Suzuki Raider J: Αυτό είναι παπί για την Ελλάδα

Παρουσιάστηκε στις Φιλιππίνες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/2/2020

Η Suzuki έχει φτιάξει αρκετά παπιά στην ιστορία της και συνεχίζει να το κάνει, όμως ήταν η μόνη από τις τέσσερεις ιαπωνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που εμπορικά τα παπιά της έπιαναν μονίμως πάτο. Πέρα από την Honda που ίδρυσε την κατηγορία και έχει πάντα ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, η Yamaha με το Crypton, όσο και η Kawasaki με το Kaze-R, κατάφεραν να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα. Η Suzuki από την άλλη μεριά, έβλεπε πάντα αυτή την κατηγορία ως… αγγαρεία (!) και τα μοντέλα που παρουσίαζε έμοιαζαν να έχουν σχεδιαστεί μόνο για ταχυδρόμους. Τώρα όμως με το Raider J Crossover θα μπορούσε να χτυπήσει φλέβα χρυσού στη χώρα μας, ΑΝ υπήρχε η δυνατότητα να εισαχθεί. Το λέμε αυτό, διότι οι μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και τα ελαφρώς τρακτερωτά ελαστικά είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους άθλιους δρόμους μας, εξαφανίζοντας παράλληλα δύο από τα μεγάλα μειονεκτήματα των παπιών, που είναι η κακή άνεση από τις αναρτήσεις που τερματίζουν εύκολα, αλλά και γρήγορη φθορά τους, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η ιδέα για ένα on-off παπί, με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων δεν είναι αποκλειστική ιδέα της Suzuki, καθώς στις αγορές όλης της Ασίας που ο κόσμους δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μεγάλες μοτοσυκλέτες, οι κατασκευαστές έχουν παπιά σε όλες τις… γεύσεις! Παπιά-superbike, παπιά-touring, παπιά-enduro, παπιά να δουν τα μάτια σου. Το Raider J Crossover έχει έναν αερόψυκτο κινητήρα 113 κυβικών με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής και ημί-αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων.  Η τιμή του στις Φιλιππίνες θα είναι μόλις 1.200€! Δυστυχώς δεν είναι ούτε Euro5, ούτε καν Euro4, οπότε μην κάνετε όνειρα για να έρθει στην Ευρώπη.

Bimota BX 450 – Μπαίνει στην παραγωγή η πρώτη της Off-Road μοτοσυκλέτα

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένα κομμάτια
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Πρόκειται για ένα “παλιό” νέο, αφού η Bimota BX 450 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην EICMA του 2022 και το 2024 συμμετείχε στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Enduro, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία Raid TT. Τώρα η ιταλική εταιρεία μπαίνει στην τελική φάση του project με την παραγωγή της μοτοσυκλέτας.

Η πρώτη Off-Road μοτοσυκλέτα της Bimota βασίζεται στον κινητήρα και το πλαίσιο της KX 450 της Kawasaki, εταιρείας που κατέχει ποσοστό 49,9% της ιταλικής φίρμας από το 2019. Ο τετράχρονος υγρόψυκτος κινητήρας είναι χωρητικότητας 449 κυβικών και συνδυάζεται με 5τάχυτο κιβώτιο, ενώ το πλαίσιο είναι αλουμινένιο και περιμετρικό.

Bimota

Η BX 450 φέρει μπροστά ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 49 mm με διαδρομή 305 mm και μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με διαδρομή 307 mm πίσω που συνεργάζεται με ρυθμιζόμενο μοχλικό σύστημα Uni-Trak.

Στο σύστημα πέδησης βρίσκουμε δίσκο 270 mm που συνδυάζεται με διπίστονη δαγκάνα της Brembo μπροστά και δίσκο 240 mm με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 110,2 κιλά χωρίς υγρά, με το ντεπόζιτο να είναι χωρητικότητας 10,7 λίτρων.

Bimota

Στο θέμα του εξοπλισμού η Bimota διαθέτει δύο διαφορετικούς χάρτες, 10 επίπεδα traction control, launch control και σύστημα εξάτμισης Akrapovic. Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε περιορισμένα κομμάτια από τον Μάϊο και η τιμή της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ετικέτες