Νέο Ducati Monster 950 2021!

Ο συνεχιστής του 821
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/7/2020

Ολοκληρωτικά ανανεωμένο το νέο Monster κάνει την εμφάνισή του στην Γερμανία κατά την διάρκεια δοκιμών με το φακό του Motorrad να το ξεχωρίζει και να το συλλαμβάνει. Νέο αλουμινένιο πλαίσιο και ο κινητήρας που έχουμε γνωρίσει από τις μεσαίες Multistrada και τα Hypermotard στα 950 κυβικά, σηματοδοτούν μία τελείως καινούρια μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας αυτός είναι ο ανανεωμένος με τον καλό συμπλέκτη και όχι αυτός που χρησιμοποιεί το Supersport που είναι προηγούμενης γενιάς.

Χωροδικτύωμα δεν υπάρχει αλλά σε μία πιο σύγχρονη αντιμετώπιση που ακολουθεί η Ducati από τις Panigale ακόμη, το αλουμινένιο πλαίσιο παίρνει τον κινητήρα σαν ενεργό μέρος του και αναλαμβάνει να φτιάξει ένα πιο λεπτό και ελαφρύ σύνολο με πιο εύκολα υπολογισμένη ακαμψία. Το χωροδικτύωμα της Ducati έφερνε μαζί του και ορισμένα σπορ χαρακτηριστικά που έκαναν δύσκολη την προσαρμογή του αναβάτη στην καθημερινή οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες.

Στόχος τώρα με αυτή την έκδοση είναι μία μοτοσυκλέτα σύγχρονη με απόδοση λίγο πάνω από τους εκατό ίππους και με ανταγωνιστές από τα 800 ως τα χίλια κυβικά. Πρακτικά το Monster 1200 με την παραπλήσια απόδοση είναι τώρα πιο κοντά στο 950 από αυτό που ήταν ο προκάτοχος, το Monster 821. Είναι λοιπόν πιθανό να υπάρχει και εκεί αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Έτσι κι αλλιώς ολόκληρη η σειρά Monster βρίσκεται σε πίεση από τον ανταγωνισμό και απαιτείται η ανανέωσή της, BMW και Triumph πιέζουν από την Ευρωπαϊκή πλευρά και αντίστοιχα οι Ιάπωνες με νέο ρετρό μοντέλα έχουν γεμίσει την κατηγορία με εναλλακτικές προτάσεις. Η ριζική ανανέωση του Monster ήταν αναμενόμενη για το 2021, όμως η εξέλιξη του 2020 θα δικαιολογούσε κάθε αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα αν προχωρήσει η μεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία της αλλαγής των προδιαγραφών ρύπων. Η Ducati όμως φαίνεται πως δεν αλλάζει τα σχέδιά της εύκολα και το νέο Monster είναι προ των πυλών με μία πολύ λογική -και σωστή- επιλογή για τον κινητήρα, από τους ήδη διαθέσιμους που είχε, κρατώντας χαμηλότερα το κόστος…

Vespa: Γιορτάζει τα 80 χρόνια της με δύο νέες εκδόσεις

Στα πλαίσια του εορτασμού βγάζει και σειρά ρουχισμού
Vespa
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/4/2026

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια ιστορίας, αφού το 1946 “γεννήθηκε” η Vespa 98, ένα ιστορικό δίκυκλο που δημιουργήθηκε με σκοπό να μετακινεί οικονομικά τον ιταλικό λαό και σήμερα η εταιρεία το γιορτάζει με δύο νέες εκδόσεις και σειρά ρουχισμού.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Piaggio κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τις κατεστραμμένες μονάδες παραγωγής της στην Ποντετέρα, όπου αρχικά κατασκεύαζε μαχητικά αεροσκάφη. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή Rinaldo Piaggio, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροναυπηγική και προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου και οικονομικού μεταφορικού μέσου που είχε ανάγκη τότε η Ιταλία.

Ο Ferdinando Innocenti, που πριν τον πόλεμο ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατασκευής σωλήνων και έπειτα ιδρυτής της Lambretta ανέθεσε στον Corradino D'Ascanio, πρώην μηχανικό αεροναυπηγικής και υπάλληλο της Piaggio, τη σχεδίαση ενός δίκυκλου που να είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και δεύτερο επιβάτη και να μη λερώνει τα ρούχα του οδηγού του.

Ο Corradino D'Ascanio σχεδίασε ένα εντελώς ξεχωριστό όχημα που το μπροστινό ψαλίδι μιμούνταν το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών, οι αλλαγές ταχυτήτων ήταν στο χέρι, ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος και το μεγάλο φέρινγκ κρατούσε τον αναβάτη καθαρό. Ο D'Ascanio ήρθε σε ρήξη με τον Innocenti που ήθελε το δίκυκλο να φέρει σωληνωτό πλαίσιο και ο D'Ascanio πήγε τα σχέδια στον Enrico Piaggio και κάπως έτσι το 1946 γεννήθηκε η πρώτη Vespa με το όνομα 98.

Vespa

Αυτά τα 80 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 160 μοντέλα Vespa και ο εορτασμός της επετείου επικεντρώνεται στη νέα Vespa 80th, η οποία διατίθεται σε εκδόσεις Primavera και GTS. Οι δύο εκδόσεις θα έρχονται σε χρώμα παστέλ πράσινο των πρώτων Vespa του 1946 και οι ζάντες αντλούν έμπνευση  από τη Vespa 98 του 1946, και φέρουν την επιγραφή "Est. 1946", ενώ τα σήματα “80th” και το σήμα “80 years of Vespa Est. 1946” κοσμούν την ποδιά.

Παράλληλα με τις νέες εκδόσεις έρχεται και η συλλογή ρούχων “80TH ANNIVERSARY”, που περιλαμβάνει από μπουφάν, φούτερ, t-shirt, έως και τσάντες, αυτοκόλλητα και κράνος jet.