Yamaha Tricity125 και 155 2022: Με κινητήρα Euro5, start/stop και Bluetooth

Εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/5/2022

Τα μικρότερα σε κυβισμό τρίροδα scooter της Yamaha δέχτηκαν μια γενναία τεχνολογική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τον Blue Core μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα, τον μοναδικό στην κατηγορία του με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (Variable Valve Actuation) η Yamaha έβαλε μια νέα γεννήτρια που ταυτόχρονα είναι και η μίζα εκκίνησης του κινητήρα.

Οπότε η κλασσική μίζα με το κόμπλερ και την ξεχωριστή γεννήτρια περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στη θέση τους έχουμε ένα μόνο ηλεκτρικό μοτέρ, συνδεδεμένο απευθείας με τον στρόφαλο που παράγει ρεύμα όσο δουλεύει ο κινητήρας και γίνεται η μίζα εκκίνηση όταν είναι σβηστός.

Αυτό σημαίνει πως πλέον είναι εφικτή η λειτουργία start/stop όταν περιμένεις ακίνητος στο φανάρι, εξοικονομώντας μερικές σταγόνες πολύτιμης βενζίνης, αν και τόσο ο 125 όσο και ο 155 ήταν ήδη από τους πιο οικονομικούς σε κατανάλωση κινητήρες στην κατηγορία τους.

Τους αναβαθμισμένους κινητήρες συνοδεύει ένα εξίσου νέο πλαίσιο με αυξημένη ακαμψία και επανασχεδιασμένες βάσεις κινητήρα, με στόχο την βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών, αλλά και την άνεση. Το μεταξόνιο είχε αυξηθεί κατά 60mm ενισχύοντας την σταθερότητα σε δρόμους με πολλές ανωμαλίες, αλλά και ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο πρόσφυσης των τριών τροχών. Επιπλέον το πίσω αμορτισέρ έχει μεγαλύτερο μήκος και η ωφέλιμη διαδρομή της πίσω ανάρτηση φτάνει πλέον τα 90mm.

Στις βελτιώσεις που αφορούν την ενεργητική ασφάλεια θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το νέο σύστημα συνδυασμένης κατανομής της δύναμης πέδησης σε κάθε έναν από τους τρεις τροχούς στο 125, ενώ στο 155 υπάρχει επιπλέον και ABS.

Στον εξοπλισμό άνεσης, το μεγάλο νέο αφορά τον LCD πίνακα οργάνων που μέσω Bluetooth συνδέεται με smartphone και σε συνεργασία με το App MyRide της Yamaha, μπορεί να προβάλει πληροφορίες για τηλεφωνικές κλήσεις, SMS κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε επιπλέον πίνακα οργάνων με ενδείξεις για στιγμιαία κατανάλωση κ.α.

Στον τομέα της πρακτικότητας, η Yamaha επανασχεδίασε το δάπεδο της ποδιά και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη με στόχο φυσικά την άνεση.

Τα νέα Tricity 125/155 θα είναι διαθέσιμα σε τρία χρώματα για το 2022


 

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες