Η ισπανική Rieju, μετά την παρουσίαση της σειράς enduro Marathon με τους κινητήρες 250 και 450 κυβικών της Yamaha με τις πέντε βαλβίδες – αυτούς που κινούν τα WR250/450F- επέκτεινε τη σειρά και σε μικρότερους κυβισμούς.
Διέθετε ήδη on-off μοτοσυκλέτα με τον υγρόψυκτο κινητήρα Minarelli –αυτόν που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των νέων μοτοσυκλετών αυτού του κυβισμού όπως τα Yamaha, HM και Beta- αλλά η έκδοση Marathon Pro Competizione είναι κάτι περισσότερο. Δικαίως έχει το αυτοκόλλητο “enduro” στο αλουμινένιο ψαλίδι του και δεν είναι μόνο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από το αδελφάκι Marathon 125. Η έκδοση Pro έχει αλουμινένιο υποπλαίσιο, μεγαλύτερα δισκόφρενα “μαργαρίτες”, τιμόνι μεταβλητής διατομής, ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αζώτου και ανεστραμμένο Marzocchi με καλάμια διαμέτρου 40 χιλιοστών, επίσης ρυθμιζόμενο. Οι αλουμινένιες ζάντες του φοράνε Michelin FIM ελαστικά και διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να χαρακτηριστεί ένα πληρέστατο εντουράκι με τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών. Η τροφοδοσία του γίνεται από καρμπυρατέρ Keihin CV30 χιλιοστών και την απόδοση βελτιώνει μια εξάτμιση της Leo Vinci. To βάρος του βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο φτάνοντας -άδειο – τα 92,6 κιλά.
Η motocross οικογένεια της Beta ανανεώνεται και υποδέχεται τη νέα τετράχρονη RX 250 4T
Ολοκαίνουργια τετράχρονη ΜΧ 250 κυβικών με το βλέμμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2027
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
16/6/2026
Με αφετηρία το 2021 η Beta επέκτεινε τη γκάμα της στο Motocross παρουσιάζοντας τη δίχρονη RX 300 και σταδιακά η φαμίλια αυτή μεγάλωσε. Η άφιξη του δίχρονου RX 250 2Τ και η αναβάθμιση του RX 300 2Τ σε RX 350 2Τ συνοδεύτηκε από την εμφάνιση του τετράχρονου RX 450 4T που πλέον έχει σταθερή συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία του παγκοσμίου MXGP.
Ήταν αναμενόμενο πως οι Ιταλοί θα έφτιαχναν και μια τετράχρονη για την ΜΧ2 κατηγορία των 250 κυβικών και οι προθέσεις τους απέκτησαν συγκεκριμένη μορφή και χρονοδιάγραμμα τον περασμένο Χειμώνα, όταν ένα πρωτότυπο έτρεξε σε αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος ΜΧ.
Beta RX 250 4T
Λίγους μήνες αργότερα έρχεται η επίσημη αποκάλυψη από τη Beta, το RX 250 4Τ είναι εδώ με ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα 250 cc με κιβώτιο πέντε σχέσεων και ηλεκτρική μίζα.
Εξοπλίζεται με αναρτήσεις της ΚΥΒ, αμφότερες προερχόμενες από το αντίστοιχο 450 με διαφορετικό σετάρισμα για να ταιριάξει με την απόδοση του μικρότερου κινητήρα.
Beta RX 250 4T
Το ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων του RX 4T 250 περιλαμβάνει Launch Control ρυθμιζόμενο σε 5 επίπεδα, Quickshifter, Traction control σε 2 επίπεδα και δύο χαρτογραφήσεις κινητήρα.
Πέραν του νέου μοντέλου, η Beta έχει φρεσκάρει και τα υπόλοιπα μοντέλα της RX γκάμας.
Όλα τα μοντέλα
Νέα θέση για το τιμόνι, 5 χιλιοστά ψηλότερα για καλύτερη εργονομία και άνεση
Ενισχυμένος οδηγός αλυσίδας
Νέο προστατευτικό μπροστινού γραναζιού μετάδοσης
Νέα γκριπς από μαλακότερο υλικό και σκαλιστό σήμα Beta
Νέα γραφικά σε κόκκινο και μαύρο.
Beta RX 450 4T
RX 450 4T
Το ηλεκτρονικό του οπλοστάσιο ενισχύεται με Quickshifter και Launch Control, όπως ακριβώς και η νέα RX 250 4T.
Παράλληλα η Beta επαναπρογραμμάτισε το Traction Control για ακριβέστερη λειτουργία, ενώ μια ακόμη αλλαγή θα βρούμε στον κινητήρα και συγκεκριμένα στο σώμα του ψεκασμού που έχει νέο κωνικό σχήμα, υπηρετώντας αμεσότερη απόκριση στο γκάζι και ομαλότερη παροχή ισχύος.
Beta RX 350 2T
RX 250-350 2T
Αμφότερα τα δίχρονα ΜΧ μοντέλα έχουν δεχτεί πληθώρα βελτιώσεων για το 2027:
RX 350 – Νέο πιστόνι, ελαφρύτερο και με νέα επίστρωση PVD (Physical Vapour Deposition) που μειώνει τον συντελεστή τριβής και υπόσχεται τόνωση της απόδοσης κατά 1,5 ίππο.
RX 250 – Μακρύτερη τελική μετάδοση, 14/51 από 13/50.
Τελικό εξάτμισης – Και στα δύο δίχρονα RX ο σιγαστήρας έχει επανασχεδιασμένα σωθικά για αυξημένη αντοχή
Ελαστικά – Η νέα γενιά της Dunlop υπόσχεται κορυφαία πρόσφυση με μικρότερο βάρος από πριν
Τιμόνι – Τα κουμπιά που ελέγχουν τις ρυθμίσεις των Launch Control και Quickshifter τοποθετούνται στο μαξιλάρι στο κέντρο του τιμονιού, μαζί με το κουμπί επιλογής χαρτογραφήσεων κινητήρα.
Τα motocross μοντέλα της Beta για το 2027 αναμένονται στις αγορές σε δύο φάσεις: από τα μέσα Ιουνίου το RX 450 4T και από τον Ιούλιο τα δίχρονα RX 250/350 και το νέο RX 250 4T.