Royal Enlield 650 “Touring Cruiser”: Η ευρωπαϊκή έκδοση

Πιο σπορ και πιο χρηστικό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/1/2021

Ο φωτογραφικός φακός έπιασε στους δρόμους της Ινδίας μια μοτοσυκλέτα της Enfield με τον δικύλινδρο κινητήρα των Interceptor και Continental GT 650, που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα πλαισίου αναρτήσεων του Cruiser 650, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο πριν μπει στην παραγωγή. Παρά την κοινή εξωτερική εμφάνιση του πλαισίου και του μεγάλου ρεζερβουάρ, μπορούμε να δούμε δια γυμνού οφθαλμού πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εργονομία της θέσης οδήγησης, αλλά και στο συνολικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Τα μαρσπιέ εδώ είναι στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και όχι εμπρός, οι πλάκες του upside-down πιρουνιού είναι φαλτσοκομμένες, το τιμόνι είναι πολύ πιο χαμηλό και ίσιο, ενώ υπάρχει και ζελατίνα πάνω από τον προβολέα για προστασία από τον αέρα. Όλα αυτά συνθέτουν μια πιο ευρωπαϊκού τύπου μοτοσυκλέτα, που έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για καθημερινή χρήση στους δρόμους της πόλης, αλλά και για ταξίδια σε επαρχιακούς δρόμους. 

Royal Enfield Classic 350 Gorkha Edition: Στα χακί για την ινδική αγορά

Η νέα έκδοση του Classic 350 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καινούργια χρωματική επιλογή
royal enfield classic 350 gorkha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Royal Enfield κυκλοφορεί στην Ινδία έναν νέο χρωματισμό για το πιο εμπορικό της μοντέλο, το Classic 350 που σπάει τα ταμεία με πωλήσεις που φέτος φτάνουν κοντά στις 40.000 μοτοσυκλέτες κάθε μήνα!

Αν και οι Ινδοί το αποκαλούν Classic 350 Gorkha Edition, επί της ουσίας δεν είναι μια νέα έκδοση αλλά μάλλον ένα ακόμη χρώμα στην παλέτα που ήδη μετρούσε άλλες επτά επιλογές (στην Ινδία). Σε τεχνικό και εξοπλιστικό επίπεδο το νέο Gorkha Edition δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από κάθε άλλο Classic 350 της τρέχουσας γκάμας, πλην του χακί χρώματος (Gorkha Green) και του συμβόλου στα πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα.

Royal Enfield

Εκεί θα βρούμε δύο διασταυρωμένα μαχαίρια Khukri, όπλο που προέρχεται από το Νεπάλ και είναι χαρακτηριστικό εξάρτημα και πλέον έμβλημα των παραδοσιακών ταγμάτων Gorkha του Ινδικού Στρατού, τα οποία τιμά εδώ η Royal Enfield.

Λογικά αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δούμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που παρουσιάστηκε τώρα στην Ινδία, μιας και η λέξη Gorkha δεν έχει αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας και προφανώς απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, όπου το στρατιωτικό έμβλημα έχει συναισθηματική αξία για το κοινό.

Το χακί πάντως ταιριάζει μια χαρά στο Classic 350 και εύκολα θα βλέπαμε μια τέτοια επιλογή στην ευρωπαϊκή γκάμα της Royal Enfield, με ή χωρίς το σήμα των ταγμάτων Gorkha.