σε ύψος 860 mm.

QJMOTOR SRT 125 DX

Στον εξοπλισμό του ξεχωρίζει η έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (GPS), ενώ διαθέτει και τις απαραίτητες παροχές φόρτισης USB, μια τύπου Α και μια τύπου C.

QJMOTOR SRT 125 DX

 

Το SRT 125 DX παρουσιάστηκε στη Λυών με πιστοποίηση Euro 5+ και ήδη έχει ανακοινωθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία (προς €3.999) και η Πολωνία, αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα, καθώς αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα όπου κουμπώνει αρμονικά με τα δεδομένα της αγοράς. Λογικά αυτό θα συμβεί μετά το ανάλογο SRT 300 DX, που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της QJMOTOR, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ετικέτες