Suzuki: Νέος τετρακύλινδρος εν σειρά για Superbike

Το τέλος του GSX-R 1000 ίσως να μην είναι οριστικό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2022

Η Suzuki έχει καταφέρει να τρελάνει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας αποφάσεις που ποτέ δεν περιμέναμε να πάρει ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα ιαπωνικά εργοστάσια μοτοσυκλέτας.

Η απόφαση να σπάσει το συμβόλαιο με την Dorna και να φύγει άρον-άρον από τα MotoGP  αλλά και απ’ όλα τα πρωταθλήματα Superbike και Endurance, είναι κάτι που μέχρι τώρα ήταν ανήκουστο για ολόκληρη την κουλτούρα της ιαπωνικής βιομηχανίας στο σύνολό της.

Οι Ιάπωνες μέχρι σήμερα, όχι μόνο τηρούσαν την υπογραφή τους μέχρι το τέλος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνειδητά χάσει χρήματα για να στηρίξουν τους συνεργάτες τους, ακόμα κι αν αυτοί οι συνεργάτες είχαν την απόλυτη ευθύνη για την αποτυχία μιας συμφωνίας.

Ακόμα πιο “τρελή” είναι η ιστορία της τελευταίας GSX-R 1000 που παρουσιάστηκε το 2017, διαθέτοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η Suzuki ήξερε από τότε πως μετά από δύο χρόνια θα έπρεπε να τον προσαρμόσει στις προδιαγραφές Euro 5, καθώς η Ε.Ε. είχε ενημερώσει τους κατασκευαστές πολλά χρόνια πριν για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νέων προδιαγραφών και μάλιστα είχε δώσει και πολλές παρατάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ήρθε η στιγμή των Euro 5 προδιαγραφών η Suzuki απλώς απέσυρε το GSX-R 1000 από την αγορά της Ευρώπης και συνέχισε να το πουλά στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Αυτό το έκανε μέχρι φέτος, διότι και στην Ιαπωνία θα εφαρμοστεί το 2023 η “Φάση 2” των εθνικών τους προδιαγραφών ρύπων, με αποτέλεσμα να διακοπεί και εκεί η πώληση του GSX-R 1000. Έτσι λίγο πριν φύγει το 2022 η Suzuki ανακοίνωσε πως σταματά οριστικά την παραγωγή του GSX-R 1000 για όλες τις αγορές του κόσμου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αναπάντεχη έκπληξη για όλους μας η κατάθεση πατεντών της Suzuki για έναν νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, ο οποίος θα έχει στρόφαλο που θα περιστρέφεται αντίστροφά όπως στις GSX-RR των MotoGP.

Οι πατέντες έχουν ημερομηνία του 2021, όμως στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιαπωνίας κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή πριν μερικούς μήνες.

 

Η μοναδική superbike παραγωγής που έχει αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο είναι η Ducati Panigale V4. Το κέρδος από αυτή την διάταξη είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η στροφορμή του στροφάλου στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και όλες οι μοτοσυκλέτες των MotoGP ακολουθούν αυτόν τον κανόνα.

Το μειονέκτημα είναι η ύπαρξη ενός ακόμα άξονα μεταξύ στροφάλου και κιβωτίου ταχυτήτων, όμως όπως βλέπουμε στο σχετικό σχέδιο, ο νέος κινητήρας είναι ελάχιστα πιο ογκώδης από τον κινητήρα του σημερινού GSX-R 1000, κυρίως στην περιοχή του κάτω μέρους των κάρτερ.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine που δημοσιοποίησε τις πατέντες, ακόμα δεν είναι σαφές αν η Suzuki έχει πρόθεση να παρουσιάσει μια καινούρια GSX-R 1000 ή αν απλώς κατέθεσε τα σχέδια με τις πατέντες για να τα έχει έτοιμα… άμα αποφασίσει να φτιάξει καινούρια superbike….

Συνήθως οι συντάκτες του Young Machine έχουν πολύ καλή πληροφόρηση μέσα από τα κεντρικά γραφεία των ιαπωνικών εργοστασίων, οπότε για να κρατάνε μικρό καλάθι σχετικά με το πότε θα δούμε στην παραγωγή το επόμενο GSX-R 1000, μάλλον κάτι θα ξέρουν…     

 

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες