Royal Enlield 650 “Touring Cruiser”: Η ευρωπαϊκή έκδοση
Πιο σπορ και πιο χρηστικό
Από τον
Μπάμπη Μέντη
8/1/2021
Ο φωτογραφικός φακός έπιασε στους δρόμους της Ινδίας μια μοτοσυκλέτα της Enfield με τον δικύλινδρο κινητήρα των Interceptor και Continental GT 650, που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα πλαισίου αναρτήσεων του Cruiser 650, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο πριν μπει στην παραγωγή. Παρά την κοινή εξωτερική εμφάνιση του πλαισίου και του μεγάλου ρεζερβουάρ, μπορούμε να δούμε δια γυμνού οφθαλμού πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εργονομία της θέσης οδήγησης, αλλά και στο συνολικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.
Τα μαρσπιέ εδώ είναι στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και όχι εμπρός, οι πλάκες του upside-down πιρουνιού είναι φαλτσοκομμένες, το τιμόνι είναι πολύ πιο χαμηλό και ίσιο, ενώ υπάρχει και ζελατίνα πάνω από τον προβολέα για προστασία από τον αέρα. Όλα αυτά συνθέτουν μια πιο ευρωπαϊκού τύπου μοτοσυκλέτα, που έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για καθημερινή χρήση στους δρόμους της πόλης, αλλά και για ταξίδια σε επαρχιακούς δρόμους.
QJMOTOR SRT 125 DX 2026 – Νέα adventure παρουσιάστηκε στην έκθεση της Λυών με πιστοποίηση Euro 5+
Απευθείας από τη γαλλική έκθεση αποκαλύπτουμε τον νέο βενιαμίν της οικογένειας SRT που η QJMOTOR φέρνει στην Ευρώπη.
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
27/2/2026
Η adventure γκάμα της QJMOTOR ετοιμάζεται να υποδεχτεί δύο νέα μέλη, το SRT 300 DX που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας - έχοντας πρώτα εμφανιστεί και στην EICMA 2025 - καθώς και το νέο SRT 125 DX που κάνει το πανευρωπαϊκό του ντεμπούτο αυτές τις μέρες στην Έκθεση της Λυών στη Γαλλία, όπου το ΜΟΤΟ είναι παρόν.
Το νέο 125 χτίζεται πάνω στην ίδια σχεδιαστική βάση με το 300, με εμφάνιση μεγάλης μοτοσυκλέτας που από μπροστά θυμίζει κάτι από Honda Africa Twin και - ίσως λίγο περισσότερο - το MV Agusta Lucky Explorer 5.5 με τον κινητήρα της QJMOTOR/Benelli που τελικώς δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.
Το SRT 125 DX βασίζεται στον ίδιο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα που φορά το COV 125 με απόδοση 15 hp στις 9.500 rpm και 1.3 kgm στις 7.500 rpm για υγρό βάρος 129 κιλών.
Στημένο για χρήση σε κάθε είδους έδαφος, κυλά σε τροχούς 21 και 18 ιντσών, φορά ανεστραμμένο μη ρυθμιζόμενο πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ με μοχλικό με μόνη διαθέσιμη ρύθμιση την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ φρενάρει με έναν δίσκο 300 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δίσκο 220 mm με μονοπίστονη πίσω, υποστηριζόμενο από δικάναλο σύστημα ABS.
Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί οι διαδρομές των αναρτήσεών του, οι ικανότητές του εκτός δρόμου φωτογραφίζονται και από τη χορταστική ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα 225 mm, με τον αναβάτη να κάθεται σε ύψος 860 mm.
Στον εξοπλισμό του ξεχωρίζει η έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (GPS), ενώ διαθέτει και τις απαραίτητες παροχές φόρτισης USB, μια τύπου Α και μια τύπου C.
Το SRT 125 DX παρουσιάστηκε στη Λυών με πιστοποίηση Euro 5+ και ήδη έχει ανακοινωθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία (προς €3.999) και η Πολωνία, αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα, καθώς αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα όπου κουμπώνει αρμονικά με τα δεδομένα της αγοράς. Λογικά αυτό θα συμβεί μετά το ανάλογο SRT 300 DX, που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της QJMOTOR, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.