Yamaha MT-10 2016

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/11/2015

Το streetfighter που περιμένει ο κόσμος;

Η σειρά MT ήταν το επίκεντρο της φετινής EICMA για την Yamaha και μαζί με το MT-03 ήρθε να προστεθεί και η ναυαρχίδα, το MT-10! Με το τετρακύλινδρο MT-10 η σειρά είναι τώρα πλήρης αφού έχει από μονοκύλινδρο (MT 125) δύο δικύλινδρους (MT-03 και MT-07) κι ένα τρικύλινδρο (MT-09).

Έχουμε ξανά πει ότι η σειρά αυτή διέσωσε την Yamaha σε μία δύσκολη εποχή για την θέση της εμπορικά στην Ευρώπη - και μαζί με το Tracer την έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Το MT-07 μία από τις πιο οικονομικές προτάσεις, είχε αρκετές εκπτώσεις στην ποιότητα, όπως έχουμε αναλύσει σε δοκιμές και συγκριτικά, ενώ τα πράγματα στο MT-09 ήταν πολύ καλύτερα και τώρα, με βάση όσα είδαμε, στο MT-10 η σειρά αναβαθμίζεται ποιοτικά ακόμα περισσότερο!

Με εμφάνιση που σίγουρα δεν πρόκειται να αρέσει σε όλους ανεξαρτήτως, (πράγμα που δεν είναι μειονέκτημα) το MT-10 ξεχωρίζει, ενώ δεν γίνεται να παραβλέψεις ότι θυμίζει το K1300R της BMW, με το οποίο όμως δεν θα έχει καμία σχέση, όπως μαρτυρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Γιατί με μεταξόνιο στα 1400mm δεν στοχεύει σε ταξιδιωτικές δυνατότητες, όπως το συγκεκριμένο BMW, αλλά σε ευελιξία και παιχνίδι σε στροφές.

Αλουμινένιο Deltabox πλαίσιο, επιθετική σχεδίαση και κατανομή βάρους που φορτίζει τον εμπρός τροχό, με αναρτήσεις που έχουν μελετηθεί με βάση την YZF-R1, υπόσχονται μία γυμνή μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για παιχνίδι.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 998 κυβικών, προέρχεται από την R1 και δέχτηκε αρκετές αλλαγές για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και στις μεσαίες, και οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή, τον ψεκασμό αλλά και τον στρόφαλο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις η “Standard”, η “A” και η “B”, με την “A” να είναι η πιο σπορ από τις τρεις, σε μια ονοματολογία για τα διαφορετικά mode, που πρώτο εισήγαγε το MT-09.

Το traction control έχει τρεις καταστάσεις λειτουργίας, με την πρώτη να είναι η λιγότερο παρεμβατική ενώ θα έχει και μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση που καθιστά ελαφρότερη την αίσθηση στην μανέτα. Από πλευράς άνεσης έχει προστεθεί και cruise control που μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα 50km/h μέχρι τα 180km/h με 4η και πάνω. Βέβαια το cruise control είναι πλέον το ευκολότερο πράγμα να προστεθεί από πλευράς εξοπλισμού, από την στιγμή που υπάρχει ride by wire. Η αύξηση της ταχύτητας από τον διακόπτη θα γίνεται σε βήματα των δύο και όχι του ενός ή των πέντε χιλιομέτρων.

Από τα βασικά επίσης χαρακτηριστικά, είναι η 4 σε 2 σε 1 εξάτμιση τιτανίου με επανασχεδιασμένες βαλβίδες εξαγωγής

Μπροστά έχει ανεστραμμένο πιρούνι KYB με διάμετρο 43mm και 120mm διαδρομή και πίσω ένα ευμεγέθη αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό και αντίστοιχα δύο δίσκοι 320mm εμπρός με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες και ένας δίσκος 220mm πίσω. Το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό και αυτή την στιγμή η Yamaha δεν διευκρινίζει αν είναι παραμετροποιήσιμο κι αν απενεργοποιείται, όπως μπορεί να γίνει με το traction control.

Οι προβολείς είναι LED και υπόσχονται καλή απόδοση την νύχτα, αν και μονάχα η δοκιμή μπορεί να το αποδείξει αυτό, προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι για την  ομοιότητα με το BMW, αλλά κι εκείνον τον συμπαθητικό χαρακτήρα μίας παλιάς αμερικάνικης ταινίας, το “Number 5”!

 

Πέρα από τους προβολείς, από πλευράς εμφάνισης εντύπωση κάνει και το χρώμα Night Fluo, που θα είναι χαρακτηριστικό της σειράς για το ’16 και μαζί με τους κίτρινες ζάντες, προβλέπουμε ότι θα είναι ο συνδυασμός που θα προκαλέσει την περισσότερη συζήτηση. Το MT-10 θα υπάρχει σε μπλε και μαύρο και θα είναι διαθέσιμο από τον Μάιο του ’16.

Με μικρό μέγεθος, 17 λίτρα ρεζερβουάρ, παροχή ρεύματος για θερμαινόμενα γκριπ και μία μεγάλη σειρά από αξεσουάρ, το MT-10 αμφιταλαντεύεται για το πόσο εύκολα θα κάνει τα πράγματα για τον αναβάτη του στα ταξίδια, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτό το στάδιο… Πάντως στον πρόσθετο εξοπλισμό θα υπάρχει και quick shifter.

Από τις ημέρες του FZ1 με την περίεργη θέση οδήγησης, που ανάγκαζε τα πόδια να ανοίξουν πολύ στο σημείο του ρεζερβουάρ, το MT-10 θα είναι μία μεγάλη αλλαγή, αρκετές γενιές μπροστά. Το ζητούμενο είναι να εκπληρώσει τις επιθυμίες και στην δοκιμή, και να έχει αρκετά προσιτή τιμή. Το περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία!

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες