Yamaha Switch On: Πλήρης ηλεκτρική γκάμα δίκυκλων πόλης [VIDEO]

Σε τρία χρόνια οι πωλήσεις σε ιδιώτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2022

Η Yamaha παρουσίασε επίσημα το πρόγραμμα Switch On, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας γκάμας ηλεκτρικών δίκυκλων που ξεκινά από ελαφριά ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα και φτάνει έως ηλεκτρικά scooter με επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας των συμβατικών 125cc, δηλαδή της Α1 κατηγορίας διπλωμάτων.

Στο μέλλον η γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, όμως η βασική φιλοσοφία του προγράμματος Switch On είναι η αστική μετακίνηση ή όπως χαρακτηριστικά λέει η Yamaha, η ελευθερία μετακίνησης στα αστικά κέντρα.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για την παρουσίαση ενός νέου ηλεκτρικού scooter της A1 κατηγορίας, που βασιζόταν στο πρωτότυπο EO1 το οποίο είχε παρουσιάσει η Yamaha πριν δύο χρόνια στην έκθεση του Tokyo.

Όμως το πρόγραμμα Switch On δεν είναι ένα απλό διαφημιστικό σύνθημα για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο.

Συγκεκριμένα, η Yamaha θα συνεργαστεί με μία ή περισσότερες μεγαλουπόλεις και δήμους της Ευρώπης (χαρακτηριστικά ανέφεραν το Παρίσι, το Μιλάνο, την Μαδρίτη κ.τ.λ. που έχουν εξωφρενικό πρόβλημα μποτιλιαρίσματος αυτοκινήτων και τοπικής ρύπανσης) όπου θα δημιουργηθούν υπηρεσίες “κοινής χρήσης”, δηλαδή υπηρεσίες ενοικίασης.

Σε βάθος χρόνου τριών ετών και μετά από την εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει στο “πεδίο της μάχης των πόλεων”, η Yamaha θα ετοιμάσει την σειρά ηλεκτρικών μοντέλων που θα μπορούμε να αγοράσουν οι ιδιώτες.

 

Αντιθέτως, τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Yamaha, όπου η ιαπωνική εταιρεία είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο είδος εδώ και 30 χρόνια, αποτελούν ήδη μια τεράστια εμπορική επιτυχία και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια πλησιάζουν το 50% των πωλήσεων στην αγορά ποδηλάτων! Μάλιστα την εποχή της πανδημίας οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν.

 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση, ήταν το πρωτότυπο BO1, ένα ελαφρύ τύπου μοντέρνο ηλεκτρικό δίκυκλο, που συνδυάζει τις επιδόσεις και την αυτονομία ενός scooter 50cc με την απλότητα και την ευκολία χρήσης του ποδηλάτου.

CFMOTO 700MT - Πρώτη επίσημη εμφάνιση

Ο αντικαταστάτης του 650MT σε έκθεση μοτοσυκλέτας στην… Αργεντινή
CFMOTO 700MT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/5/2023

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε στο σαλόνι του Buenos Aires στην Αργεντινή, το επερχόμενο CFMOTO 700MT που έρχεται να αντικαταστήσει το δημοφιλές και στη χώρα μας 650MT.

Εμφανισιακά το 700MT πατάει πάνω στα πρότυπα του 650ΜΤ, με ελαφρώς διαφορετικό προβολέα, νέο πίσω φωτιστικό σώμα, ανανεωμένο κοστούμι, συμβατικούς δίσκους αντί για “μαργαρίτες” στα φρένα μπροστά, μαύρο αντί χρυσό χρώμα στο πιρούνι, νέα σέλα, νέες χειρολαβές συνεπιβάτη και νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης.

Νέος είναι και ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που ανεβαίνει στα 693 κ.εκ. (από 649 κ.εκ.), διαθέτοντας 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, υγρόψυξη και ηλεκτρονικό ψεκασμό Bosch.

CFMOTO 700MT

Το πιθανότερο είναι ο κινητήρας αυτός να είναι ίδιος με εκείνον που κινεί την οικογένεια 700 CL-X, και αν αυτό όντως συμβαίνει τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο και για παρόμοια απόδοση 74 hp / 8.750 rpm και 6,2 kgm / 6.500 rpm, που θα ήταν μια σημαντική άνοδος επιδόσεων σε σχέση με τους 60,3 hp / 8.750 rpm και τα 5,7 kgm / 7.000 rpm.

Τα φώτα είναι full-LED, υπάρχει δικάναλο ABS στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ στα φρένα υπεύθυνη είναι η J.Juan.

CFMOTO 700MT

Ελαφρώς διαφορετική είναι όσον αφορά στην απεικόνιση των ενδείξεων η νέα έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων (TFT ήταν και στο τελευταίο 650MT).

CFMOTO 700MT

Και τέλος νέοι και πιο εργονομικοί είναι οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας.

CFMOTO 700MT

Σημειώστε πως ενώ η CFMOTO έχει επίσημες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του 700MT στο global site της, ακόμα δεν έχει ανεβάσει κανένα επίσημο τεχνικό χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες