Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο Ducati Monster 950 2021!

Ο συνεχιστής του 821

Ολοκληρωτικά ανανεωμένο το νέο Monster κάνει την εμφάνισή του στην Γερμανία κατά την διάρκεια δοκιμών με το φακό του Motorrad να το ξεχωρίζει και να το συλλαμβάνει. Νέο αλουμινένιο πλαίσιο και ο κινητήρας που έχουμε γνωρίσει από τις μεσαίες Multistrada και τα Hypermotard στα 950 κυβικά, σηματοδοτούν μία τελείως καινούρια μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας αυτός είναι ο ανανεωμένος με τον καλό συμπλέκτη και όχι αυτός που χρησιμοποιεί το Supersport που είναι προηγούμενης γενιάς.

Χωροδικτύωμα δεν υπάρχει αλλά σε μία πιο σύγχρονη αντιμετώπιση που ακολουθεί η Ducati από τις Panigale ακόμη, το αλουμινένιο πλαίσιο παίρνει τον κινητήρα σαν ενεργό μέρος του και αναλαμβάνει να φτιάξει ένα πιο λεπτό και ελαφρύ σύνολο με πιο εύκολα υπολογισμένη ακαμψία. Το χωροδικτύωμα της Ducati έφερνε μαζί του και ορισμένα σπορ χαρακτηριστικά που έκαναν δύσκολη την προσαρμογή του αναβάτη στην καθημερινή οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες.

Στόχος τώρα με αυτή την έκδοση είναι μία μοτοσυκλέτα σύγχρονη με απόδοση λίγο πάνω από τους εκατό ίππους και με ανταγωνιστές από τα 800 ως τα χίλια κυβικά. Πρακτικά το Monster 1200 με την παραπλήσια απόδοση είναι τώρα πιο κοντά στο 950 από αυτό που ήταν ο προκάτοχος, το Monster 821. Είναι λοιπόν πιθανό να υπάρχει και εκεί αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Έτσι κι αλλιώς ολόκληρη η σειρά Monster βρίσκεται σε πίεση από τον ανταγωνισμό και απαιτείται η ανανέωσή της, BMW και Triumph πιέζουν από την Ευρωπαϊκή πλευρά και αντίστοιχα οι Ιάπωνες με νέο ρετρό μοντέλα έχουν γεμίσει την κατηγορία με εναλλακτικές προτάσεις. Η ριζική ανανέωση του Monster ήταν αναμενόμενη για το 2021, όμως η εξέλιξη του 2020 θα δικαιολογούσε κάθε αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα αν προχωρήσει η μεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία της αλλαγής των προδιαγραφών ρύπων. Η Ducati όμως φαίνεται πως δεν αλλάζει τα σχέδιά της εύκολα και το νέο Monster είναι προ των πυλών με μία πολύ λογική -και σωστή- επιλογή για τον κινητήρα, από τους ήδη διαθέσιμους που είχε, κρατώντας χαμηλότερα το κόστος…