Νέο on-off από τη Zongshen με κινητήρα Norton

Βρετανικό πνεύμα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/9/2020

Παρά το γεγονός πως η Norton ανήκει πλέον στην Ινδική TVS, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που είχε σχεδιάσει η βρετανική φίρμα πριν καταρρεύσει μέσα στα οικονομικά σκάνδαλα στο τέλος του 2019 βρέθηκε στα χέρια την κινέζικης Zongshen. Δεν είναι βέβαιο αν τα πνευματικά δικαιώματα τα πούλησε η ίδια η Norton ή οι εκκαθαριστές, αυτό που έχει σημασία είναι πως επιτέλους μπήκε στην παραγωγή και δεν έμεινε στα χαρτιά. Πρόκειται για έναν δικύλινδρο εν σειρά 650 κυβικών που η Norton υποσχόταν πως θα βγάζει έως και 100 ίππους. Εδώ βγάζει 70 ίππους στις 8.500 στροφές και ροπή 5kg/m στις 7.000 στροφές. Το βάρος της μοτοσυκλέτας μαζί με την κλασική κινέζικη “καγκελαρία” είναι στα 215 κιλά, όχι πολύ μακριά από τα αντίστοιχα δικύλινδρα 500-650 του ιαπωνικού ανταγωνισμού. Όπως όλες οι κινέζικες μοτοσυκλέτες, η τελική μετάδοση είναι υπερβολικά κοντή, οπότε η μοτοσυκλέτα πιάνει κόφτη με 6η στα μόλις 180km/h.

Έτσι παρά τα 22 λίτρα του ρεζερβουάρ, μάλλον δεν θα έχει πολύ καλή αυτονομία στους ανοιχτούς δρόμους με τον κινητήρα να δουλεύει σε τόσο υψηλές στροφές. Κατά τα λοιπά, έχουμε πιρούνι KYB και φρένα Nissin “Made in China” και τα δύο. Εμφανισιακά πάντως η μοτοσυκλέτα είναι εύπεπτη και θυμίζει αρκετά τα ιαπωνικά μοντέλα του ανταγωνισμού. Οι διαστάσεις του είναι αντίστοιχες ενός Kawasaki Versys 650, με το μεταξόνιο στα 1450mm και το ύψος της σέλας στα 820mm, οπότε θα έχει αρκετά καλούς χώρους για τους ευρωπαϊκούς σωματότυπους.

Μαζί με το on-off, η Zongshen είχε και μια μικρο-μεσαία sport-touring μοτοσυκλέτα στα 401 κυβικά, που είναι μια υπερκυβισμένη έκδοση του δικού της δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 380 κυβικών. Ζυγίζει και αυτό 215 κιλά, αλλά βγάζει μόνο 42 ίππους, οπότε οι επιδόσεις δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του αγοραστή.

Προς το παρόν οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες θα πωλούνται στην Κίνα με τα σήματα της Cyclone, αλλά φανταζόμαστε πως θα τις δούμε σε άλλες χώρες του πλανήτη με το όνομα που θα επιλέξει ο τοπικός αντιπρόσωπος.    

ARIIC 318 GT-S: Νέο σκούτερ 33,5 ίππων έρχεται στη γκάμα της Gemini

Αποκαλύφθηκε στην κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026
ariic 318 gt-s
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/9/2026

Η γνωστή μας Gemini, εταιρεία που εντάσσεται στη Mototrend (KYMCO, Voge, Cyclone, Yadea), ετοιμάζεται να ανεβάσει σημαντικά το ταβάνι της γκάμας της, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μοντέλα 50 και 125 κυβικών εκατοστών. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα μοντέλα της Gemini, ARIIC, παρουσίασε στην έκθεση CIMAMotor το νέο της σκούτερ 318 GT-S, με μονοκύλινδρο κινητήρα 369 cc και μέγιστη απόδοση 33,5 hp και 3,9 kgm, για ονοματική μέγιστη ταχύτητα 138 km/h.

Πρόκειται για ένα σκούτερ με πλουσιοπάροχη GT σιλουέτα που κυλά σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, δηλώνοντας υγρό βάρος 208 κιλών, με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμισμένο βενζίνη.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει δύο δίσκους με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά (!) και δικάναλο ABS, ενώ στο πακέτο ασφάλειας περιλαμβάνεται και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

ariic 318 gt-s

Το 318 GT-S διαθέτει έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, δύο κάμερες που καταγράφουν μπροστά και πίσω, με την οπίσθια να υποστηρίζει και έλεγχο νεκρών σημείων (blind spot detection), θερμαινόμενα γκριπ ρυθμιζόμενης έντασης, καθώς και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος ανεμοθώρακα.

Στην Κίνα παρουσιάστηκε με λιανική τιμή 25.980 γιουάν, ή περίπου 3.400 ευρώ (ισοτιμία 28/9/2026), διαθέσιμο σε τρία χρώματα: το εικονιζόμενο μαύρο, μια δεύτερη μαύρη παραλλαγή με χρυσές λεπτομέρειες και μια που αποκαλείται λευκή αλλά έχει ουσιαστικά την τριχρωμία της ιταλικής σημαίας (λευκό-κόκκινο-πράσινο).

Το νέο 318 GT-S θα έρθει και στην Ελλάδα μέσω της Gemini και πλέον περιμένουμε να μάθουμε χρόνους και φυσικά την τιμή για την αγορά μας.