Yamaha Tenere Raid (Big Tank) 2022: Κατέθεσε πατέντες

Διαφορετικό από το πρωτότυπο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/1/2022

Στην EICMA η Yamaha φρόντισε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το Tenere παρουσιάζοντας ένα “πρωτότυπο” όπως το αποκαλούσε (Raid Prototype), το οποίο είχε πάρα πολλές επεμβάσεις ουσίας στα μηχανικά μέρη και εξειδικευμένο off-road εξοπλισμό. Σημαντικότερες όλων ήταν η αυξημένη αυτονομία από την προσθήκη δεύτερου ρεζερβουάρ στο υποπλαίσιο και το CNC καπάκι στον μονόδρομο συμπλέκτη από τον CP2 του νέου R7. Φυσικά είχε και αναβαθμισμένες αναρτήσεις, αγωνιστικών προδιαγραφών εξάτμιση της Akrapovic και ελαφρώς μεγαλύτερων διαστάσεων φαίρινγκ.

Τώρα, το αμερικάνικο Cycle World φέρνει στη δημοσιότητα τα σχέδια που κατέθεσε η Yamaha στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. όπου δείχνουν ξεκάθαρα ένα Tenere με πολύ μεγαλύτερο σε όγκο ρεζερβουάρ με δύο τάπες και φαρδύ φαίρινγκ.

Με το μάτι, τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη δεν φαίνεται να έχουν διαφορές από το μοντέλο που κυκλοφορεί τώρα, όμως αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα για τις αλλαγές που μπορεί να έχει κάνει η Yamaha στον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε αν αυτή η έκδοση θα έχει τον μονόδρομο συμπλέκτη του R7 ή όχι και σίγουρα θα έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στις βασικές ρυθμίσεις των αναρτήσεων , αφού η κατανομή του βάρους και το συνολικό βάρος θα έχει σίγουρα μεταβληθεί από το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Επίσης τα όργανα μοιάζουν να έχουν το ίδιο σχήμα, αλλά σε αυτή την έκδοση ίσως να είναι έγχρωμα TFT ή τέλος πάντως να έχουν περισσότερες ενδείξεις. Ερωτηματικό παραμένει και η προσθήκη ηλεκτρονικών, κάτι που σίγουρα θα έχει να κάνει με την πολιτική τιμολόγησης της Yamaha και από το πόσο κοντά ή μακριά θα θελήσει να βρίσκεται από τα μοντέλα των υπόλοιπων εταιρειών. 

Νέο μοντέλο BMW ενόψει: Χαμηλό, μακρύ και σκοτεινό

Αποκαλυπτήρια την Παρασκευή 15 Μαΐου
bmw-new-model-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/5/2026

H BMW Motorrad δημοσίευσε μια ασαφή και σκοτεινή φωτογραφία για να προλογίσει την αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου την Παρασκευή 15/5 και ώρα 20:00 Ελλάδας (19:00 CEST).

Προφανώς δεν αποκαλύπτει περί τίνος πρόκειται, αλλά από τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε ένα μακρύ και χαμηλό σουλούπι που εύκολα θα ταίριαζε με ένα bagger μοντέλο.

Η BMW έχει ήδη στη γκάμα της baggers σε δύο μορφές, μια με τον μεγάλο boxer στο R 18 Β και μια με τον εξακύλινδρο στο Κ 1600 Β.

Τι νέο περιμένουμε από τους Γερμανούς; Ένα νέο μοντέλο που σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή σύντομα είναι το R20, με τον νέο μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών στα δύο λίτρα χωρητικότητας. Αυτό έχει ήδη εμφανιστεί σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην ετήσια εκδήλωση Concorso d’ Eleganza – Villa d’ Este στην Ιταλία, οπότε ίσως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα να είναι αυτή που θα μας συστήσει την έκδοση παραγωγής του πρώτου μοντέλου R 20.

Από την άλλη το σύγχρονη αισθητικής φωτιστικό σώμα μπροστά δεν μοιάζει τόσο ταιριαστό με ένα Heritage μοντέλο, οπότε ίσως εδώ η BMW να μας επιφυλάσσει μια διαφορετική έκπληξη. Ένα νέο K 1600 B, για παράδειγμα, ή ίσως κάτι εντελώς καινούργιο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές μέρες θα γνωρίζουμε πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Ετικέτες