Yamaha YZ450F 2023 - Η σημαντικότερη αναβάθμιση από το 2010

Ελαφρύτερο, δυνατότερο, ταχύτερο, πιο ολοκληρωμένο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/8/2022
Λίγο πριν την επέτειο της πρώτης κατάκτησης τίτλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross από τη Yamaha, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε την Off Road (Enduro & MX) γκάμα του 2023, στην οποία ξεχωρίζει το ολοκαίνουργιο YZ450F.
 
Στη σεζόν MXGP 2022 οι εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha, Jeremy Seewer και Maxime Renauc (MXGP) και Jago Geerts (MX2) είναι τακτικοί θαμώνες στο βάθρο, ενώ οι μοτοσυκλέτες της Iwata κυριάρχησαν στη σεζόν AMA Supercross 2022, με τον Eli Tomac να κερδίζει τον τίτλο 450SX και με τον Christian Craig τον τίτλο 250SX West.
 
Όσον αφορά στην νέα Off Road γκάμα της Yamaha για το 2023, οι μοτοσυκλέτες της στα 250, 125, 85 και 65 κ.εκ., που είχαν πρόσφατα δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις, παραμένουν ως είχαν και το 2022, με νέα γραφικά.
 
Για το 2023, η Yamaha επέλεξε να επικεντρωθεί στη ριζική ανανέωση του YZ450F, που είναι ελαφρύτερο, ταχύτερο και πιο εύκολο στην οδήγηση.
Εφοδιασμένο με έναν νέο, ελαφρύτερο και δυνατότερο κινητήρα, καθώς και με ένα νέο και ελαφρύ πλαίσιο, αλλά και με νέα εργονομική σχεδίαση πλαστικών, το YZ450F ανεβάζει τον πήχη σε όλα τα επίπεδα.
 
Η Yamaha αναφέρει πως η εξέλιξη του νέου YZ450F έγινε με επίκεντρο τον αναβάτη, με στόχο να είναι τόσο ταχύτερο, όσο και διασκεδαστικό στην οδήγηση για κάθε τερέν, και για όλα τα επίπεδα, από τον χομπίστα έως τον επαγγελματία, με 5% περισσότερη δύναμη από πριν απλωμένη σε όλη την κλίμακα στροφών, και με βάρος μόλις 109 γεμάτων κιλών.
 
Η αναβάθμιση του YZ450F για το 2023 θεωρείται από τη Yamaha ως η σημαντικότερη όλων των ετών από το 2010, όπου έγινε το ντεμπούτο του κινητήρα με την ανεστραμμένη κεφαλή (στον οριζόντιο άξονα), με την εξαγωγή στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.
Νέο είναι το πιστόνι, νέος ο κύλινδρος, νέος ο στρόφαλος και νέα η μπιέλα, με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου στροφών κατά 500 rpm. Για το υψηλότερο όριο στροφών νέα είναι η καδένα του εκκεντροφόρου, ακριβέστερη και με μειωμένες τριβές, ενώ το σύνολο πιστονιού-μπιέλας έχει ανασχεδιαστεί για καλύτερη αποδοτικότητα. Νέο όμως είναι και το απλό ρουλεμάν στροφάλου, που αντικαθιστά το προηγούμενο βελονοειδές. Νέος είναι ο αντικραδασμικός άξονας, με κούφιο άξονα που μειώνει το βάρος αλλά και τους κραδασμούς.
 
Για το 2023, η υψηλή αποδοτικότητα της εισαγωγής του κυλίνδρου στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας βελτιώνεται ακόμα περισσότερο με αυλό εισαγωγής νέου σχήματος, με πιο ευθεία διαδρομή, και με τη χρήση μεγαλύτερης διαμέτρου (39 mm) βαλβίδων τιτανίου, που αυξάνουν τον όγκο της εισαγωγής αέρας κατά 9% στο μέγιστο ύψος ανοίγματος των βαλβίδων. Επιπλέον, νέο είναι το σχήμα της θύρας εξαγωγής για πιο ευθεία σύνδεση με την εξάτμιση.
 
Εντελώς νέα είναι η διαδρομή της εισαγωγής αέρα, με τον αέρα να εισέρχεται ανάμεσα στο κενό μεταξύ του ρεζερβουάρ, του πλαισίου, της σέλας και των πλαϊνών πλαστικών, εμποδίζοντας την εισαγωγή νερού, σκόνης και λάσπης στο φίλτρο αέρα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στο να γίνει ελαφρύτερη και λεπτότερη η μοτοσυκλέτα, με κοστούμι μικρότερων διαστάσεων. Νέος είναι ο σχεδιασμός και στο φιλτροκούτι, το οποίο δημιουργεί στρόβιλο ώστε η σκόνη να φυγοκεντρίζεται μακριά, πριν ο αέρας εισέλθει στο νέο στρογγυλό τρισδιάστατο φίλτρο.
 
H Yamaha δεν άφησε απείραχτη ούτε την μετάδοση, με την απόσταση μεταξύ των αξόνων κίνησης να είναι μεγαλύτερη, ενώ η διάμετρος κάθε γραναζιού έχει αυξηθεί για μείωση του βάρους και ενίσχυση της αντοχής του 5τάχυτου κιβωτίου.
Ο νέος συμπλέκτης αποτελείται από μονοκόμματη καμπάνα με δισκοειδή αντί για σπειροειδή ελατήρια, ζυγίζοντας 0.75 κιλά λιγότερα, και παρέχοντας αμεσότερη πληροφόρηση και ελαφρύτερο τράβηγμα στη μανέτα.
 
Για αυξημένη αντοχή του δυνατότερου κινητήρα, το νέο YZ450F διαθέτει νέο σύστημα υγρόψυξης και νέο ξηρό κάρτερ.
 
Δίπλα στον νέο κινητήρα, η ΜΧ ναυαρχίδα της Yamaha διαθέτει για το 2023 και νέο πλαίσιο δυο δοκών αλουμινίου με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα τη βελτιωμένη σταθερότητα.
Νέα είναι η γεωμετρία του πλαισίου, νέα η ισορροπία στην ακαμψία των τμημάτων του, ενώ για το 2023 η βάση του πλαισίου μεταξύ των δοκών του ρεζερβουάρ και του σωλήνα της εξάτμισης έχει αλλάξει θέση και βρίσκεται 15 mm χαμηλότερα από πριν, ενώ και η βάση που συνδέει τις δοκούς του ρεζερβουάρ στον κάτω σωλήνα έχει χαμηλώσει αντίστοιχα.
 
Άλλες σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν την αυξημένη ακαμψία τόσο του κάτω όσο και του μπροστινού σωλήνα του πλαισίου, αλλά και του συνδέσμου του ψαλιδιού. Νέα είναι και η σύνδεση πλαισίου-κινητήρα στο μπροστινό μέρος με μια πλάκα πάχους 4 mm με 3 βίδες αντί για πλάκα 8 mm με μία βίδα προηγουμένως.
Για να μπορεί τώρα ο αναβάτης να μετακινείται εύκολα πάνω στη μοτοσυκλέτα, το νέο YZ450F έχει νέα πλαστικά, που χαρίζουν στη μοτοσυκλέτα πιο λεπτή σιλουέτα.
 
Η νέα διαδρομή του αέρα στην εισαγωγή του κινητήρα επιτρέπει την εξάλειψη των μπροστινών αεραγωγών, επιτρέποντας τη χρήση πιο μικρών πλαϊνών στο ρεζερβουάρ, με μειωμένο πλάτος 50 mm, καθώς και ενός πιο στενού ρεζερβουάρ.
 
Νέα πλαϊνά πλαστικά και νέα καλύμματα καλαμιών συμπληρώνουν την εμφάνιση.
Νέο τώρα είναι και το τρίγωνο αναβάτη (σέλα-τιμόνι-μαρσπιέ), με ψηλότερη κατά 5 mm σέλα με ακόμα πιο ίσιο προφίλ και με στρογγυλεμένες άκρες για πιο εύκολη πλευρική μετακίνηση του αναβάτη. Χαμηλότερα κατά 5 mm είναι και τα μαρσπιέ, για μεγαλύτερη άνεση των ψηλότερων αναβατών, ενώ νέα θέση έχει και το τιμόνι που ρυθμίζεται σε 4 θέσεις.
 
Βελτιωμένες είναι οι αναρτήσεις της KYB, για καλύτερη απορρόφηση των ανωμαλιών και για βελτιωμένη πρόσφυση, ενώ το πιρούνι διαθέτει ρύθμιση αποσβέσεων με το χέρι. Φυσικά παραμένει  η δυνατότητα ρύθμισης των αναρτήσεων μέσω του Power Tuner app στο smartphone του αναβάτη.
 
Για το 2023, βελτιωμένο είναι και το πίσω φρένο, με νέο σωληνάκι μειωμένης (!) ακαμψίας, για καλύτερη πληροφόρηση.
Νέο είναι και το σύστημα Traction Control δύο επιπέδων, που μπορεί και να απενεργοποιηθεί, και βελτιωμένο το σύστημα Launch Control για αγωνιστικές εκκινήσεις με τέρμα γκάζι. Με τη νέα λειτουργία Rev Limit, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις μέγιστες στροφές κινητήρα μεταξύ 6-11.000, σε διαστήματα των 500 στροφών. Όταν το σύστημα καταλάβει πως η εκκίνηση ολοκληρώθηκε, το όριο μέγιστων στροφών απενεργοποιείται, και όταν μπει η 3η σχέση στο κιβώτιο, απενεργοποιείται και το Launch Control.
 
Για να πέσει το βάρος της μοτοσυκλέτας, οι τεχνικοί της Yamaha έκαναν δουλειά σε αντλία βενζίνης, φιλτροκούτι, οδηγό αλυσίδας, αλλά και στα μικρότερα εξαρτήματα όπως στη ντίζα του γκαζιού, στους διακόπτες τιμονιού, κ.α., για να ρίξουν το τελικό βάρος στα 109 κιλά, 2,3 κιλά λιγότερα από το 2022.
 
Τέλος, βελτιωμένο είναι και το Power Tuner app, ώστε να είναι πιο διαισθητικό, με νέες λειτουργίες όπως lap timer, rpm, κατανάλωση βενζίνης, ταχύτητα, κ.α.
To YZ450F του 2023 θα είναι διαθέσιμο από τον Νοέμβριο του 2022, και θα διατίθεται σε 2 χρωματικούς συνδυασμούς: Icon Blue και Monster Black.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες