Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Triumph Bonneville 2021: Πιο δυνατά, πιο ελαφριά και πιο… όμορφα

Με αλλαγές σε κινητήρα, αναρτήσεις και εξοπλισμό

Για πολλούς κατασκευαστές οι νέες προδιαγραφές Euro 5 αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για να βελτιώσουν τεχνολογικά τους κινητήρες και τις μοτοσυκλέτες τους και η οικογένεια των Bonneville του 2021 της Triumph είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Ξεκινώντας από το πιο προσιτό οικονομικά μέλος της οικογένειας, το Street Twin δηλαδή, έχουμε μια νέα, πιο αναπαυτική σέλα με περισσότερο αφρώδες υλικό και μικρές αισθητικές αλλαγές στη βάση του προβολέα και τα πλαϊνά καπάκια. Τα ελαστικά στις χυτές ζάντες των 18” εμπρός και 17” πίσω είναι τα νέα Pirelli Phantom Sportscomp που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες. Η εμπρός τετραέμβολη δαγκάνα του μονού δισκόφρενου των 310mm είναι της Brembo, ενώ πίσω έχουμε μια δύο εμβόλων της Nissin με δίσκο 255mm. Η ιπποδύναμη του δικύλινδρου Euro 5 κινητήρα των 900 κυβικών έχει αυξηθεί στους 64 ίππους στις μόλις 7.500 και η ροπή των 6kg/m κορυφώνεται στις τις 3.800 στροφές, διατηρώντας έτσι τον απολαυστικά ροπάτο χαρακτήρα του.  Παρ’ όλα αυτά ο κόφτης στροφών έχει αυξηθεί κατά 500 στροφές. Υπάρχουν αλλαγές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κινητήρα, με ελαφρύτερο αντικραδασμικό άξονα, καπάκια κεφαλών μαγνησίου και λεπτότερο καπάκι συμπλέκτη.

Μαζί με την βασική έκδοση του Street Twin θα υπάρχει και η πανέμορφη έκδοση “Gold Line”, δυστυχώς όμως θα κατασκευαστούν μόνο 1.000 αντίτυπα και μόνο για το 2022. Ελπίζουμε να αλλάξουν άποψη…

Η πιο κλασική εμφανισιακά έκδοση Τ100 έχει φυσικά τις ίδιες αλλαγές στον κινητήρα των 900 κυβικών, αλλά εδώ έχουμε αλλαγές και στις αναρτήσεις με αναβαθμισμένο πιρούνι 41mm και νέα αμορτισέρ πίσω. Νέα είναι τα διπλά όργανα με περισσότερες ενδείξεις, όπως και το ματ μαύρο χρώμα στο μεγαλύτερο μέρος του κινητήρα. Στον εξοπλισμό άνεσης έχει προστεθεί θύρα USB και στα έξτρα υπάρχει δυνατότητα για προσθήκη θερμαινόμενων γκριπ.

Στο ίδιο πρόγραμμα δίαιτας έβαλαν τα “μεγάλα” μοντέλα με τον κινητήρα των 1200 κυβικών. Το Τ120 έχει ελαφρύτερες ζάντες με ακτίνες και στεφάνια αλουμινίου. Η ονομαστική ιπποδύναμη είναι τώρα στους 79 ίππους (από 80) και έχει ελαφρύτερο στρόφαλο και νέο συμπλέκτη.    

Τα Speedmaster και Bobber έχουν την έκδοση με τους 77 ίππους. Σημαντική αναβάθμιση στο Speedmaster είναι το νέο χοντρό πιρούνι των 47mm και η πιο αφράτη σέλα για τον συνεπιβάτη. Στο Bobber έχουμε αντίστοιχες αλλαγές στις αναρτήσεις αλλά και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ που αυξάνει την αυτονομία κατά 33%. Νέος είναι και ο LED προβολέας, όπως και το φινίρισμα στα καπάκια του κινητήρα.