Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Tricity125 και 155 2022: Με κινητήρα Euro5, start/stop και Bluetooth

Εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα

Τα μικρότερα σε κυβισμό τρίροδα scooter της Yamaha δέχτηκαν μια γενναία τεχνολογική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τον Blue Core μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα, τον μοναδικό στην κατηγορία του με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (Variable Valve Actuation) η Yamaha έβαλε μια νέα γεννήτρια που ταυτόχρονα είναι και η μίζα εκκίνησης του κινητήρα.

Οπότε η κλασσική μίζα με το κόμπλερ και την ξεχωριστή γεννήτρια περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στη θέση τους έχουμε ένα μόνο ηλεκτρικό μοτέρ, συνδεδεμένο απευθείας με τον στρόφαλο που παράγει ρεύμα όσο δουλεύει ο κινητήρας και γίνεται η μίζα εκκίνηση όταν είναι σβηστός.

Αυτό σημαίνει πως πλέον είναι εφικτή η λειτουργία start/stop όταν περιμένεις ακίνητος στο φανάρι, εξοικονομώντας μερικές σταγόνες πολύτιμης βενζίνης, αν και τόσο ο 125 όσο και ο 155 ήταν ήδη από τους πιο οικονομικούς σε κατανάλωση κινητήρες στην κατηγορία τους.

Τους αναβαθμισμένους κινητήρες συνοδεύει ένα εξίσου νέο πλαίσιο με αυξημένη ακαμψία και επανασχεδιασμένες βάσεις κινητήρα, με στόχο την βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών, αλλά και την άνεση. Το μεταξόνιο είχε αυξηθεί κατά 60mm ενισχύοντας την σταθερότητα σε δρόμους με πολλές ανωμαλίες, αλλά και ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο πρόσφυσης των τριών τροχών. Επιπλέον το πίσω αμορτισέρ έχει μεγαλύτερο μήκος και η ωφέλιμη διαδρομή της πίσω ανάρτηση φτάνει πλέον τα 90mm.

Στις βελτιώσεις που αφορούν την ενεργητική ασφάλεια θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το νέο σύστημα συνδυασμένης κατανομής της δύναμης πέδησης σε κάθε έναν από τους τρεις τροχούς στο 125, ενώ στο 155 υπάρχει επιπλέον και ABS.

Στον εξοπλισμό άνεσης, το μεγάλο νέο αφορά τον LCD πίνακα οργάνων που μέσω Bluetooth συνδέεται με smartphone και σε συνεργασία με το App MyRide της Yamaha, μπορεί να προβάλει πληροφορίες για τηλεφωνικές κλήσεις, SMS κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε επιπλέον πίνακα οργάνων με ενδείξεις για στιγμιαία κατανάλωση κ.α.

Στον τομέα της πρακτικότητας, η Yamaha επανασχεδίασε το δάπεδο της ποδιά και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη με στόχο φυσικά την άνεση.

Τα νέα Tricity 125/155 θα είναι διαθέσιμα σε τρία χρώματα για το 2022