Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Tenere Raid (Big Tank) 2022: Κατέθεσε πατέντες

Διαφορετικό από το πρωτότυπο

Στην EICMA η Yamaha φρόντισε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το Tenere παρουσιάζοντας ένα “πρωτότυπο” όπως το αποκαλούσε (Raid Prototype), το οποίο είχε πάρα πολλές επεμβάσεις ουσίας στα μηχανικά μέρη και εξειδικευμένο off-road εξοπλισμό. Σημαντικότερες όλων ήταν η αυξημένη αυτονομία από την προσθήκη δεύτερου ρεζερβουάρ στο υποπλαίσιο και το CNC καπάκι στον μονόδρομο συμπλέκτη από τον CP2 του νέου R7. Φυσικά είχε και αναβαθμισμένες αναρτήσεις, αγωνιστικών προδιαγραφών εξάτμιση της Akrapovic και ελαφρώς μεγαλύτερων διαστάσεων φαίρινγκ.

Τώρα, το αμερικάνικο Cycle World φέρνει στη δημοσιότητα τα σχέδια που κατέθεσε η Yamaha στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. όπου δείχνουν ξεκάθαρα ένα Tenere με πολύ μεγαλύτερο σε όγκο ρεζερβουάρ με δύο τάπες και φαρδύ φαίρινγκ.

Με το μάτι, τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη δεν φαίνεται να έχουν διαφορές από το μοντέλο που κυκλοφορεί τώρα, όμως αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα για τις αλλαγές που μπορεί να έχει κάνει η Yamaha στον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε αν αυτή η έκδοση θα έχει τον μονόδρομο συμπλέκτη του R7 ή όχι και σίγουρα θα έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στις βασικές ρυθμίσεις των αναρτήσεων , αφού η κατανομή του βάρους και το συνολικό βάρος θα έχει σίγουρα μεταβληθεί από το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Επίσης τα όργανα μοιάζουν να έχουν το ίδιο σχήμα, αλλά σε αυτή την έκδοση ίσως να είναι έγχρωμα TFT ή τέλος πάντως να έχουν περισσότερες ενδείξεις. Ερωτηματικό παραμένει και η προσθήκη ηλεκτρονικών, κάτι που σίγουρα θα έχει να κάνει με την πολιτική τιμολόγησης της Yamaha και από το πόσο κοντά ή μακριά θα θελήσει να βρίσκεται από τα μοντέλα των υπόλοιπων εταιρειών.