Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο GS: Πρώτη φωτογραφία!

Κατασκοπευτική φωτογραφία νέου GS 800/1000 κυβικών!

Το motociclismo πέτυχε ένα νέο GS σε στάδιο δοκιμών, όπως ακριβώς είχε συμβεί με το G310 GS που αναγνώστης έστειλε φωτογραφίες όταν τα είδε παρκαρισμένα λίγο πριν την παρουσίασή τους.

Βλέπουμε έναν νέο δικύλινδρο εν σειρά, πολύ κοντά σε αυτόν που έχουμε στα F700 / 800 GS χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές εξωτερικά, απ’ όσο διακρίνεται στην φωτογραφία. Η BMW ένιωσε προφανώς την ανάγκη να προετοιμαστεί απέναντι στα νέα μεσαία Adventure των 790 κυβικών που ετοιμάζει η KTM, και να απαντήσει στην Honda και το Africa Twin. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο «απλό και προσιτό» μοντέλο, καθώς έχουν εξελίξει νέο ψαλίδι που το σχέδιό του προδίδει μεγαλύτερη ακαμψία συγκριτικά με το ήδη υπάρχον στο μεσαίο GS. Η φωτογραφία συνοδεύεται από σχόλιο για τον αναβάτη, ο οποίος ήταν ψηλός και σωματώδεις, μαρτυρώντας ότι το μεσαίο GS θα έχει και αυξημένο μέγεθος συγκριτικά με τον προκάτοχό του και είναι εμφανές ότι έχει επίσης χαθεί η λεπτή σιλουέτα στο κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό στο υπάρχον μοντέλο, το πόσο λεπτό γίνεται στο κέντρο του εκμεταλλευόμενο ότι πάνω από τον κινητήρα έχει το φιλτροκούτι και όχι και το ρεζερβουάρ που είναι κάτω από την σέλα, ενώ αντίθετα στην φωτογραφία που έχει διαρρεύσει, τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά!

Στην νέα μοτοσυκλέτα, τουλάχιστον από όσα μπορεί κανείς να διακρίνει, το ρεζερβούαρ είναι πάνω από τον κινητήρα αν και η σέλα παραμένει ενιαία, σαφώς πιο φαρδιά όμως.

Το μεσαίο GS, αν κι όταν το δούμε, μπορεί να προλάβει την έλευση των μεσαίων KTM Adventure, ωστόσο θα πρέπει να έχει ήδη αποκτήσει αυξημένη ιπποδύναμη, καθώς οι Αυστριακές μοτοσυκλέτες, με βάση τον κινητήρα που είδαμε τώρα, θα έχουν αυξημένες επιδόσεις. Από την άλλη ο προσανατολισμός του μελλοντικού GS φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικός από αυτό που έχουν εξαγγείλει οι αυστριακοί και μάλλον θα αντιπαραβάλλει τις ταξιδιωτικές δυνατότητες…

Περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές στον κινητήρα συνολικά, αν και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι τότε. Τα μοντέλα αυτά είναι αναγκαίο μετά από τις εργαστηριακές δοκιμές κι αφού ολοκληρώσουν την εξέλιξή τους, να δοκιμασθούν σε δημόσιο δρόμο και σχεδόν πάντα με βαλίτσες για να εξακριβωθεί η αντοχή τόσο των βαλιτσών, όσο και του υποπλαισίου και των αναρτήσεων. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε διαρροή φωτογραφιών, όπως σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο σε αυτό το στάδιο η διαρροή δεν συνιστά και ζημιά για την εταιρία, αφού ο ανταγωνισμός δεν περιμένει μήνες πριν για να ετοιμαστεί. Τα νέα μοντέλα έχουν τουλάχιστον μία περίοδο δύο ετών σε προετοιμασία -το ταχύτερο που υπάρχει- όταν συνοδεύεται και από εξέλιξη στον κινητήρα, οπότε σε αυτό το στάδιο όλοι έχουν ήδη το δικό τους πλάνο που τις περισσότερες φορές, έχει μαντέψει τις κινήσεις του ανταγωνισμού, βάση των κενών που διακρίνονται στην γκάμα. Σπάνια ο ανταγωνισμός πιάνεται στον ύπνο…

Μετά το ’18 λοιπόν, η μεσαία κατηγορία θα έχει έντονο ανταγωνισμό, με την KTM να ετοιμάζει ή να έχει ήδη ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις, την Honda να έχει πιθανότατα εξελίξει Ride by Wire για το Africa και την BMW με φρέσκα μεσαία GS που θα είναι 800/1000 ή και τα δύο σε διαφορετικές εκδόσεις!