Yamaha Switch On: Πλήρης ηλεκτρική γκάμα δίκυκλων πόλης [VIDEO]

Σε τρία χρόνια οι πωλήσεις σε ιδιώτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2022

Η Yamaha παρουσίασε επίσημα το πρόγραμμα Switch On, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας γκάμας ηλεκτρικών δίκυκλων που ξεκινά από ελαφριά ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα και φτάνει έως ηλεκτρικά scooter με επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας των συμβατικών 125cc, δηλαδή της Α1 κατηγορίας διπλωμάτων.

Στο μέλλον η γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, όμως η βασική φιλοσοφία του προγράμματος Switch On είναι η αστική μετακίνηση ή όπως χαρακτηριστικά λέει η Yamaha, η ελευθερία μετακίνησης στα αστικά κέντρα.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για την παρουσίαση ενός νέου ηλεκτρικού scooter της A1 κατηγορίας, που βασιζόταν στο πρωτότυπο EO1 το οποίο είχε παρουσιάσει η Yamaha πριν δύο χρόνια στην έκθεση του Tokyo.

Όμως το πρόγραμμα Switch On δεν είναι ένα απλό διαφημιστικό σύνθημα για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο.

Συγκεκριμένα, η Yamaha θα συνεργαστεί με μία ή περισσότερες μεγαλουπόλεις και δήμους της Ευρώπης (χαρακτηριστικά ανέφεραν το Παρίσι, το Μιλάνο, την Μαδρίτη κ.τ.λ. που έχουν εξωφρενικό πρόβλημα μποτιλιαρίσματος αυτοκινήτων και τοπικής ρύπανσης) όπου θα δημιουργηθούν υπηρεσίες “κοινής χρήσης”, δηλαδή υπηρεσίες ενοικίασης.

Σε βάθος χρόνου τριών ετών και μετά από την εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει στο “πεδίο της μάχης των πόλεων”, η Yamaha θα ετοιμάσει την σειρά ηλεκτρικών μοντέλων που θα μπορούμε να αγοράσουν οι ιδιώτες.

 

Αντιθέτως, τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Yamaha, όπου η ιαπωνική εταιρεία είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο είδος εδώ και 30 χρόνια, αποτελούν ήδη μια τεράστια εμπορική επιτυχία και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια πλησιάζουν το 50% των πωλήσεων στην αγορά ποδηλάτων! Μάλιστα την εποχή της πανδημίας οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν.

 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση, ήταν το πρωτότυπο BO1, ένα ελαφρύ τύπου μοντέρνο ηλεκτρικό δίκυκλο, που συνδυάζει τις επιδόσεις και την αυτονομία ενός scooter 50cc με την απλότητα και την ευκολία χρήσης του ποδηλάτου.

Bajaj Pulsar N250 και NS200: Ανανεώνονται με WP αναρτήσεις, ride-by-wire και νέα οθόνη

Φωτογραφίες από την Ινδία αποκαλύπτουν την επόμενη μέρα των Pulsar
bajaj
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

Το Pulsar N250 μετρά κάμποσα χρόνια δίχως σημαντικές αλλαγές, διατηρώντας τη μορφή που είχε από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Στην Ινδία συζητιέται καιρό τώρα η ανανέωση της οικογένειας Pulsar, εν μέσω ενός περιβάλλοντος που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, με την επικαιρότητα να επιβεβαιώνει τις φήμες.

Μέσω ενός βίντεο που προέρχεται από την Ινδία, αποκαλύπτεται τώρα η ανανέωση δύο σημαντικών μοντέλων της οικογένειας αυτής, των Pulsar N250 και Pulsar NS200.

Από τα πλάνα του βίντεο αυτού βλέπουμε πως η Bajaj δεν αλλάζει δραστικά τις μοτοσυκλέτες της, καθώς σχεδιαστικώς μένει στις ίδιες γραμμές που είχαν από πριν. Η βασική διαφορά είναι η χρήση νέων αναρτήσεων, με το μπροστινό να γίνεται πλέον ανεστραμμένο και κοσμείται από την υπογραφή της WP.

Πρόκειται για πιρούνι WP Apex, το ίδιο που συναντάμε στο KTM 390 Duke και το οποίο φυσικά έχει γίνει πια προσβάσιμο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj μετά την εξαγορά της ΚΤΜ. Για την ακρίβεια, αυτές θα είναι οι πρώτες Bajaj που θα φορέσουν αναρτήσεις WP ως αρχική τοποθέτηση από το εργοστάσιο. Δεν είναι σαφές αν και τα αμορτισέρ είναι της WP, είναι όμως πολύ πιθανό.

Επιπλέον, το άλλο μεγάλο νέο για τα δύο μοντέλα είναι η άφιξη μιας οθόνης TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, πιθανότατα της ίδιας που πριν λίγο καιρό είχε παρουσιάσει η Bajaj στην Ινδία με το νέο Pulsar N160 4V, μοντέλο της ινδικής αγοράς που δεν έρχεται στην Ευρώπη. Λογικά θα διαθέτει συνδεσιμότητα και διαβάζουμε στον ινδικό Τύπο για δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου ώστε να προβάλλει πλοήγηση σε αυτήν.

Υπάρχουν ακόμη φήμες για χρήση ηλεκτρονικού γκαζιού, ride-by-wire, στα δύο αυτά μοντέλα, μαζί με το οποίο θα έρθουν ride modes και traction control, κάτι που πάντως μένει να επιβεβαιωθεί.

Τέλος, η ανανέωση των δύο Pulsar περιλαμβάνει ακόμη νέους διακόπτες για τον χειρισμό της οθόνης, προερχόμενους από τα KTM Duke, καθώς και ρυθμιζόμενες μανέτες.

Είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για ευρωπαϊκό ενδιαφέρον γι’ αυτές τις μοτοσυκλέτες της Bajaj, καθώς δεν έχουν καν παρουσιαστεί στην Ινδία. Οι φωτογραφίες αυτές ωστόσο επιβεβαιώνουν πως όντως η ινδική εταιρεία έχει στο άμεσο πλάνο της την ανανέωση και αναβάθμιση των Pulsar, οπότε αργά ή γρήγορα εκτιμούμε πως θα τα δούμε και στην Ευρώπη, ειδικά το Ν250 που ήδη έχει κάμποσα χρόνια στα μέρη μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RushLane (@rushlane)

 

Ετικέτες