Οι μελλοντικές Moto Guzzi

Από το

Μαύρο Σκύλο

22/2/2011

Δυο πρωτότυπα μοντέλα παρουσίασε επίσημα το ιταλικό εργοστάσιο σε μια συνάντηση με τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες του που έγινε στο Monte Carlo. Το πρώτο αφορά τον αντικαταστάτη της διαχρονικής California, η οποία έχει επανασχεδιαστεί πλήρως. Ο κινητήρας της είναι νέος, που ακολουθεί όμως τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν όλους τους κινητήρες της από τα τέλη της δεκαετίας του '60: τοποθετημένος στον διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας με δυο κυλίνδρους με περιεχόμενη γωνία 90ο, το κιβώτιο ταχυτήτων πίσω από αυτόν και τελική μετάδοση με άξονα. Ο κινητήρας εξακολουθεί να είναι αερόψυκτος, αλλά η χωρητικότητά του έχει αυξηθεί και φθάνει πλέον τα 1400 κυβικά. Να σημειώσουμε ότι η υπάρχουσα California έχει κινητήρα 1100 κυβικών.
Η επανασχεδιασμένη California δείχνει πολύ χαμηλότερη από αυτήν που θα αντικαταστήσει και με πολλά σημεία -όπως ο προβολέας και οι χυτές αλλά με πολλές ακτίνες αλουμινένιες ζάντες- να φανερώνουν τη σύγχρονη σχεδίασή της. Η πλειονότητα των εξαρτημάτων της είναι καινούρια, από τις αναρτήσεις έως τα φρένα της που χρησιμοποιούν ακτινικές δαγκάνες της Brembo στον μπροστινό τροχό. Ανάμεσα στα λίγα επίσημα χαρακτηριστικά που δημοσιοποίησε η Piaggio -όπως ο κυβισμός- δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε υγρόψυξη. Ο νέος κινητήρας δείχνει ιδιαίτερα ψηλός και το ρεζερβουάρ έχει τις χαρακτηριστικές εσοχές στο κάτω μέρος του για να χωρέσουν οι κεφαλές. Σε αυτές, αλλά και στους κυλίνδρους, οι ψήκτρες κάνουν έντονη την παρουσία τους αν και στο εμπρός μέρος του κινητήρα και κάτω από το λαιμό θα μπορούσε να είναι “κρυμμένο” το ψυγείο της υγρόψυξης. Ακόμη όμως αυτό παραμένει εικασία.
Το δεύτερο μοντέλο που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση ήταν το V7 Scrambler, μια αντικειμενικά πολύ όμορφη παραλλαγή πάνω στο γνωστό πλαίσιο και κινητήρα του V7. Βέβαια “όλα τα λεφτά” και το πιο χαρακτηριστικό σημείο του σχεδιασμού της αποτελούν οι δυο ανασηκωμένες εξατμίσεις, που τις έχει φτιάξει μάλιστα η Arrow για το πρωτότυπο. Τα δυο νέα μοντέλα δεν αναμένεται να φθάσουν στις εκθέσεις πριν από το 2012 και μέχρι τότε θα μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά τους.

CFMOTO 550 CL-C: Νέος κινητήρας στην Κίνα προλογίζει ανανέωση για όλη τη σειρά των 450

Ντεμπούτο με το cruiser 550 CL-C και πρώτη ματιά στην επόμενη μέρα της οικογένειας 450 της CFMOTO
CFMOTO 550 CL-C
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η πληροφορία προέρχεται από έγγραφα που κατατέθηκαν από τη CFMOTO στο κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας και παρουσιάζουν ένα νέο cruiser CL-C που πλέον έχει αντικαταστήσει το 450 με 550, αντανακλώντας τον αυξημένο του κυβισμό.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που περιέρχονται στα έγγραφα αυτά, ο δικύλινδρος κινητήρας έχει προέλθει από αυτόν των 449 cc που γνωρίζουμε από όλα τα μοντέλα της σειράς αυτής – 450ΝΚ, 450ΜΤ, 450SR, 450CL-C κ.ο.κ. – με αύξηση τόσο της διαμέτρου του εμβόλου από 72 σε 74 mm και της διαδρομής από 55,2 σε 61,2 mm καταλήγοντας σε χωρητικότητα 526 κυβικών εκατοστών.

Στη νέα του μορφή ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,1 χιλιογραμμόμετρων, επιτυγχάνοντας θεωρητική τελική ταχύτητα 165 km/h, ενώ το βάρος ανεβαίνει από τα 181 στα 195 κιλά.

Διαφορές εντοπίζουμε και στα  γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, η οποία δηλώνει μεν σχεδόν το ίδιο συνολικό μήκος με 2.212 mm (2.205 το 450), αλλά επίσης και αυξημένο μεταξόνιο 1.520 mm (από 1.485). Το τελευταίο πιθανότατα οφείλεται στο νέο ψαλίδι που πλέον είναι αλουμινένιο και μακρύτερο του προκατόχου του.

Σχεδιαστικώς η CFMOTO δεν έχει απομακρυνθεί από τη σιλουέτα που γνωρίζουμε στο 450 CL-C, αν και αρκετά στοιχεία έχουν αλλάξει. Το φανάρι, το ρεζερβουάρ, τα πλευρικά πλαστικά και η ουρά είναι νέα, δημιουργώντας ωστόσο ένα οικείο αποτέλεσμα που αναγνωρίζεται αυτομάτως ως CL-C, εμπλουτισμένο με μια ποδιά κινητήρα που δένει οπτικά το κεντρικό τμήμα της μοτοσυκλέτας.

Κατά τα λοιπά, οι τροχοί είναι πιθανότατα οι ίδιοι με διάμετρο 16 ιντσών μπροστά και πίσω, ομοίως δείχνει και το στρογγυλό όργανο του μοντέλου.

Η κατοχύρωση του νέου 550 CL-C στην Κίνα είναι ξεκάθαρος προπομπός της παρουσίασής του, με τον κινέζικο Τύπο να μιλά για μοντέλο 2027.

Η ύπαρξη του νέου κινητήρα επίσης μας ανοίγει ορέξεις και για τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας αυτής, καθώς λογικά δεν θα μείνει περιορισμένος μόνο στο cruiser, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα συνοδευτεί και από έκδοση με αυτόματη μετάδοση ΑΜΤ, την οποία η CFMOTO έχει ήδη σε κυκλοφορία με το 450 CL-C ΑΜΤ στην Κίνα.

 

Ετικέτες