Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Πρώτες εντυπώσεις

ΝΕΑ Yamaha MT-09

Μόλις χθες προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μας έφερε πίσω στην Ελλάδα από την Μαγιόρκα, το ισπανικό νησί της Μεσογείου όπου οδηγήσαμε την δεύτερη γενιά του MT-09.

Το μεσαίο γυμνό streetfighter στην οικογένεια των ΜΤ και η μοναδική τρικύλινδρη ιαπωνική μοτοσυκλέτα που βρίσκεται σε παραγωγή σήμερα, είναι από τα σημαντικότερα μοντέλα στη γκάμα της Yamaha, καθώς ήταν το μοντέλο που το 2013 έδωσε στην εταιρεία των τριών διαπασών την πρώτη θέση σε πωλήσεις στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, η Yamaha φρεσκάρει (στην πραγματικότητα αναβαθμίζει) το MT-09, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε εξοπλισμό. Μην ξεχνάτε ότι φέτος η Kawasaki και η Suzuki έχουν νέες μοτοσυκλέτες σε αυτή την κατηγορία με το Z900 η μία και το GSX-S 750 η άλλη.

 

 Ο τρικύλινδρος κινητήρας έχει προσαρμοστεί φυσικά στις νέες προδιαγραφές Euro 4, με νέα εξάτμιση και νέα ρύθμιση της τροφοδοσίας ride by wire, αλλά δεν έχει χάσει τα χαρακτηριστικά απόδοσης που είναι η βασική διαφορά του MT-09 από τους υπόλοιπους τετρακύλινδρους ιαπωνικής καταγωγής ανταγωνιστές του.

Στον εξοπλισμό έχει προστεθεί το ρυθμιζόμενης απόκρισης (και με δυνατότητα απενεργοποίησης) Traction Control που είδαμε πρώτη φορά στο αδερφικό μοντέλο Tracer 900, τα Full Led φώτα εμπρός και πίσω που σχεδιαστικά φέρνουν το MT-09 πιο κοντά στο MT-10 και το Quick-Shifter (μόνο για τα ανεβάσματα ταχύτητας) από την R1.

 

Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του πλαισίου δεν άλλαξαν, όμως τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες ρυθμίσεων για το πιρούνι και το πίσω αμορτισέρ έχει νέα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Η θέση οδήγησης εξακολουθεί να είναι ένα υβρίδιο μεταξύ street και supermoto, όμως η σέλα έχει αλλάξει σχήμα και έχει μεγαλώσει σε μήκος, παρά το μικρότερο συνολικό μήκος της ουράς. Για το 2017 η βάση της πινακίδας έφυγε από την ουρά και κατέβηκε στο ύψος του πίσω ελαστικού. Τα όργανα επίσης άλλαξαν θέση και οι ενδείξεις τους εμπλουτίστηκαν.

Η ημέρα μας πάνω στη σέλα του νέου ΜΤ-09 ξεκίνησε με λιακάδα, όμως η υγρασία πάνω στους δρόμους της Μαγιόρκα έκανε συχνά-πυκνά την εμφάνισή της δημιουργώντας κάπως… αγχωτικές συνθήκες οδήγησης. Από την άλλη μεριά μπορείς να το δεις θετικά, αφού σε πολλά σημεία οι δρόμοι γλίστραγαν σαν να ήμασταν στην Ελλάδα, οπότε μάλλον πήραμε μια πιο ολοκληρωμένη γεύση για το πώς θα συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα στα πάτρια εδάφη.  Έχουμε πολλά να γράψουμε στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ για αυτή την ιαπωνική μοτοσυκλέτα που έχει πιάσει το νόημα για το τι θέλει ο ευρωπαίος μοτοσυκλετιστής από μια μεσαία σπορ-γυμνή…