QJMotor SRV400 Tourer - Νέα μικρή τουριστική μοτοσυκλέτα από την Κίνα

Πληθωρική στην εμφάνιση, με κυβισμό και αποδόσεις κάτω των αναμενόμενων για την κατηγορία
QJMotorSRV400Tourer
Από το

motomag

8/5/2025

Πατώντας πάνω στο μικρό cruiser SRV400, η QJMotor παρουσίασε μια τουριστική πρόταση με “αέρα από Indian” και δεν μπορούμε πάρα να αναρωτηθούμε αν θα ακολουθήσουν και εκδόσεις βασισμένες στα μεγαλύτερα SRV600V και SRV900V.

Η QJMotor παρουσίασε μια νέα τουριστική μοτοσικλέτα με πλήρη εξοπλισμό και κυβισμό κάτω των 400 κ.εκ. και αισθητική που παραπέμπει στο Indian Roadmaster.
Είναι εμφανές ότι οι μεγάλες, αμερικανικού τύπου τουριστικές μοτοσικλέτες, αποτελούν έμπνευση για την πρώτη αντίστοιχη μοτοσικλέτα από την αναπτυσσόμενη κινεζική εταιρεία QJMotor. Πιο συγκεκριμένα, εκ πρώτης όψεως μοιάζει αρκετά με την Indian Roadmaster, ωστόσο, υπάρχει μία βασική διαφορά, η μοτοσικλέτα αυτή διαθέτει έναν V-Twin κινητήρα μόλις 385 κ.εκ.

Αυτός είναι ίσως το ένα πέμπτο του μεγέθους που θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια μοτοσικλέτα, κάτι που σημαίνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο δύσκολα θα σημείωνε επιτυχία σε αγορές όπως η Ευρωπαϊκή ή πόσο μάλλον η Αμερικάνικη. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης της QJMotor, είναι πιθανό, αν όχι αναμενόμενο, να εμφανιστεί σύντομα μια αντίστοιχα τουριστική μοτοσυκλέτα, με μεγαλύτερο κινητήρα.

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον ρυθμό επέκτασης της QJMotor. Η εταιρεία, θυγατρική της Qianjiang και αδελφή εταιρεία των Benelli, Keeway, Morbidelli και άλλων, ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα, διαθέτει πάνω από 130 μοντέλα παγκοσμίως, από ηλεκτρικά σκούτερ έως superbike 1000cc με τεχνογνωσία από την MV Agusta. Νέα μοντέλα εμφανίζονται σχεδόν κάθε λίγες εβδομάδες, και το πιο πρόσφατο είναι αυτή η τουριστική έκδοση βασισμένη στην SRV400, που έχει ήδη λάβει έγκριση τύπου στην Κίνα.

Η QJMotor διαθέτει πλήρη γκάμα cruiser, συμπεριλαμβανομένης της SRV600V.
Η SRV400VS ήδη πωλείται στην Κίνα, με έναν V-Twin κινητήρα 385cc, DOHC, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ανεστραμμένο πιρούνι και συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών Euro 5+, που της επιτρέπει να κυκλοφορεί στις πιο αυστηρές αγορές παγκοσμίως. Η νέα παραλλαγή, που ενδέχεται να ονομαστεί SRV400VT λόγω του τουριστικού της χαρακτήρα, χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με 35 ίππους, αλλά δομείται σε ένα πολύ πιο ογκώδες τουριστικό σύνολο με εκτεταμένη προστασία από τον αέρα που αναπόφευκτα ανεβάζει και το βάρος.

Παρότι το βάρος των 224 κιλών δεν είναι μεγάλο για τουριστική μοτοσικλέτα, είναι παραπάνω από αρκετό για έναν κινητήρα 400 κ.εκ. πόσο μάλλον με την προσθήκη δύο επιβάτών και των αποσκευών τους, μιας και αυτός είναι ο χαρακτήρας την εν λόγω μοτοσυκλέτας. Στην Ασιατική αγορά ίσως να μοιάζει λογικότερη η εισαγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου, αλλά δύσκολα θα πεισθούν πολλοί αναβάτες στην Δύση ότι αποτελεί μια ανταγωνιστική επιλογή. Σύμφωνα με τα έγγραφα έγκρισης τύπου, η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 150 χλμ./ώρα, χωρίς όμως να αναφέρεται πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσει εκεί.

Αν και η μοτοσικλέτα δεν μοιάζει να είναι ιδιαίτερα εμπορική, στις δυτικές τουλάχιστον αγορές, δείχνει πως η QJMotor εισέρχεται σε ακόμη μία κατηγορία της αγοράς. Δεδομένου του πόσο γρήγορα αναπτύσσει νέα μοντέλα, και του γεγονότος ότι ήδη διαθέτει μια σειρά ισχυρών μοτοσικλετών όπως το cruiser SRV900V με V-4 κινητήρα 900 κ.εκ. και 110 ίππους, η δημιουργία μιας μεγάλης τουριστικής μοτοσικλέτας με επιδόσεις που να καλύπτουν τις προσδοκίες του διεθνούς κοινού φαίνεται να είναι ένα λογικό επόμενο βήμα.

 

Ετικέτες

CFMOTO: Νέα προαναγγελία για την EICMA – Φήμες για απάντηση στο δικύλινδρο σκούτερ της ΖΧΜΟΤΟ

Ακούγεται έντονα στην Κίνα πως η CFMOTO ετοιμάζει δικύλινδρο σκούτερ
cfmoto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η CFMOTO έχει αναδειχθεί ως μια από τις δημοφιλέστερες κινέζικες εταιρείες στην Ευρώπη, με αρκετά μοντέλα της να διακρίνονται και στην ελληνική αγορά. Καθώς οι Κινέζοι διαρκώς διευρύνουν τη γκάμα τους επεκτεινόμενοι σε νέες κατηγορίες, μια από αυτές με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον είναι τα σκούτερ.

Στο πεδίο αυτό η CFMOTO έχει στην παραγωγή στην Κίνα τρία μοντέλα με κινητήρα 150 κυβικών εκατοστών – τα 150SC, 150SC-F και 150 Aura. Στο μεταξύ ωστόσο είναι σαφές πως η επέκταση στα σκούτερ έχει ιδιαίτερο νόημα για τις ευρωπαϊκές αγορές και ήδη έχουμε δει πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα που θα έρθουν σύντομα. Μάλιστα οι Κινέζοι επενδύουν σε δικύλινδρους κινητήρες για σχετικά μικρούς κυβισμούς, όπως για παράδειγμα κάνει η ΖΧΜΟΤΟ του Zhang Xue που έχει ήδη δείξει στην Κίνα το πρώτο της σκούτερ, το 250T ADV με δικύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο κεντρικά στο πλαίσιο αλά ΤΜΑΧ.

Το νέο teaser που έδωσε στη δημοσιότητα η CFMOTO μέσω των κοινωνικών της δικτύων δεν προσφέρει καμιά ξεκάθαρη οπτική ως προς το ποιόν του – όχι πάντως όπως είχε κάνει προ ημερών με τη σχετική εικόνα για τη superbike V4 SR-RR που δεν αφήνει αμφιβολία περί τίνος πρόκειται.

Εδώ τώρα έχουμε μια ασαφή εικόνα από το μούτρο ενός νέου μοντέλου προλογίζεται ενόψει EICMA 2026 και εικάζουμε πως πιθανώς να πρόκειται για ένα νέο σκούτερ. Από την όψη του μπορούμε να αποκλείσουμε τα υπάρχοντα 150άρια σκούτερ της, αλλά κάπου εδώ θυμόμαστε πως στην Κίνα κυκλοφορούν εντονότατες φήμες ότι η CFMOTO θέλει να φέρει στην αγορά την απάντηση στη ΖΧΜΟΤΟ, οπότε είναι αρκετά πιθανό αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία να είναι ένα νέο σκούτερ που θα ανταγωνιστεί ευθέως το 250Τ ADV.

Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε το γεγονός να είναι κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 3 και 4 Νοεμβρίου, τις ημέρες Τύπου στην EICMA που θα παρουσιαστούν όλα τα νέα μοντέλα 2027 της έκθεσης από τους κατασκευαστές, για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.