Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Νέο on-off από τη Zongshen με κινητήρα Norton

Βρετανικό πνεύμα

Παρά το γεγονός πως η Norton ανήκει πλέον στην Ινδική TVS, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που είχε σχεδιάσει η βρετανική φίρμα πριν καταρρεύσει μέσα στα οικονομικά σκάνδαλα στο τέλος του 2019 βρέθηκε στα χέρια την κινέζικης Zongshen. Δεν είναι βέβαιο αν τα πνευματικά δικαιώματα τα πούλησε η ίδια η Norton ή οι εκκαθαριστές, αυτό που έχει σημασία είναι πως επιτέλους μπήκε στην παραγωγή και δεν έμεινε στα χαρτιά. Πρόκειται για έναν δικύλινδρο εν σειρά 650 κυβικών που η Norton υποσχόταν πως θα βγάζει έως και 100 ίππους. Εδώ βγάζει 70 ίππους στις 8.500 στροφές και ροπή 5kg/m στις 7.000 στροφές. Το βάρος της μοτοσυκλέτας μαζί με την κλασική κινέζικη “καγκελαρία” είναι στα 215 κιλά, όχι πολύ μακριά από τα αντίστοιχα δικύλινδρα 500-650 του ιαπωνικού ανταγωνισμού. Όπως όλες οι κινέζικες μοτοσυκλέτες, η τελική μετάδοση είναι υπερβολικά κοντή, οπότε η μοτοσυκλέτα πιάνει κόφτη με 6η στα μόλις 180km/h.

Έτσι παρά τα 22 λίτρα του ρεζερβουάρ, μάλλον δεν θα έχει πολύ καλή αυτονομία στους ανοιχτούς δρόμους με τον κινητήρα να δουλεύει σε τόσο υψηλές στροφές. Κατά τα λοιπά, έχουμε πιρούνι KYB και φρένα Nissin “Made in China” και τα δύο. Εμφανισιακά πάντως η μοτοσυκλέτα είναι εύπεπτη και θυμίζει αρκετά τα ιαπωνικά μοντέλα του ανταγωνισμού. Οι διαστάσεις του είναι αντίστοιχες ενός Kawasaki Versys 650, με το μεταξόνιο στα 1450mm και το ύψος της σέλας στα 820mm, οπότε θα έχει αρκετά καλούς χώρους για τους ευρωπαϊκούς σωματότυπους.

Μαζί με το on-off, η Zongshen είχε και μια μικρο-μεσαία sport-touring μοτοσυκλέτα στα 401 κυβικά, που είναι μια υπερκυβισμένη έκδοση του δικού της δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 380 κυβικών. Ζυγίζει και αυτό 215 κιλά, αλλά βγάζει μόνο 42 ίππους, οπότε οι επιδόσεις δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του αγοραστή.

Προς το παρόν οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες θα πωλούνται στην Κίνα με τα σήματα της Cyclone, αλλά φανταζόμαστε πως θα τις δούμε σε άλλες χώρες του πλανήτη με το όνομα που θα επιλέξει ο τοπικός αντιπρόσωπος.