Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Σχέδια της Honda για νέο μικρό BOL D'OR

Μια ανάρτηση που καθορίζει το πλαίσιο

Αυτά τα καινούρια σχέδια που κατέθεσε η Honda, μας δείχνουν πως δουλεύουν πάνω σε μια νέα πίσω ανάρτηση μονού αμορτισέρ χωρίς μοχλικό. Αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά πράγματα, όμως δημιουργεί ένα πεδίο συζήτησης που αφορά την παρουσίαση κάποιου νέου μοντέλου στην μικρο-μεσαία κατηγορία κυβισμού, καθώς είναι σαφές πως μαζί με την πίσω ανάρτηση σχεδιάζουν και ένα νέο περιμετρικό πλαίσιο με κεντρική δοκό.

Στις μέρες μας, τέτοιου είδους περιμετρικά πλαίσια συνήθως επιλέγονται από τους σχεδιαστές για μοτοσυκλέτες με κλασσική εμφάνιση, καθώς δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία σχεδιασμού για το ρεζερβουάρ ή για μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με μονοκύλινδρους ή δικύλινδρους κινητήρες λόγω της εύκολης και οικονομικής κατασκευής τους. Αυτή τη στιγμή η Honda χρησιμοποιεί περιμετρικά πλαίσια στα κλασσικά τετρακύλινδρα CB 400 (πωλείται μόνο στην ιαπωνική αγορά) και στα CB 1100.

CB400 Super Four

Και τα δύο αυτά μοντέλα έχουν δύο αμορτισέρ πίσω, οπότε μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η νέα ανάρτηση μονού αμορτισέρ αφορά κάποιο το νέο CB 400. Μην ξεχνάμε πως η Honda θα βγάλει σε λίγο καιρό στην παραγωγή το νέο BOL D'OR βασισμένο στα μηχανικά μέρη του CB1000R, οπότε η δημιουργία ενός νέου πλαισίου και πίσω ανάρτησης για να μπει ο μικρός τετρακύλινδρος των 400 κυβικών και να δημιουργήσουν ένα mini-BOL D'OR για την τοπική αγορά δεν είναι παράλογη σκέψη.

 

CB1000 Concept

Θα μπορούσε να είναι και μια νέα ανάρτηση για τα CB 300 ή τα CB 500 της Ευρωπαϊκής αγοράς, όμως τα σημερινά μοντέλα έχουν ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο με δύο δοκούς που συνδέουν σχεδόν ευθύγραμμα τη βάση του ψαλιδιού με τον λαιμό και θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα.