Νέο Ducati Monster 950 2021!

Ο συνεχιστής του 821
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/7/2020

Ολοκληρωτικά ανανεωμένο το νέο Monster κάνει την εμφάνισή του στην Γερμανία κατά την διάρκεια δοκιμών με το φακό του Motorrad να το ξεχωρίζει και να το συλλαμβάνει. Νέο αλουμινένιο πλαίσιο και ο κινητήρας που έχουμε γνωρίσει από τις μεσαίες Multistrada και τα Hypermotard στα 950 κυβικά, σηματοδοτούν μία τελείως καινούρια μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας αυτός είναι ο ανανεωμένος με τον καλό συμπλέκτη και όχι αυτός που χρησιμοποιεί το Supersport που είναι προηγούμενης γενιάς.

Χωροδικτύωμα δεν υπάρχει αλλά σε μία πιο σύγχρονη αντιμετώπιση που ακολουθεί η Ducati από τις Panigale ακόμη, το αλουμινένιο πλαίσιο παίρνει τον κινητήρα σαν ενεργό μέρος του και αναλαμβάνει να φτιάξει ένα πιο λεπτό και ελαφρύ σύνολο με πιο εύκολα υπολογισμένη ακαμψία. Το χωροδικτύωμα της Ducati έφερνε μαζί του και ορισμένα σπορ χαρακτηριστικά που έκαναν δύσκολη την προσαρμογή του αναβάτη στην καθημερινή οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες.

Στόχος τώρα με αυτή την έκδοση είναι μία μοτοσυκλέτα σύγχρονη με απόδοση λίγο πάνω από τους εκατό ίππους και με ανταγωνιστές από τα 800 ως τα χίλια κυβικά. Πρακτικά το Monster 1200 με την παραπλήσια απόδοση είναι τώρα πιο κοντά στο 950 από αυτό που ήταν ο προκάτοχος, το Monster 821. Είναι λοιπόν πιθανό να υπάρχει και εκεί αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Έτσι κι αλλιώς ολόκληρη η σειρά Monster βρίσκεται σε πίεση από τον ανταγωνισμό και απαιτείται η ανανέωσή της, BMW και Triumph πιέζουν από την Ευρωπαϊκή πλευρά και αντίστοιχα οι Ιάπωνες με νέο ρετρό μοντέλα έχουν γεμίσει την κατηγορία με εναλλακτικές προτάσεις. Η ριζική ανανέωση του Monster ήταν αναμενόμενη για το 2021, όμως η εξέλιξη του 2020 θα δικαιολογούσε κάθε αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα αν προχωρήσει η μεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία της αλλαγής των προδιαγραφών ρύπων. Η Ducati όμως φαίνεται πως δεν αλλάζει τα σχέδιά της εύκολα και το νέο Monster είναι προ των πυλών με μία πολύ λογική -και σωστή- επιλογή για τον κινητήρα, από τους ήδη διαθέσιμους που είχε, κρατώντας χαμηλότερα το κόστος…

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες