Suzuki - Ο αντικαταστάτης του SV650 με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα

Και εμφάνιση σε στιλ GSX-S1000
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/9/2022
Δίπλα στο επερχόμενο Suzuki V-Strom 650 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, που σας είχαμε δείξει σε “κατασκοπικές” φωτογραφίες κατά τη δοκιμή του στο πέρασμα του Stelvio, εθεάθη και το SV650 του 2023, που πατάει στην ίδια βάση.
 
Ο εν σειρά κινητήρας είναι η πλέον προτιμητέα σύγχρονη διάταξη στα δικύλινδρα μοντέλα, και η Suzuki εισέρχεται και αυτή στο ρεύμα των καιρών, αντικαθιστώντας τον αειθαλή V2 των 645 κ.εκ. στα V-Strom (Strom πλέον;) και SV (S κάτι;) του 2023, για να κάνουν παρέα στα επίσης δικύλινδρα εν σειρά Yamaha MT-07 / Tracer / KTM 790 / 890 Duke & Adventure, Kawasaki Ninja 650 / Z650, BMW F 900 XR / R, Triumph Bonneville, Aprilia Tuono 660, Morini X-Cape 650, Brixton 500X/XC, CFMOTO 650, VOGE σειρά 500, Honda NC750X και CB500X/F/R, και στο επερχόμενο Transalp 750, μεταξύ άλλων. Αντίο V2, ήσουν ωραίος όσο κράτησες.
Τα πλεονεκτήματα του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα περιλαμβάνουν την εύκολη και οικονομική κατασκευή, τα λιγότερα εξαρτήματα του, το μικρότερο βάρος, την πιο σωστή ψύξη και των δύο κυλίνδρων, τους λιγότερους κραδασμούς με χρήση στροφάλου 270 μοιρών (μόνο ο V2 με στρόφαλο 90 μοιρών έχει λιγότερους κραδασμούς), το πιο οικονομικό και εύκολο service, κ.α.
 
Ακόμα δεν γνωρίζουμε την χωρητικότητα του νέου κινητήρα της Suzuki, αν και πηγές κάνουν λόγο για 800 κ.εκ.. Φυσικά θα είναι ψεκαστός και αναμένεται να διαθέτει τόσο Riding Modes όσο και ηλεκτρονικά βοηθήματα.
 
Νέος κινητήρας λοιπόν, που συνδυάζεται όμως και με νέο πλαίσιο, το οποίο για να μην ανεβάσει το κόστος όπως και είναι το ζητούμενο στη μεσαία κατηγορία, αναμένεται να είναι ατσάλινο σωληνωτό, τύπου χωροδικτύωμα.
 
Στις φωτογραφίες φαίνεται ένα ανάλογο υποπλαίσιο, ενώ το ψαλίδι είναι αλουμινίου, και αμφότερα τα μοντέλα έχουν ανάποδο πιρούνι και ψηφιακή LCD (και όχι TFT) οθόνη οργάνων.
Προχωρώντας τώρα στις διαφορές των V-Strom / SV, ο αντικαταστάστης του SV650 θα έχει χυτούς τροχούς 17 ιντσών, δυο ακτινικές δαγκάνες στα μπροστινά δισκόφρενα, μια κοντή εξάτμιση με τελικό κάτω από τον κινητήρα, νέο κοστούμι, και νέο προβολέα με δυο LED φωτιστικά σώματα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο, που θυμίζουν το στιλ του πρόσφατα ανανεωμένου GSX-S1000. Και κάπως έτσι η μοτοσυκλέτα χάνει το κλασικό / vintage στιλ της για ένα περισσότερο σύγχρονο techno look.
 
Από την άλλη, ο αντικαταστάτης του V-Strom διαθέτει τροχούς 19 και 17 ιντσών με ακτίνες, φρένα προσανατολισμένα σε On-Off χρήση, ψηλότερη εξάτμιση, ποδιά αλουμινίου και νέο κοστούμι με επιρροές από το τρέχων μοντέλο, ενώ και εδώ τα διπλά φωτιστικά σώματα είναι τοποθετημένα σε κάθετη διάταξη.
 
Οι δυο μοτοσυκλέτες αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα στην EICMA 2022 τον Νοέμβριο, ως μοντέλα 2023.

Suzuki: Θα βγάλει νέα μοντέλα στα 350 και 500 κυβικά! Αντεπίθεση Hamamatsu

Έρχονται νέα μικρομεσαία μοντέλα από το Hamamatsu
Suzuki mid range expansion
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/12/2025

Η ιαπωνική εταιρεία εξετάζει την είσοδό της σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες μοτοσυκλετών, με τα οικονομικά, εύκολα στη απόκτηση και χρήση μοντέλα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία.

Κατά την πρόσφατη έκθεση EICMA στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος της Suzuki, Toshihiro Suzuki, και ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Σχεδιασμού Μοτοσυκλετών, Akira Kyuji, μίλησαν για την πιθανή επέκταση της εταιρείας στην κατηγορία 350 έως 500 κυβικών.

"Είναι μια κατηγορία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους πελάτες," δήλωσε ο Kyuji. "Φυσικά, κατασκευαστές όπως εμείς, πρέπει να κινηθούμε προς τα εκεί. Αν υπάρχει ζήτηση, πρέπει να ανταποκριθούμε."

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική βέβαια, από κατασκευαστές όπως εσάς, περιμένει κανείς να έχετε κινηθεί εκεί δημιουργώντας την ζήτηση ή ανιχνεύοντας τα πρώτα ψήγματα, όχι να απαντάτε κατόπιν πρόκλησης. Η Suzuki είχε κάποτε την γκάμα περισσότερο συμπληρώμενη από τώρα με απίστευτα αξιόπιστες μικρές ON-OFF, όπως το V-Strom 250, που συνεχίζει στις αγορές της Ασίας αλλά σταμάτησε λόγο κόστους στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δηλαδή άφησαν την πόρτα ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα, οπότε τώρα απλά διορθώνουν το λάθος εκείνο.

Φέτος, η Suzuki παρουσίασε το επερχόμενο SV-7GX, μια sport touring μεσαίου βάρους και κυβισμού μοτοσυκλέτα, εμφυσώντας και άλλη ζωή στον 645cc V-twin κινητήρα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1999, φέρνοντας την απέναντι στην Yamaha Tracer 7.

Suzuki mid range expansion

Η Suzuki διαθέτει ήδη έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 398cc με ψεκασμό καυσίμου για τα μοντέλα DR-Z4S και DR-Z4SM, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέα μοντέλα με τις απαραίτητες προσαρμογές. Η ισχύς του φτάνει τους 37,5 ίππους και είναι συμβατός με τα τελευταία πρότυπα Euro5+.

"Η ζήτηση για μοτοσυκλέτες μεταξύ 350 και 500 κυβικών αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο στην Ευρώπη," παραδέχτηκε ο Kyuji, σημειώνοντας ότι αγορές όπως η Κίνα έχουν δει μεγάλη άνοδο σε μοτοσυκλέτες αυτής της χωρητικότητας λόγω αλλαγών στη νομοθεσία.

Η δημοτικότητα των μικρότερων μοτοσυκλετών φαίνεται καθαρά μέσα από τις κινήσεις εταιρειών όπως η Royal Enfield, Triumph, BMW και KTM, οι οποίες συνεργάζονται με ινδικές εταιρείες για την παραγωγή προσιτών μικρομεσαίων μοτοσυκλετών.

Suzuki mid range expansion

Η Suzuki έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ινδία, έχοντας κατασκευάσει πάνω από εννέα εκατομμύρια μοτοσυκλέτες από το 2006. To νέο εργοστάσιο στη Kharkhoda της Haryana αναμένεται να ανοίξει με αρχική παραγωγική ικανότητα 750.000 μονάδων ετησίως.

Πολλά από τα νέα μοντέλα επιλέγουν retro σχεδιασμό, αντλώντας ιστορικά ονόματα από το παρελθόν των εταιρειών προσπαθώντας να προβάλουν μια συνέχεια, ακόμα και εκεί που έχει κοπεί, ενώ μένει να δούμε εάν η προσέγγιση της Suzuki θα είναι αντίστοιχη.

"Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε σχέδια μελλοντικών μοντέλων. Αλλά η ζήτηση είναι ζήτηση, και η δουλειά μας είναι να την καλύψουμε," πρόσθεσε ο Kyuji.

Ο Toshihiro Suzuki τόνισε επίσης την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών και τη σημασία να παρακολουθούν τις καινοτομίες της.

Suzuki mid range expansion

Παρά την παραγωγή νέων δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων 776cc με 82 ίππους, η Suzuki αποφάσισε να συνεχίσει να εξελίσσει τον 26 ετών 645cc V-twin κινητήρα για το SV-7GX του 2026.

"Τεχνικά, ένας δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας με γωνία κομβίων στροφαλοφόρου στις 270 μοίρες μπορεί να προσφέρει απόδοση σχεδόν σαν V-twin, αλλά το πλεονέκτημα του V κινητήρα είναι η συμπαγής σχεδίασή του. Η φιλοσοφία μας είναι να φτιάχνουμε μοτοσυκλέτες με χαμηλότερες σέλες, νομίζω ότι το πλεονέκτημα αυτού του V-twin κινητήρα είναι απλώς το μέγεθος της μοτοσυκλέτας, λεπτή και συμπαγής εσωτερική του σχεδίαση.

Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται με ride-by-wire και αμφίδρομο quickshifter. Όσο για μελλοντικά SV650 ή πιο σπορ S εκδόσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε, "Αυτός ο V-twin κινητήρας είναι ένας θησαυρός για τη Suzuki, και θέλουμε να τον διατηρήσουμε και να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, γιατί οι άλλοι κατασκευαστές δεν έχουν κάτι αντίστοιχο."