Suzuki: Έρχεται νέα δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στις 4 Ιουλίου

Αινιγματικό teaser με την μαύρη μπάλα του μπιλιάρδου να "δείχνει" τον 800άρη κινητήρα
Suzuki
Από τον

Παύλο Καρατζά

1/7/2025

Η Suzuki προμηνύει την έλευση νέου μοντέλου στις 4 Ιουλίου με μία αινιγματική δημοσίευση στα κοινωνικά της δίκτυα, δείχνοντας μία μαύρη μπάλα του μπιλιάρδου με το νούμερο "8" και το σλόγκαν “Save the Date 4th July”.

Η παραπάνω δημοσίευση μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία νέα μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 776 κυβικών εκατοστών, που ήδη φέρουν οι μοτοσυκλέτες GSX-8R, GSX-8S, V-Strom 800 και V-Strom800 DE. Όπως βλέπετε στις δύο πρώτες η Suzuki χρησιμοποιεί τον αριθμό "8" για να δείξει τον μέγεθος του κινητήρα και λογικά αυτό το μοτέρ θα φέρει και η νέα μοτοσυκλέτα που θα δούμε σε λίγες ημέρες, ως μέλος της σειράς GSX-8.

Το σενάριο που κυριαρχεί για τη νέα μοτοσυκλέτα είναι ότι πρόκειται να παρουσιαστεί μια έκδοση με ρετρό αισθητική που θα φέρει τον εν σειρά δικύλινδρο. Αν και υπάρχει και το SV650 που παίζει αυτόν τον ρόλο στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας, το πέρασμα στη νέα πλατφόρμα θεωρείται δεδομένο, αν και ο V2, ένας από τους μακροβιότερους όλων των εποχών, ταιριάζει καλύτερα αισθητικά σε μια ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα.

Δεν είναι απίθανο βέβαια να δούμε μια crossover μοτοσυκλέτα με αυτόν τον κινητήρα που θα έρθει για να τοποθετηθεί απέναντι στα Yamaha Tracer 7, Kawasaki Versys 650, Honda NC750X, Triumph Tiger Sport 660 κ.α. με 17ρηδες τροχούς και στα δύο άκρα και αναρτήσεις με μικρότερες διαδρομές και περισσότερο ασφάλτινο set up.

Yamaha: Εξελίσσει την πιο ισχυρή Tenere με CP3! – Οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν το MOTO

Με τον γνωστό μας τρικύλινδρο κινητήρα CP3
Yamaha: Εξελίσσει την πιο ισχυρή Tenere με CP3! – Οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν το MOTO
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η ισχυρότερη Yamaha Tenere αναμένεται την περίοδο Q42027-2028 φορώντας τον γνωστό μας τρικύλινδρο κινητήρα CP3, τροχούς 21 ιντσών μπροστά και 18 πίσω και μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την στιγμή που σας γράφαμε πως η Ιαπωνική εταιρεία θα παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα την επόμενη τριετία. Ένα από αυτά όπως σας αποκαλύψαμε θα είναι το μικρό Tenere και είχαμε επίσης αναφέρει πως οι Ιάπωνες είναι πιθανό να λανσάρουν και μεγάλο Tenere, με τον εξαιρετικό κινητήρα CP3 που έχουν στην γκάμα τους και να μας δώσουν ένα τρικύλινδρο Tenere με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Σε αυτό το σημείο βέβαια χρειάζεται μία απαραίτητη διευκρίνηση. Είναι χρόνια που ακούμε για μεγάλο Tenere, περίπου τρία χρόνια μετά την έλευση του Tenere 700 ξεκίνησε η φημολογία ενώ με την έλευση των πλατφορμών παραγωγής εικόνων, κάθε βδομάδα θα δεις και ένα νέο σχέδιο να έρχεται στην επιφάνεια. Εδώ δεν έχουμε μία τέτοια περίπτωση, ενώ δεν υπάρχει και κάποια φωτογραφία που να έχει διαρρεύσει.

Εκείνο που διαφέρει είναι πως έρχεται στο προσκήνιο άλλη μία πηγή πληροφορίας, αυτή τη φορά από την Γερμανία, όπου συνάδελφοι μας επιβεβαιώνουν όσα έχουμε αναφέρει παλαιότερα, προσθέτοντας πως πλέον έχουμε περάσει σε πιο τελικό στάδιο. Αναφέρουν λοιπόν πως η Yamaha πράγματι ετοιμάζει μία μεγαλύτερου κυβισμού Tenere με τον τρικύλινδρο CP3 κινητήρα των Ιαπώνων και με τροχούς 21 ιντσών μπροστά και 18 ιντσών πίσω, όπως και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, στοχεύοντας από την αρχή στην πραγματική, εκτός δρόμου οδήγηση, στον δρόμο που χάραξε το μεσαίο Tenere.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως άνθρωποι της εταιρείας τόνισαν ότι έχουν προστατέψει πολύ καλά τα πρωτότυπα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και πραγματοποιούν δοκιμές, ενώ το γεγονός πως κυκλοφορούν σε Ιαπωνικό έδαφος είναι από μόνος του λόγος που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί κάποια φωτογραφία της τελικής του μορφής.

Ωστόσο είναι κάτι που ετοιμάζουν χρόνια και δυστυχώς δεν έρχεται και άμεσα. Είναι δεδομένο πως δεν θα το δούμε την χρονιά που τώρα ξεκινά, όμως υπάρχουν ελπίδες να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο 2027, είτε ώς σκίτσο που θα ανέβει σε κάποιες από τις πλατφόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ, για προετοιμασία Έγκρισης Τύπου, είτε κανονικής φωτογραφίες όταν θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Yamaha θα έχει 10 νέες μοτοσυκλέτες όπως ξεκάθαρα ανέφερε στη συνέντευξή μας, ο Πρόεδρος της Yamaha Motor Europe, που μάλιστα πέρασε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα για διακοπές με την οικογένειά του. Έχοντας αναλάβει σχετικά πρόσφατα τα καθήκοντα στο υψηλότερο σκαλί διοίκησης που υπάρχει στην Ευρώπη, έχει επιβάλει το δόγμα "Δεν κυκλοφορούμε τα προϊόντα μας παρά μόνο όταν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. (για να ξέρει ο κόσμος πως) Όταν κάνουμε κάτι, το κάνουμε σωστά!”. Που σημαίνει πως όταν εμφανιστεί κάποια κατασκοπευτική φωτογραφία θα είναι μοντέλο σε τελικό στάδιο, με έτοιμη την γραμμή παραγωγής να ξεκινήσει.

Για αυτό και είναι πιθανότερο το 2028 ως ένας ορίζοντας κυκλοφορίας στα καταστήματα, χωρίς όμως να αποκλείεται το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Άλλωστε η δέσμευση του κ.Olivier Prevost για περισσότερα από δέκα μοντέλα μέσα στο 2027, με τουλάχιστον τρεις νέους κινητήρες, δεν γίνεται να συμπληρωθεί αφήνοντας τεράστια κενά στην γκάμα, όπως είναι το επόμενο βήμα μετά το Tenere 700.

 Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που θα κυκλοφορήσει ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο Tenere, όχι επειδή κάποιος χρειάζεται περισσότερα κυβικά και άλογα για το χώμα, αλλά επειδή είναι επιχειρηματικό λάθος να διώχνεις κάποιον από την αγκαλιά της εταιρείας όταν θέλει να κάνει το επόμενο βήμα από την μοτοσυκλέτα που έχει. Αντίστοιχα χρειάζεται και μία για να τον βοηθήσει να κάνει το πρώτο, ή ως δεύτερη βοηθητική μοτοσυκλέτα για χρήση στο χώμα, για όσους μπορούν να έχουν δύο.

Τα κενά στη γκάμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Yamaha που θέλει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος όπως ήταν το Super Tenere 1200 που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσια τους υπόλοιπους.

Στο μεταξύ είναι τόσο λογικό βήμα που ιδιώτες το κάνουν μόνοι τους, όπως εδώ:
 

Ιδιοκατασκευή Yamaha Ténéré 900 - H τρικύλινδρη Adventure που δεν θέλει να φτιάξει η Yamaha

"Τουλάχιστον όχι ακόμα"

Tenere 900 είναι το πιο λογικό όνομα που θα μπορούσε να έχει η νέα μοτοσυκλέτα, αλλά μένει να δούμε και πως θα ονομάζεται και πως μοιάζει.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη φορά, είναι πως υπάρχει, εξελίσσεται πολύ καιρό τώρα, αντίστοιχο με το πόσο πήρε την Yamaha να βγάλει το μεσαίο Tenere 700 και πως θα έχει πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες.

Ετικέτες