Yamaha Switch On: Πλήρης ηλεκτρική γκάμα δίκυκλων πόλης [VIDEO]

Σε τρία χρόνια οι πωλήσεις σε ιδιώτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2022

Η Yamaha παρουσίασε επίσημα το πρόγραμμα Switch On, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας γκάμας ηλεκτρικών δίκυκλων που ξεκινά από ελαφριά ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα και φτάνει έως ηλεκτρικά scooter με επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας των συμβατικών 125cc, δηλαδή της Α1 κατηγορίας διπλωμάτων.

Στο μέλλον η γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, όμως η βασική φιλοσοφία του προγράμματος Switch On είναι η αστική μετακίνηση ή όπως χαρακτηριστικά λέει η Yamaha, η ελευθερία μετακίνησης στα αστικά κέντρα.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για την παρουσίαση ενός νέου ηλεκτρικού scooter της A1 κατηγορίας, που βασιζόταν στο πρωτότυπο EO1 το οποίο είχε παρουσιάσει η Yamaha πριν δύο χρόνια στην έκθεση του Tokyo.

Όμως το πρόγραμμα Switch On δεν είναι ένα απλό διαφημιστικό σύνθημα για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο.

Συγκεκριμένα, η Yamaha θα συνεργαστεί με μία ή περισσότερες μεγαλουπόλεις και δήμους της Ευρώπης (χαρακτηριστικά ανέφεραν το Παρίσι, το Μιλάνο, την Μαδρίτη κ.τ.λ. που έχουν εξωφρενικό πρόβλημα μποτιλιαρίσματος αυτοκινήτων και τοπικής ρύπανσης) όπου θα δημιουργηθούν υπηρεσίες “κοινής χρήσης”, δηλαδή υπηρεσίες ενοικίασης.

Σε βάθος χρόνου τριών ετών και μετά από την εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει στο “πεδίο της μάχης των πόλεων”, η Yamaha θα ετοιμάσει την σειρά ηλεκτρικών μοντέλων που θα μπορούμε να αγοράσουν οι ιδιώτες.

 

Αντιθέτως, τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Yamaha, όπου η ιαπωνική εταιρεία είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο είδος εδώ και 30 χρόνια, αποτελούν ήδη μια τεράστια εμπορική επιτυχία και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια πλησιάζουν το 50% των πωλήσεων στην αγορά ποδηλάτων! Μάλιστα την εποχή της πανδημίας οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν.

 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση, ήταν το πρωτότυπο BO1, ένα ελαφρύ τύπου μοντέρνο ηλεκτρικό δίκυκλο, που συνδυάζει τις επιδόσεις και την αυτονομία ενός scooter 50cc με την απλότητα και την ευκολία χρήσης του ποδηλάτου.

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες